Лечение на онихомикоза (гъбички по ноктите)

Онихомикоза или наричана още гъбички по ноктите е хронично протичащо заболяване, което бавно води до разрушаване на нокътната плочка както на ръцете, така и на краката. Най-често се проявава по ноктите на краката поради това, че в зоната се създава благоприятна среда за развитие – топлина и влага.

Прекомерното изпотяване в зоната на краката също е рисков фактор за поява и развитие на гъбичната инфекция. Някои лекарства също могат да провокират появата на гъбички.

Онихомикоза (гъбички по ноктите) обикновено се характеризира с видима промяна на цвета на ноктите – стават по-тъмни, твърди и лесно чупливи. Допълнителен признак е и по-неприятната миризма в зоната.

Как се развива гъбичната инфекция?

Онихомикоза започва най-често с видимо напукване на кожата или леки промени по нокътя. Променя се цвета до жълт в начална фаза на онихомикоза и постепенно се разпространява надолу до основата на нокътя.

Гъбичната инфекция започва от един нокът и се разпространява по другите нокти както и кожата около тях.

Как се третира онихомикоза?

В начална фаза могат да се прилагат противогъбични антибиотици – крем, лакове, гел и други.

Най-успешният метод за третиране и лечение на онихомикоза е лазерното третиране с Nd:YAG лазер. Необходими са 4 лазерни сесии на нокът, веднъж седмично. Единично обработване на нокът отнема няколко минути и е свързано с минимален дискомфорт по време на третирането.

Кога се наблюдава ефекта?

Ефектът се забелязва обикновено около 3та-4та процедура и се изразява във възобновяване на растежа на нокътя и/или възстановяване на нормалния му цвят.

Онихомикоза третират

Сходни процедури