Розацея

Често срещано хронично състояние за което мнозина не подозират

Розацеята е често срещано хронично състояние, което се проявява предимно в областта на лицето – на носа, бузите, челото и брадичката. Характеризира се със зачервяване на кожата причинено от разширяване на повърхностните кръвоносни съдове в засегнатата област.

Какво причинява розацеята?

Розацеята често започва със склонност към зачервяване или лесно изчервяване. Много хора, които са засегнати от нея, дори не знаят за състоянието си. Първите симптоми на заболяването са епизодични изчервявания на лицето подобни на тези от топлина или слънце. В случаите, когато състоянието прогресира, лицето изглежда постоянно зачервено или изгоряло от слънцето. Допълнителните симптоми на лицето включват появата на малки червени на цвят подутини или пъпки, които наподобяват акне и понякога предизвикват усещане за парене или бодежи. Също така често се случва малките кръвоносни съдове по носа и бузите да се подуят и да станат видими. Както всяко хронично състояние и розацеята се характеризира с периоди на обостряне и отшумяване на симптомите. Ако не се лекува розацеята, може да причини удебеляване и текстурни промени на кожата, предимно по носа и около него, както и да доведе до постоянно раздразнени, сълзливи и сухи очи. Макар и по-рядко, заболяването засяга шията, гърдите, скалпа или ушите. Учените все още търсят причината за появяването на розацея при някои пациенти и до момента все още няма еднозначен отговор на този въпрос.

Защо аз имам розацея

Милиони хора страдат от розацея, независимо от типа или цвета на кожата. Тя е по-често срещана при хора от северна и западна Европа със светла кожа и сини очи и изследвания показват, че заболяването може да е наследствено. Въпреки че може да се появи на всяка възраст, това състояние обикновено се появява след 30-годишна възраст. Вероятността да имате розацея нараства също ако сте страдали от тежка форма на акне.

Как мога да се излекувам от розацея

До момента медицината не е открила какво причинява розацеята и не намерила метод за окончателно излекуване на това състояние. В същото време учените са направили важни открития и благодарение на тях разполагаме с множество средства за контролиране на състоянието и ефективно повлияване на симптомите на розацеята.

Какво отключва моята розацея

Много важно е да откриете кои фактори отключват розацеята при вас и активно да ги избягвате. Това могат да бъдат излагане на интензивна слънчевата светлина или вдишване на определени химични вещества като например аерозолите в дезодорантите или лакът за коса. Други често срещани отключващи фактори са сауната или излагането на силна топлина, вятър, студ, стрес, физически упражнения или употреба на алкохол или пикантни храни. Важно е да откриете какво кара вашата кожа да се зачерви и колко време продължават пристъпите на розацея причинени от дадения отключващ фактор.

Какъв тип е моята розацея

Има различни видове розацея и всеки един от тях изисква различен подход при лечението. Въпреки, че единствено вашият лекар-дерматолог може да определи с точност какъв тип е вашата розацея и да ви предпише подходящото лечение, съществуват четири вида на заболяването, като често се наблюдават симптоми на повече от един вид.

Еритема тотелоангиектатична розацея
(зачервяване на лицето)

Еритематотелеангиектатичната розацея се характеризира с постоянно зачервяване на лицето. Малките кръвоносни съдове под повърхността на кожата могат да се разширят и да станат видими; тези симптоми често се появяват и след това изчезват. Без лечение зачервяването може да стане по-трайно, да обхване повече кожа и дори да стане постоянно.

Папулопустулозна розацея
(неравности и пъпки)

Папулопустулозната розацея се свързва с пустули тип „бяла глава“, които представляват пълни с гной петна, и червени, подути подутини. Те обикновено се появяват по бузите, брадичката и челото и често се определят погрешно като акне. Възможно е да се появят и зачервяване на лицето и зачервяване. Тежката папулопустулозна розацея може да причини до 40 петна, които могат да изчезнат за дълго време. Петна могат да се появят и по скалпа, шията или гърдите.

Фиматозна розацея
(разрастване на носа)

Фиматозната розацея причинява удебеляване и белези по кожата, които я правят неравна, подута и понякога обезцветена. Този рядък, но лечим вид най-често засяга носа – в резултат на което понякога се нарича булозен нос или ринофима – и се появява по-често при мъжете, отколкото при жените.

Очна розацея
(раздразнени очи)

При очната розацея симптомите засягат очите, като ги карат да изглеждат сълзящи или кръвясали. Възможно е да има свързано усещане за парене или дразнене в очите. Очната розацея може да причини трайно сухи и чувствителни очи, а по клепачите може да се образуват кисти. Очните симптоми на розацея може да са по-често срещани, отколкото се е смятало досега, тъй като връзката между кожните симптоми и очите може лесно да бъде пренебрегната.  

Какъвто и да е типа на вашата розацея, трябва да вземете мерки за лечение на нейните симптоми колкото се може по-рано. С течение на времето нелекуваните проявления на заболяването зачестяват, задълбочават и стават все по-трудни за третиране.

