МЕЗОТЕРАПИЯ

Мезотерапията е модерен и широко използван метод в естетичната дерматология, който наред с хиалуроновите филъри и другите инжекционни процедури революционизира естетичната медицина.

Мезотерапията е модерен и широко използван метод в естетичната дерматология, който наред с хиалуроновите филъри и другите инжекционни процедури революционизира естетичната медицина. Умелото комбиниране на мезотерапията с други естетични процедури е съвременното адекватно противодействие на процесите на остаряване и запазване на младежкия вид, без хирургическа намеса.

Какво представлява мезотерапията?

Мезотерапията е медицинска техника, създадена през 1952г. от френският лекар Мишел Пастор. Тя е призната официално през 1987г. от Френската Медицинска Академия като част от традиционната медицина. Мезотерапията представлява микро-инжектиране на коктейли от активни вещества /витамини, коензими, минерали, аминокиселини, нуклеинови основи, антиоксиданти, хиалуронова киселина и др./ в повърхностния, средния или по-дълбок слой на кожата  в зависимост от зоната на третиране, продуктите и техниките, които се използват.

Мезотерапията осигурява прецизна инфилтрация на активните вещества, които улесняват клетъчния метаболизъм, стимулират биосинтеза на колаген и еластин, контролират процесите на пигментообразуването и възстановяват ефективната локална микроциркулация. Инжектирането по време на процедурата мезотерапия се извършва чрез различни ръчни техники или със специален мезопистолет. Броят процедури се определя от приложението и медицинския протокол.

Мезотерапия -2 | Skin Line

Приложения на мезотерапията в естетичната дерматология

Мезотерапията на лице и тяло третира много кожни състояния като петна, слънчеви петна, петна по кожата, рождени белези, акне, фистули, белези от акне, стрии при раждане, стрии които се появяват при напълняване, херпес зостер. Повлиява стареенето на кожата на лицето, изглажда бръчките, лифтира, хидратира и изравнява тена на кожата на лицето.

Мезотерапия за хидратация и подмладяване на лице, шия и деколте

При пациенти с дехидратирана и повяхнала кожа без блясък, мезотерапията за хидратация и подмладяване дава отлични резултати. Основният проблем при такива състояния е изчерпаната хиалуронова киселина в кожата. Затова основната съставка на мезококтейлите инжектирани при мезотерапията за хидратация и подмладяване са хиалуронова киселина в комбинация с витамини и минерали. Инжектирането става в повърхностния слой на кожата или директно в дермата. Процедурата възстановява изгубеното съдържание на хиалуронова киселина в кожата, ревитализира, тонизира, стяга и хидратира, придава блясък и младежки вид на пациента.

Мезотерапия с ботулинов токсин - мезоботокс

Една от проявите на остаряването е намаляване на отворите около очите и устата поради отпускане на кожата около тях. Целта на мезоботокса е да релаксира правилните мускулите и да предизвика повторното отваряне на очите и устата без загуби в изразителността и мимиката на лицето. Процедурата още се нарича мезолифт с ботулинов токсин.

Мезотерапия за лифтиране на лицето – мезолифтинг

Мезолифтингът витализира и озарява лицето, изглажда бръчките, подобрява еластичността на кожата и възстанови нейният естествен състав. Мезолифтингът активира синтеза на еластин и колаген, като по този начин кожата се стяга, изглажда и възстановява. Мезолифтингът е процедура, която може да се приложи на всяка част от лицето, шията, деколтето и зоната на ръцете.

Мезотерапия за третиране на стрии

Мезотерапията за третиране на стрии регенерира кожата и намалява както белите, така и червените стрии. Стриите се появяват при увреждане на поддермалния колаген, както и при увреждането и дехидратацията на матрицата на еластиновите влакна. Активните съставки, използвани при мезотерапията за стрии стимулират образуването на нов колаген и еластин, стягат колагеновата матрица и хидратират определени зони от кожата.

Основни предимства на мезотерапията

Едно от основните предимства на мезотерапията, е че методът позволява желаните активни вещества да бъдат инжектирани директно в зоната на третиране за постигане на максимален резултат. Така желаният ефект се наблюдава незабавно и с течение на времето ефекта се увеличава, до изчерпване на активните съставки. В зависимост от използваните продукти при мезотерапията, веднага след процедурата кожата добива яркост и жизненост, а в средносрочен и дългосрочен план – еластичност и стегнатост. Липсата на цвят и разликите в тена на кожата намаляват с времето.

