Косопад - всичко, което трябва да знаете

Над 40% от жените на 40 години и мъжете на 35 години страдат от видима загуба на коса. 

Обикновено хората губим между 50 и 100 косъма на ден. Изхвърлянето на косми е част от естествения баланс – някои косми падат, а други израстват. Когато балансът е нарушен – на мястото на опадалата коса израства по малко количество нова коса – се стига до косопад.

Какво е косопад?

Медицинският термин за косопад е „алопеция“. Косопадът може да засегне само скалпа или цялото тяло и може да бъде временен или постоянен. Той може да е резултат от наследственост, хормонални промени, медицински състояния или нормална част от стареенето. Всеки може да загуби косата на главата си, но това е по-често срещано при мъжете. Плешивост се нарича прекомерния косопад от скалпа. Наследственият косопад с възрастта е най-честата причина за оплешивяване.

Страдате от косопад? Можем да помогнем

Признаци и симптоми на косопада?

Най-често срещаните симптоми на косопада могат да включват:

  • Постепенна загуба и изтъняване на космите в горната част на главата (темето). Това е най-често срещаният вид косопад, който засяга хората с напредването на възрастта. При мъжете косата често започва да намалява и по линията на челото. При жените обикновено се наблюдава изтъняване и разреждане на косата. Все по-често срещан косопад при по-възрастните жени е отстъпващата линия на косата (фронтална фиброзираща алопеция).
  • Кръгли или петнисти плешиви петна. Някои хора губят коса на кръгли или неравни плешиви петна по скалпа, брадата или веждите. Кожата ви може да стане сърбяща или болезнена, преди косата да падне.
  • Внезапно опадване на косата. Физически или емоционален шок може да доведе до отпадане на косата. При разресване или миене на косата или дори при леко издърпване може да излязат шепи коса. Този тип косопад обикновено води до цялостно изтъняване на косата, но е временен.
  • Косопад на цялото тяло. Някои състояния и медицински лечения, като химиотерапия при рак, могат да доведат до загуба на коса по цялото тяло. Косата обикновено израства отново.
  • Петна от лющене, които се разпространяват по скалпа. Това е признак за поява на гъбички. Може да е придружено от накъсана коса, зачервяване, подуване и понякога оттичане.

Видове косопад, причинители и прогноза за излекуване?

Въпреки че много от причините за косопад могат да се лекуват успешно, ключът към ефективното лечение е да се открие причината за косопада. Без точна диагноза лечението често е неефективно.

Наследствен косопад

Този вид косопад се среща както при мъжете, така и при жените и е най-честата причина за косопад в световен мащаб. При мъжете той се нарича мъжки косопад. При жените се наблюдава женски косопад. Независимо от това дали се развива при мъже или жени, медицинският термин е андрогенна алопеция.

Без значение кой термин използвате, това означава, че сте наследили гени, които причиняват свиване на космените фоликули (това, от което израства всеки косъм) и в крайна сметка спиране на растежа на косата. Свиването може да започне още в тийнейджърска възраст, но обикновено започва на по-късен етап от живота.

При жените първият забележим признак на наследствения косопад обикновено е цялостното изтъняване или разширяване на частта.

Когато мъжът има наследствен косопад, първият признак често е отстъпваща линия на косата или плешиво място в горната част на главата.

Възможно ли е възстановяване на косата?

Да, лечението може да помогне за спиране или забавяне на косопада. То може да помогне и за възстановяване на косата. Колкото по-рано се започне лечението, толкова по-добре действа то. Без лечение ще продължите да губите коса.

Възрастов косопад

С възрастта повечето хора забелязват известен косопад, тъй като растежът на косата се забавя. В определен момент космените фоликули спират да растат, което води до изтъняване на косата по скалпа. Косата също така започва да губи цвета си. Линията на косата на жената естествено започва да се спуска назад.

 

Възможно ли е възстановяване на косата?

Ако лечението се предприеме навреме, на някои хора им помага да възстановят косата си.

Косопад Алопеция ареата

Алопеция ареата е заболяване, което се развива, когато имунната система на организма атакува космените фоликули (това, което държи косъма на мястото му), причинявайки косопад. Можете да загубите коса навсякъде по тялото си, включително по скалпа, вътре в носа и в ушите. Някои хора губят миглите или веждите си.

 

Възможно ли е възстановяване на косата?

Да. Ако косата ви не израсне сама, лечението може да помогне за стимулиране на израстването ѝ.

Косопад по време на химиотерапия

Ако сте подложени на химиотерапия или лъчелечение на главата или шията, може да загубите цялата си коса (или по-голямата част от нея) в рамките на няколко седмици след началото на лечението.

 

Възможно ли е възстановяване на косата?

Косата обикновено започва да расте отново в рамките на месеци след приключване на химиотерапията или лъчелечението на главата или шията. Дерматолозите могат да предложат медикаменти, които да помогнат за по-бързото възстановяване на косата.

Косопад след раждане, заболяване или други стресови фактори

Няколко месеца след раждане, възстановяване от заболяване или операция може да забележите много повече косми в четката или на възглавницата си. Това може да се случи и след стресиращ момент в живота ви, като развод или смърт на близък човек.
 

