Акне

какво представлява и как да го третираме

Какво е акне и кои са причините за неговата поява?

Акнето е много често срещан проблем, който причинява образуване на пъпки по лицето, врата, гърба или гръдната зона. Варира по тип и тежест, от леки огнища с черни и бели точки, до тежки огнища с кисти. Акнето може да доведе до белези, които са силно видими и влияят на самочувствието на пациента.

Кожното заболяване акне вулгарис е най-често срещано при индустриализираните нации. Макар че е появата му е типична за пубертета поради хормоналните промени, оплакванията от неприятните симптоми на акне могат да продължат и до по-късно, особено при жените.

Активно акне

Какво представлява активно акне или акне вулгарис?

Обикновено се приема, че от акне могат да страдат само млади хора по време на пубертета, но проблемът всъщност може да се появи при хора от всички възрастови групи и да причини белези и съответно проблеми със самочувствието.  Състоянието, познато като „акне вулгарис”, е незаразно и най-характерни за него са гнойните пъпки. Те са основно по лицето, но може да се наблюдава и акне по гърба, акне по дупето, по врата, гърдите и раменете. Пъпките се причиняват от възпаления и разрастваща се инфекция на мастните жлези. Понятието „пъпка” се използва, за да се опишат всички комедони или папули и пустули, образувани в резултат на натрупания себум в мастните жлези. За съжаление, в тази изключително бързо се развиват бактерии, най-вече P.acnes. Те колонизират канала и себумът започва да се разлага, образуват се предизвикващи допълнително възпаление вещества, а те обуславят появата на болезнените и неприятни папули и пустули. Тежестта на акнето варира от леко – акне комедоника, до умерено – акне папуло пустулоза и до тежко – акне конглобата.

Състоянието е причинено от запушване на космените фоликули в кожата поради високо производство на себум, мазно вещество, което хидратира кожата и косата. Себумът се смесва с мъртви кожни клетки, запушвайки космената фуликула, което я кара да набъбне, причинявайки бели точки. Ако фоликулата е отворена към кожата, създадената точка ще бъде черна. При по-сериозни случаи, пъпките могат да се замърсят от естествените бактерии на кожата, причинявайки инфекция, която води до папули, пустули, възли или кисти. 

Кои са причините за отключване на акнето?

Сред ключовите фактори, които са известни на медицинските специалисти и като отключващи акне, са най-вече:

Генетична предразположеност

Понеже типът на кожата се определя от гените, при някои хора тя е по-склонна към възпаления, пигментни петна или например специфичното акне по гърба. Ако родителите ви са страдали от акне, много е вероятно и вие да развиете състоянието.

Промени в хормоналните нива

Работата на мастните жлези се контролира от хормоните, които се повишават в юношеската възраст и именно затова акне се среща по-често тогава. Но хормоналните нива се променят и в други етапи от живота. Например при жените по време на менструалния цикъл, когато може да настъпи обостряне на акнето.

Лекарства

Появата на акне по лицето и гърба може да причинят анаболните стероиди и приемът на литиеви препарати. Възможни причинители са и кортикостероидите във високи дози, антиепилептични медикаменти и прочее.

Диета

Има доказателства за пряко съществуваща връзка между вида на храната и акнето. Сладките храни и млечните продукти, приемани в прекомерни количества, могат да предизвикат акне или да го обострят.

Стрес

Когато организмът е подложен на непрекъснат стрес, се активират хормоните кортизол и адреналин. Те стимулират засиленото производство на себум, акнето се задълбочава и се появяват пъпки в много по-големи участъци на тялото.

Тютюнопушене

Множество проучвания доказват, че акнето може да се задълбочи при хората, които злоупотребяват с тютюнопушене. Причината е оксидативният стрес и промененият състав на себума, причинен от химикалите в цигарите.

Неправилна грижа за кожата

Ако измиването на кожата е със средства, които са базирани на сапун и са по-агресивни, естественият баланс на кожата се нарушава. За това допринася и прекалено горещата вода. Някои козметични продукти и видове грим, неподходящи за типа кожа, също могат да запушат порите и да доведат до акнеични пъпки само след едно нанасяне.

Част от хората предприемат домашно лечение на акне със специални кремове, серуми или средства, изписани от дерматолог. Според тежестта на състоянието лекарят може да прецени, че е належащо антибиотичното лечение на акне.

