Ботокс - магията на естетичната медицина

Заличава уморения вид и възстановява младежкото излъчване

Инжектирането на ботулинов токсин (ботокс) е най-често извършваната естетична процедура в света, която наред с хиалуроновите филъри и другите инжекционни процедури революционизира естетичната медицина. Умелото комбиниране на ботокс с други естетични процедури е съвременното адекватно противодействие на процесите на стареене и запазване на младежкия вид, без хирургическа намеса. Процедурите са в състояние да заличат уморения вид и да възстановят младежкото излъчване и естествения овал на лицето.

Ботокс зони на приложение
Предишна
Следваща
Botox-logo

Какво представлява ботокс?

Ботокс (Botox) е търговска марка на Allergan, използвана в целият свят като нарицателно на ботулиновият токсин за медицински цели. Ботулиновият токсин е невротоксичен протеин, произвеждан от бактерията Clostridium botulinum. Инжектиран в мускулите той причинява лека форма на парализа. Това откритие е регистрирано през 1897г., а през 1992г. се появяват първите публикации относно използването му за естетични цели. Ботоксът блокира предаването на нервни импулси от невроните към мускулните влакна. По този начин инжектираният мускул остава в трайно състояние на релаксация за период от 3 до 6 или повече месеца.

Приложения на ботокса в естетичната медицина

В естетичната медицина ботокса се най-често се ползва за временно изглаждане на мимическите бръчки, причинени от контракциите на лицевите мускули в челото, зоните около очите и между веждите. В зависимост от инжектираното количество, движението на мускулите може да бъде намалено в различна степен или да бъде напълно блокирано. 

Ефектът от инжектирането е временен и след 3 до 6 или повече месеца напълно преминава. Освен за изглаждане на мимически бръчки, процедурата намира приложение и в множество естетични корекции или лечение на медицински състояния.

Ботокс за релаксация на мимически бръчки

Ботокс в челото

Движението на лицевите мускули причинява нагъвания по кожата на лицето, наричани мимически бръчки, които ако не се третират, след определена възраст стават постоянни. Ботокс за релаксация на мимически бръчки се ползва най-често в горна трета на лицето – хоризонтални бръчки по челото, глабеларна бръчка (между веждите), бръчки пачи крак (около очите) и bunny lines (бръчки в горната част на носа). Освен в горната трета на лицето, ботокс се използва за релаксиране на мимическите бръчки над горната устна, в ъглите на устата, шията и др.

Ботокс за бръчки в глабелата

ботокс между вежди

Инжектирането на ботокс в глабелата (бръчката между веждите) е една от най-популярните естетични процедури. Тя цели да релаксира лицевите мускули, които повдигат или сбръчкват веждите. Ефектът е ясно изразен и в зависимост от инжектирането количество, мимическите бръчки в зоната на челото могат да бъдат смекчени или напълно премахнати. Инжектирането в глабелата освен, че намалява или напълно елиминира мимическите бръчки, също така действа превантивно или изглажда вече образувалите се статични бръчки. 

Ботокс в зоната около очите

Бръчки пачи крак с ботокс

Когато се усмихваме, около очите ни се образува мрежа от бръчки, която често се нарича „бръчки пачи крак“. Инжектирането на ботокс в зоната около очите релаксира мускулите, които са „виновни“ за образуването на тези бръчки.

Bunny lines ботокс за бръчки на носа

Bunny lines ботокс

Bunny lines ботокс цели да релаксира мускулите, които причиняват сбръчкването в горната част на носа при съответната мимика.

Ботокс за корекция на венечна усмивка

Gummy smile ботокс

При някои хора усмивката разкрива голяма част от венците, което може да бъде причина за притеснение или несигурност. Това е често срещано клинично състояние, което може да бъде причинено от хипер функция на мускула на горната устна, прекомерен растеж на горната челюст, прекомерно израстване на предните зъби или комбинация от гореописаните фактори. Инжектирането на ботокс в зоната, намалява повдигането на горната устна при усмивка и смекчава или отстранява проблема напълно.