Възможно ли е възстановяване на косата?

Ако стресът спре, тялото ви ще се пренастрои и прекомерното окосмяване ще спре. Когато линеенето спре, повечето хора виждат, че косата им възвръща нормалната си пълнота в рамките на 6 до 9 месеца.

Косопад в следствие на хормонален дисбаланс

Често срещана причина за този дисбаланс е синдромът на поликистозните яйчници (PCOS). Той води до кисти по яйчниците на жената, както и до други признаци и симптоми, които могат да включват косопад. Спирането на някои видове противозачатъчни таблетки може да доведе до временен хормонален дисбаланс. Жените, които развиват хормонален дисбаланс, могат да развият изтъняване на косата (или косопад) по скалпа.

Възможно ли е възстановяване на косата?

Да, възможно е. След възстановяване на хормоналния баланс в тялото ви дерматолозите ни могат да ви препоръчат подходящо лечение.

Косопад поради прекомерни грижи за косата.

Прекомерните грижа за косата или прически, които придърпват косата ви, като например свински опашки или царевични коси, могат да причинят вид косопад, наречен тракционна алопеция. Третирането на косата с горещи масла и трайните препарати също могат да причинят падане на косата. Ако боядисвате, трайно накъсвате или отпускате косата си, може да я увредите. С течение на времето това увреждане може да доведе до косопад.
 

Възможно ли е възстановяване на косата?

Можете да промените начина, по който се грижите за косата си, което може да предотврати косопада. След като веднъж увредите фоликула на косъма, косата не може да израсне от този фоликул. Наличието на много увредени космени фоликули създава постоянни плешиви петна.

Косопад в следствие на инфекция на скалпа

Инфекцията на скалпа може да доведе до люспести и понякога възпалени участъци по скалпа. Може да видите нещо, което изглежда като малки черни точки по скалпа. Това всъщност са косъмчета. При някои хора се появява плешиво място.

Възможно ли е възстановяване на косата?

Да, лечението може да доведе до премахване на инфекцията. След като инфекцията се изчисти, косата има тенденция да расте.

Косопад причинен от употреба на лекарствени средства

Възможен страничен ефект на някои лекарства е косопадът. Ако смятате, че дадено лекарство причинява косопад, попитайте лекаря, който го е предписал, дали косопадът е възможен страничен ефект. Важно е да не спирате приема на лекарството, преди да сте говорили с Вашия лекар. Внезапното спиране на някои лекарства може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Възможно ли е възстановяване на косата?

Да. След като тялото ви се изчисти от приеманите медикаменти, косата има тенденция да израсне наново.

Косопад причинен от псориазис на скалпа

Много хора, които имат плакатен псориазис, в даден момент развиват псориазис по скалпа. Това може да доведе до загуба на коса.
 

Възможно ли е възстановяване на косата?

Косата има тенденция да израства отново, след като псориазисът на скалпа се изчисти, но това отнема време. Като следвате тези съвети на дерматолозите, може да успеете да предотвратите косопада.

Косопад от дърпане на косата

Някои хора дърпат косата си, често за да облекчат стреса. Възможно е да не осъзнават, че дърпат косата си. Медицинският термин за това е трихотиломания.

Възможно ли е възстановяване на косата?

Ако не сте унищожили космените фоликули, да. За да израсне косата ви отново, трябва да спрете да я дърпате.

Косопад причинен от инфекции, предавани по полов път

Ако не се лекува, полово предаваните инфекции може да доведе до косопад. Сифилисът е такава полово предавана инфекция. Ако не се лекува, сифилисът може да причини неравномерен косопад по скалпа, веждите, брадата и на други места. Други полово предавани болести също могат да причинят косопад.

Възможно ли е възстановяване на косата?

След лечението на полово предавани болести косата често започва да расте отново.

Косопад при заболявания на щитовидната жлеза

Ако имате проблем с щитовидната жлеза, може да наблюдавате изтъняване на косата. Някои хора забелязват, че косата им излиза на кичури, когато я сресват.

Възможно ли е възстановяване на косата?

Да, лечението на заболяването на щитовидната жлеза може да обърне косопада.

Косопад поради недостиг на биотин, желязо, протеини или цинк

Ако не получавате достатъчно от един или повече от тези елементи, може да се стигне до забележим косопад.

Възможно ли е възстановяване на косата?

Да. Когато организмът ви получи достатъчно от липсващите хранителни вещества, косата може да израсне отново.

Косопад при отравяне

Бавното отравяне може да доведе до косопад. Отровите, които могат да причинят косопад, включват арсен, талий, живак и литий. Ако погълнете голямо количество варфарин, който се съдържа в отровите за плъхове, той също може да причини косопад. Приемането на големи количества витамин А или селен също е токсично и може да причини косопад.

Възможно ли е възстановяване на косата?

Да, косата има тенденция да израства отново, когато вече не сте изложени на въздействието на отровата.

Запиши час за консултация за лечение на косопад в Skin Line:

Лечение на косопад (алопеция)

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Bannerзапиши консултация