Мезотерапия на лице

Активни вещества използвани в мезотерапията

Има разнообразни продукти за мезотерапия на пазара, с различен състав насочен към коригирането на един или повече проблеми с кожата. Някои съдържат анти-ейджинг витамини и минерали и антиоксиданти като A, D, E, селен, гинко билоба, хиалуронова киселина, пептиди, коензими, мастни киселини, аминокиселини и растежни фактори заедно. Някои продукти съдържат стволови клетки, а в други се използва колаген, получен от сьомга за освежаване на клетките, витамини и селен, който придава пълнота на кожата и балансира влагата. Най-често срещаните съставки на продуктите за мезотерапия съдържат: Хиалуронова киселина; Витамини A, C, D, E, B1, B2, B3, B5, B6; Магнезий; Селен; Мед; Нуклеинова киселина; Аминокиселини или Цинк. За някои активни продукти 1 процедура е достатъчна, докато за други може да са необходими 3-4 процедури през определен интервал от време.

Кога мезотерапията е подходяща процедура

 • Когато кожата ви е загубила своята жизненост и блясък
 • Когато имате проблем с увисването и бръчките по кожата ви
 • Имате уморена изглеждаща кожа
 • Кожата ви е увредена поради тютюнопушене
 • Искате да сведете до минимум вредното въздействие на слънцето
 • Или кожата ви е увредена от слънцето
 • Когато искате да сведете до минимум петната по кожата и да премахнете белезите от акне.

За кого мезотерапията е неприложима - противопоказания

 • За бременни или кърмещи жени
 • За пациенти с нерегулиран диабет
 • За пациенти с анамнеза за съдова конгестия или парализа
 • За пациенти с нарушение на коагулацията на кръвта
 • За пациенти със сърдечни заболявания
 • За пациенти с кожни инфекции
 • При алергии към някои от активните вещества които се използват

Как протича процедурата мезотерапия

Методът на мезотерапията се състои от три различни техники на инжектиране в зависимост от дълбочината на която се вкарват на активните вещества в кожата. При всяка процедура могат да бъдат ползвани една, две или дори трите техники едновременно, в зависимост от желания резултат. Затова всяка процедура започва с естетична консултация, при която правим цялостна оценка на състоянието на пациента – възраст, състояние на кожата на лицето, шията и деколтето. След това правим оценка на очакванията на пациента и изготвяме индивидуален план за приложение на мезотерапията. След това кожата се почиства и дезинфекцира преди нанасянето на анестетичен крем за намаляване на усещането за болка в зоната на третиране.

След процедурата кожата изглежда по-жизнена и светла. Ако е необходимо мезотерапията се повтаря на интервали от 1-4 седмици. Процедури могат да се правят на всеки 3-6 месеца, средно 4-6 сесии. Резултатите от мезотерапията започват да се появяват още след първата процедура. След приключване на лечението ефектът на обновяване на кожата продължава.

В рамките на първите 24 часа след мезотерапия:

 • Областта на третиране не трябва да се мие;
 • Не спортувайте и избягвайте физически натоварвания;
 • Избягвайте прекомерно гореща среда (солариум, турска баня, сауна и др.)
 • Избягвайте консумацията на алкохол и тютюнопушенето;
 • Не се излагайте на пряка слънчева светлина
 • Консумирайте обилно вода

Болезнена ли е процедурата мезотерапия

Мезотерапият е инжекционна процедура при която активният продукт се вкарва в кожата чрез инжектиране. Усещането за болка зависи от индивидуалната поносимост на всеки пациент и може да варира в широки граници. Прилагането на анестетичен крем и ползването на специални изключително тънки игли (като тези за инсулин) намалява до голяма степен дискомфорта по време на процедура.

Лекарите-дерматолози в клиника Skin Line София и Варна са сертифицирани и обучени да работят с всички мезотерапии, регистрирани на българския пазар.

Мезотерапия в Естетични клиники Skin Line извършват

Марки мезотерапии използвани в Естетични клиники Skin Line

Виж цените на процедурите мезотерапия в Skin Line или купи онлайн:

Запиши консултация за мезотерапия в Skin Line:

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Banner запиши консултация