Далеч по-ефективно е третирането на подобни кожни заболявания с прилагането на съвременни терапии. Дерматолозите в естетични клиники Skin Line ще ви предложат най-подходящите методи според вида на вашето акне.

Лечение на активно акне в Skin Line

В естетични клиники Skin Line разполагаме с техника от последно поколение, с чиято помощ, след обстоен преглед от опитни специалисти, ще ви бъде приложен индивидуален курс на лечение.

Справянето с активно акне е възможно благодарение на иновативната лазерна терапия и мезотерапия, както и с комбинация от двете, а при тежки прояви се изписва и съпътстващо лечение с антибиотици.

Ако пък по лицето и тялото ви има стари белези от акне, Skin Line предлага лазерен фракселен пилинг, фракселиран радиочестотен микронидлинг или допълнителни естетични и козметични процедури за заличаването им.

Акне вулгарис, както и всеки друг кожен проблем изискват сериозен подход. За красива кожа без акнеични образувания Skin Line ви предлага терапии с гарантирана ефикасност като:

pochistvane na litse dalboko

Продукти за локално приложение

След обстоен дерматологичен преглед, дерматолозите в Skin Line ще ви предложат най-подходящото лечение на вашият вид акне. Продуктите за локално приложение, като лосиони и кремове, могат да помогнат за намаляване на производството на себум, убиване на бактериите и изсушаване на пъпки. Антибиотиците могат да се приемат под формата на хапчета или да се прилагат локално върху кожата. Те помагат за убиване на бактериите, които причиняват възпаление. Ретиноидите могат да помогнат за намаляване на производството на себум, изчистване на порите и предотвратяване на образуването на нови пъпки.

Hydrafacial Syndeo за третиране на акне

Третиране на акне с Hydrafacial Syndeo

Hydrafacial Syndeo предлага неинвазивно решение за третиране на мазна и акнеична кожа и третиране на леки форми на активно акне. Изберете от подбраната селекция от мощни бустери, за да получите резултати като: По-малко комедони; Пречистена, детоксикирана кожа; Ускоряване на обновяването на повърхността на кожата и по-здрава кожа

третиране на пигментни петна с Lumecca IPL

Лечение на акне с IPL Lumenis Stellar M22 или InMode Lumecca IPL

Терапията е предназначена за лечение на активно акне и използва интензивна пулсова светлина с голяма енергия (IPL). Тя прониква в дълбоките слоевете на дермата, като елиминират бактериите причинители на акнето, намалява възпалението и регулира прекомерното производство на себум. Lumenis Stellar M22 или InMode Lumecca са отлично неинвазивно решение за лечение на акне и в сравнение с периралните лекарства е с много по-малко странични ефекти.

третиране на пигментни петна с мезотерапия

Химичен пилинг

Химичният пилинг е ефективна процедура при лечението на акне, която използва киселини като трихлороцетна, гликолова, салицилова или комбинация в различно съотношение. Той регулира мастната секреция, свива порите, стопира активната фаза при леките и средно тежки форми на акне, уеднаквява и изглажда тена.

face cleaning

Почистване на лице

Почистването на лице е важна част от рутинната грижа за кожата. То помага за премахване на мъртвите клетки, замърсяванията и излишния себум, които могат да запушат порите и да доведат до акне, комедони и други кожни проблеми. Редовното почистване на лицето от козметик също може да помогне за подобряване на текстурата, цвета и еластичността на кожата.

mesotherapy acne 3

Мезотерапия за акне

Една от най-ефективните терапии на Skin Line е мезотерапия, с чиято помощ се регулира себумната активност и служи като превенция при следвъзпалителната хиперпигментация. Действието на мезотерапията е противовъзпалително, има функцията на регулатор за имунната активност и успява да контролира активността на акнеичните прояви. Получава се чиста и добре хидратирана кожа.

pochistvane na litse laser

Третиране на акне с Nd:YAG лазер

Третирането на активно акне с Nd:YAG лазер е един от най-новите и ефективни методи за лечение на това заболяване. Nd:YAG лазерът излъчва светлина с дължина на вълната 1064 nm, която загрява дълбоките слоеве на кожата. Това води до унищожаване на бактериите, които причиняват възпалението. Какви са предимствата на Nd:YAG лазера за лечение на акне? Този метод е ефективен при всички видове активно акне, включително леки, умерени и тежки форми. Помага за намаляване на възпалението и зачервяването. Намалява появата на белези от акне.