Нефертити ботокс

Името на тази процедура идва от египетската кралица Нефертити, която е имала дълъг врат и изпъкнала челюст. Инжектирането в зоната на шията има за цел постигане по-млад и стегнат вид като елиминира проблема с бръчките и увисването на шията. Нефертити ботокса се прилага в мускулите в областта на шията и по линията на долната челюст. След процедурата, приложена в тези две части, отпуснатата кожа по шията се стяга и лицето има много по-жизнен и гладък външен вид. Приложението на Нефертити ботокс също се използва и за преструктуриране на брадичката и минимизиране на линиите на шията.

Бейби ботокс

Бейби ботокс е инжектиране на продукт с ниска концентрация с техниката на мезотерапията. Процедурата има за цел да отпусне цялостно кожата на лицето и да изглади фините линии и бръчки, без да блокира движените на лицевите мускули.

Други приложения на ботокса

Ботокс в масетера

Чрез инжектиране на ботокс в масетера се постига и намаляване обема на мускула при жени с квадратна форма на брадичка с цел промяна на овала на лицето. Благодарение на редукцията на масетера квадратната или кръглата форма на лицето може да се трансформира в триъгълна, овална или сърцевидна без хирургическа намеса.

Ботокс срещу бруксизъм

Инжектирането на ботокс в масетера (мускулите на челюстта) се използва за лечение на неволното стискане или скърцане със зъби (бруксизъм) или лечение на деформации в долната част на лицето. Някои хора несъзнателно скърцат със зъби докато са будни или спят. Това патологично състояние се нарича бруксизъм и причинява физическата болка и сериозни стоматологични проблеми. Вследствие на бруксизма може да се загуби зъбният емайл и да се повиши чувствителността на зъбите. В същото време неволното скърцане със зъби причинява главоболие, болки в лицето и ушите. Прилагането на ботокс е много ефективен метод при лечението на бруксизъм.

Ботокс при хронична мигрена

Инжектирането на ботокс в зоната на главата и врата намалява честотата и продължителността на хроничните пристъпи на мигренозно главоболие. Той действа като преграда за химическите вещества, наречени невротрансмитери, които пренасят сигналите за болка от мозъка. Той спира химикалите, преди да стигнат до нервните окончания около главата и врата.

Ботокс също се използва за лечение на други състояния като хемифациален спазъм, цервикална дистония, церебрална парализа, болки в пикочния мехур, болки в долната част на гърба, невропатични болки и инсулт.

Ботокс при хиперхидроза

Прекомерното изпотяване в зоната на подмишниците или дланите се нарича хиперхидроза и често е причина за негативни емоции или намалено самочувствие у пациентите. Инжектирането на ботокс в мускулите на потните жлези е много ефективен метод за лечение на хиперхидроза в зоните на подмишниците или дланите. Процедурата спира изпотяването в третираните зони за период от 6 до 12 месеца, след което може да бъде повторена.

 

Как протича процедурата с ботокс

Ботокс се инжектира с много тънки и къси игли, същите като тези за инсулин. Процедурата е кратка, почти безболезнена и изглежда доволно елементарна от гледна точка на пациента. В същото време, за вашия терапевт тази процедура изисква много знания, опит, внимателна предварителна подготовка и планиране. Както всяка друга процедура в Skin Line и тази започва с естетична консултация и изготвяне на индивидуален лечебен план на пациента. Вашият терапевт ще ви запознае със зоните на инжектиране и количествата продукт, които са необходими за постигане на частична или пълна релаксация на таргетираните мускули. В зависимост от ефекта, който вие желаете да постигнете, вашият терапевт ще изчисли общото количество ботокс, който трябва да бъде използвано. След това зоните ще бъдат почистени, дезинфектирани и инжектирането може да започне. 

Кога се проявява ефекта на ботокса

Ефектът от процедурата започва да се проявява 2-3 дни след процедурата и търпи развитие в следващите 10-12 дни. На 14тия ден след процедурата, ефектът е максимално проявен, след което леко намалява и се задържа така за период от 3 до 6 или 12 месеца в някои случаи.