Средства за лечение на розацея

За много хора силно видимите симптоми на розацея влияят на желанието им да общуват в обществото, особено на обществени места или на работното място. Въпреки че заболяването не може да бъде излекувана окончателно, симптомите ѝ могат да бъдат контролирани с подходящо лечение. Определянето на типа или типовете розацея, които причиняват симптомите ви, е само една част от цялостната диагноза. Също толкова важно е вие и вашият лекар да разберете кои от ежедневните ви навици и рутинни действия могат да допринесат за поява на симптомите ви. Дерматолозите в Skin Line ще определят вашият тип розацея и ще ви препоръчат най-подходящото лечение за подобряване на външния вид и състоянието на кожата ви.

Локално лечение на розацея

Дерматолозите в Skin Line могат да препоръчат комбинация от локални и перорални лекарства в началото на лечението. Тези медикаменти могат да облекчат зачервяването и възпалението на лицето и да намалят появата на петна. Локалните лечения, които се прилагат върху кожата под формата на крем или гел, предлагат в различни комбинации и могат да съдържат:

 • Антибиотици за локално приложение, като например метронидазол, за да направи кожата ви по-малко подпухнала и зачервена и да намали броя на петната.
 • Локални ретиноиди повлияват петната причинени от запушени или възпалени пори, като помагат за изчистването им и имат противовъзпалителен ефект.
 • Азелаиновата киселина повлиява на зачервяванията и намалява петната и белите точки, причинени от розацея.
 • Бримонидин е гел с рецепта, който намалява хроничното зачервяване на лицето, един от най-честите и постоянни симптоми на розацея. Той прави това чрез временно свиване на кръвоносните съдове под кожата.

Перорални медикаменти за лечение на розацея

Дерматолозите в Skin Line могат да препоръчат комбинация от локални и перорални медикаменти за лечение на розацея. Пероралните лекарства се приемат през устата и са особено полезни при лечение на хора, които имат симптоми – като петна или бели глави – които са резистентни към локалните лекарства. Пероралните медикаменти за лечение на розацея могат да съдържат:

 • Антибиотиците от класа на тетрациклина, може да има мощно противовъзпалително действие. Вашият лекар може да препоръча тези перорални антибиотици, в ниски дози за да помогне за изчистването на кожата ви от петната, причинени от заболяването, както и за намаляване на зачервяването и подуването. Такива ниски дози тетрациклин, могат да се използват за дългосрочно лечение на розацея, без да повишат риска от развитие на резистентност към антибиотици.
 • Изотретиноинът е лекарство, приемано през устата, което може да помогне за намаляване на броя на пустули и папули, които са причинени от розацеята. Изотретиноинът свива жлезите, произвеждащи мазнини в кожата, така че да произвеждат по-малко мазнина, с което намалява вероятността от запушване на порите.

Лазерни терапии на розацея

Лазерните терапии използват силно фокусирани, мощни светлинни лъчи за облекчаване на зачервяването, намаляване на размера и вида на повърхностните кръвоносни съдове и намаляване на белезите. Също лазерите могат да се използват за намаляване на удебелените външни слоеве на кожата, които се натрупват по носа при ринофима – състояние, свързано с розацея, което причинява неравности и подуване на носа:

 • Nd:YAG лазер с дължина на вълната 1064nm за третиране на по-големи или по-дълбоки кръвоносни съдове по лицето;
 • Lumenis Stellar M22 IPL – за третиране на повърхностни зачервявания по кожата на лицето;
 • Lumenis Stellar M22 ResurFX 1550nm неаблативен лазер за третиране на неравности и белези от розацея.
Rosacea logo white

Кой метод за лечение на розацея да предпочета

Всеки един от изброените методи за лечение има своето приложение и предназначение и само вашият лекуващ лекар може да прецени кой е най-подходящият за вас. Но в световната практика лазерното лечение на розацея се е утвърдило, благодарение на своите безспорни предимства:

 • Бързина. Лазерната терапия на розацея за цяло лице продължава 20-30 минути, свива мигновено кръвоносните съдове и зачервяването изчезва;
 • Ефикасност. За една процедура можете да очаквате между 50% и 75%, а в някои случаи и до 100% от зачервяването ви да изчезне;
 • Дълготрайност. 3 до 4 лазерни процедури са достатъчни за да излекуват симптомите на розацея за дълъг период от време – 3 до 5 години.
 • Незаменимост. Удебеляването на кожата при някои видове розацея може да бъде коригирано единствено и само с лазерни терапии.
 • Безопасност. Нежеланите ефекти от лазерното третиране на розацея са минимални и отшумяват в рамките на 1 до 14 дни.
 • Безвредност. За разлика от локалните или перорални медикаменти за лечение на розацея, лазерните терапии въздействат само върху зоните в които се проявяват симптомите на заболяването и не вредят на организма.

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Banner запиши консултация