LASERfacial pict

Комбинирана терапия

Естетични клиники Skin Line създават уникална процедура за третиране на активно акне с комплексна терапия, съчетаваща LASER facial Acne и инжекционна мезотерапия. Двата метода са изключително ефективни за третиране на акнеичната кожа повърхностно и в дълбочина. Лазерът убива бактериите, причиняващи акнето и насърчава синтеза на колаген, за да се регенерират и изгладят белезите и неравностите. От своя страна, инжекционната мезотерапия помага да се регулира секретирането на себум и предотвратява получаването на пост възпалителни хиперпигментации.

Лечение на белези от акне в Skin Line

След успешното излекуване на активното акне, при повечето пациенти остават по-плитни или по-дълбоки белези по кожата засегната от акнето.

Фракселният лазерен пилинг е един от най-популярните методи за третиране на акнеични белези, на акнеична и мазна кожа и пигментни петна. Състоянието на кожата след третиране с СО2 лазер се подобрява с времето, като освен че се заличават всички неравности и несъвършенства, тя изглежда и по-млада и стегната.

Изборът на подходящо лечение на акне започва с консултацията с опитен специалист. Дерматолозите в Skin Line ще се съобразят с индивидуалните особености на кожата ви и ще ви предложат индивидуализиран подход на терапията. Той може да включва конкретна процедура или комбинация от няколко метода, както и перорален прием на антибиотици за акне. Освен това ще получите и професионални съвети за рутинна грижа за кожата.

Борбата с акнето обикновено не е лесна, но с подходящото лечение и последващ правилен контрол този неприятен дерматологичен проблем може да бъде преодолян, за да възвърнете самочувствието си.

Нашите дерматолози ще ви предложат подходяща терапия за заличаване на белезите от акнето. Тя може да включва лазерен фракселен пилинг с СО2 лазер, фракселиран радиочестотен микронидлинг с Morpheus8, микронидлинг с Dermapen или лазерни процедури с ResurFX с на Lumenis.

третиране на белези от акне с СО2 лазер

Третиране на белези от акне с СО2 лазер

Един от най-ефективните методи за заличаване на белези от акне е третирането им с СО2 лазер. Когато СО2 лазерът се използва за лечение на белези от акне, светлината му прониква в кожата и разрушава клетките, които образуват белега. Ефективен е при всички видове белези от акне, включително дълбоки, груби или изпъкнали белези.Помага за изглаждане на текстурата на кожата, намаляване на зачервяването и не оставя белези.

третиране на белези от акне с Dermapen

Третиране на белези от акне с Dermapen

Dermapen е автоматизирано устройство за микронидлинг с накрайник за еднократна употреба с 16 микроигли. Дермапен микронидлинга използва патентована технология за вертикално проникване в кожата, която може да създаде изумителните 1920 пункционни канала в секунда. Действието на вертикалния накрайник на Dermapen създава невидими микронаранявания на кожата, като същевременно стимулира естествената способност на кожата да се регенерира като увеличава производството на нов колаген. Третирането на белези от акне с Dermapen е ефективен метод за подобряване на текстурата и външния вид на кожата.

morpheus8 for acne scars

Третиране на белези от акне с Morpheus8

Morpheus8 е процедура с фракционирана радиочестота за изключително прецизно ремоделиране на кожата и подкожната тъкан. Резултатът е по-гладка кожа и блестящо излъчване на лицето и тялото. Morpheus8 e първото и единствено в света устройство за ремоделиране на подкожната мастна тъкан на цялото тяло и е част от радиочестотната платформа BODYtite на InMode. Morpheus8 ползва мрежа от изключително тънки, позлатени електроди за да достави прецизно дозирано количество радиочестотна енергия на точно програмирана дълбочина под кожата. В зависимост от третираната зона се използват различни накрайници с 12, 24 или 40 игли който могат да проникнат на дълбочина от 0.5мм до 7мм под кожата. Morpheus8 може да бъде изключително ефективно средство за лечение на акне. Лечението може да свие или изключи мастните жлези под кожата, като предотврати излишното производство на кожна мазнина, което води до акне.

Подходящи процедури за лечение на акне в Skin Line:

Запиши преглед за лечение на акне в Skin Line:

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Banner запиши консултация