Трайност на ефекта от ботокса

Първоначалното действие на ботокса се проявява от 2 до 5 дни след процедурата, а окончателният ефект се развива до 14 дни. След първото му поставяне периодът на релаксация продължава около 4-6 месеца. През това време той се разгражда от ензими в организма и нервните окончания възвръщат предишната си функция. Последващото инжектиране е необходимо да бъде не по-рано от 4 месеца след предишната процедура и гарантира удължен период на действие. В редки случаи, когато ботокс е инжектиран през по-кратки интервали от време е възможно организма да развие резистентност и да няма ефект от процедурата. В такива случаи е необходимо да се изчака 6 до 8 месеца преди следващата процедура.

След инжектиране на ботокс

Процедурите с ботокс имат за цел да релаксират с математическа точност конкретни мускули в определена степен, съобразно желаният ефект и индивидуалния лечебен план на пациента. Затова, вашият терапевт внимателно преценява какво количеството продукт да инжектира в зависимост от големината и силата на таргетирания мускул. За вас остава отговорността инжектираното количество да остане точно там където е поставено за да изпълни задачата си пълноценно. Много е важно да спазвате следното:

 • Да не лягате до 6 часа след процедурата;
 • Да не използвате грим до четири часа след инжектирането;
 • Да не пиете алкохол в деня на процедурата;
 • Да избягвате прекомерно изпотяване, силно физическо натоварване, физически упражнения и навеждане 5 дни след процедурата
 • Да не триете или масажирате третираните зони, да не посещавате сауна, парна баня или затоплящи процедури в зоните на поставен ботокс 14 дни след процедурата.

За кого ботокс е подходяща процедура

С изключение на жени, които са в период на бременност и кърмене и хора със заболявания на мускулната система, всеки мъж или жена може да се възползва от процедурите с ботокс.

За кого ботокс е неприложим - противопоказания

 • Свръхчувствителност към продукта;
 • Инфекции в зоните на инжектиране;
 • Кръвно-мускулни заболявания /миастения и др./
 • Употреба на аминогликозиди, холинестеразни инхибитори, сукцинилхолин, калциеви блокери, линкозамиди, полимиксини;
 • Бременност или кърмене;
 • Възпалителни или автоимунни заболявания;
 • Възраст над 65г.
 • Алергии към някои лекарства или храни /яйца/;
 • Диагностицирани психиатрични заболявания;
 • Лесно посиняване, кървене, забавено зарастване на рани, уголемяване на белези;

Възможни нежелани реакции от инжектирането на ботокс

 • Най-често срещани – главоболие, падане на клепача, зачервяване на кожата, напрегнатост на кожата, локална мускулна слабост, болка и изтръпване на лицето и гадене;
 • Други, които може да са свързани със самото инжектиране – образуване на синини, зачервяване, болка, парене, смъдене и подуване;
 • В много редки случаи – мускулна слабост, затруднени гълтане, дишане и говор, пневмония;

Най-неприятната странична реакция от инжектирането на ботокс в зоната на челото е така нареченото „падане на клепача“, когато се получава асиметрия в отварянето на двете очи. Проблемът възниква или когато неопитен терапевт инжектира ботокс твърде близо до мускулите, които повдигат клепачите или когато продуктът мигрира поради неспазване на указанията за след процедура.

Регистрирани марки ботокс в България

Vistabel

Vistabel®

Vistabel® e Botox® за продажби в Европа, включително и България. Произвежда се от Allergan и се отличава по това, че е в разфасовка от по 50 единици във флакон, докато Botox® е във флакони от по 100 единици.

Xeomin-logo

Xeomin®

Xeomin® e продукт на Mertz Aesthetics за европейския пазар. Различава се от останалите продукти с ботулинов. токсин по това, че не образува резистентност.

dysport logo

Dysport®

Disport® e продукт на Galderma Laboratories за европейския пазар.

Виж цените на процедурите с ботулинов токсин в Skin Line или купи онлайн:

Запиши консултация за ботокс в Skin Line:

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Bannerзапиши консултация