Лазерен пилинг

регенеративна процедура за възстановяване на естествената текстура и еластичност на кожата

Съдържание

Ние се раждаме с млада, нежна и гладка кожа без дефекти. С напредването на  възрастта кожата ни започва да се променя и да загубва своята перфектност. Фактори като прекомерно излагане на слънце, тютюнопушене, застоял начин на живот на закрито ускоряват процесите на остаряване. Фините линии и бръчки стават все по-видими, появяват се пигментни петна кожата ни загубва своята еластичност. Тенът помътнява и лицето ни загубва младежкият си блясък и виталност.

Добрата новина е че с помощта на лазерният пилинг в естетични клиники Skin Line можем да изтрием слой по слой натрупаните през годините несъвършенства.

Какво е лазерен пилинг?

Лазерният пилинг е инвазивна процедура, с която извършваме прецизно контролирано отстраняване на части от повърхността на кожата. С процедурата премахваме кожните несъвършенства и стимулираме производството на нов колаген и еластин. По време на възстановителния процес се образуват нови клетки, което води до подобряване на текстурата, цвета и еластичността на кожата. Освен за общо подмладяване на кожата на лицето, лазерния пилинг за е подходящ за лечение на различни кожни проблеми, като:

В естетични клиники Skin Line използваме най-съвременни технологии за лазерен пилинг, които осигуряват максимални резултати и минимален дискомфорт:

Нашите опитни дерматолози ще ви консултират и ще ви препоръчат най-подходящата за вас процедура, съобразена с индивидуалните ви нужди и очаквания.

Лазерен Фракселен Пилинг за Лице с CO2 лазер

Кажете сбогом на старата си кожа, бръчките, петната и недостатъците по нея. Лазерният ресърфесинг с CO2 лазерна система на Ecomed CO2 Ultrapuls с Fractional Scanner II сега можете да постигнете максимален резултат, бързо и с минимален период на възстановяване. Новият фракселен скенер на Ecomed работи5 пъти по-бързо от който и да е друг подобен лазер.

CO2 ultrapulse photo3 e1463223218593

Как работи Фракселният пилинг

Ecomed CO2 Ultrapuls  излъчва лазерен лъч с размер 80 микрометра и скорост 500 импулса в секунда. Посредством  Fractional Scanner II, той обхожда зона с размери 18/18 мм за по-малко от секунда и  изпарява точки от епидермиса с размер от 400 до1200 микрона, докато останалата част остава незасегната. В зависимост от желаният ефект Fractional Scanner II може да постигне плътност на изпаряване от 49 (7х7) до 484 (22х22) точки на квадратен сантиметър. Колкото по-голяма е плътността на изпаряване (степен на аблация), толкова по-добър е ефекта и толкова по-дълго е времето за възстановяване на пациента. Фракселният пилинг е алтернатива на пълния лазерен пилинг, при който горният слой на епидермиса се изпарява на 100%.

CO2 Ultrapulse Scanner

Какво усеща пациента по време на процедурата

Тъй като лазерният лъч изпарява микро точки от кожата, пациентът усеща боцкания с голяма скорост. В зависимост от степента на аблация, нараства и дискомфорта от процедурата.

CO2 peel before after

Какъв е очакваният резултат от процедурата?

Фракселният пилинг изпарява част – между 20% и 40% от епидермиса на пациента и загрява кожата в дълбочина. Здравата/незасегната/ част от кожата помага за бързото възстановяване на засегнатата. В резултат, увреденият слой на епидермиса се подменя с нов и се стимулира синтеза на нов колаген. Кожата се подмладява, уплътнява, става по-еластична и с по-младежки вид. Повърхностните бръчки и петната по кожата намаляват.

Какъв е възстановителният период?

В зависимост от индивидуалните особености на пациента и каква част от епидермиса е засегната, възстановителният период може да трае от 24 часа до 72 часа. В първите няколко минути до няколко часа след процедурата, кожата се зачервява и  е болезнена като след слънчево изгаряне. Използването на хидратиращ и слънцезащитен крем със SPF 50+ е задължително. След този период на дискомфорт, зачервяването преминава и пациентът може да се върне към обичайните си занимания, при условие че избягва излагането на слънце и ползва хидратиращ крем.

Колко процедури са нужни?

В зависимост от възрастта на пациента, желаният резултат и степента на аблация са необходими от 2 до 4 процедури през интервал от 1 месец, но резултат се наблюдава още след първата процедура.

В какви случаи се използва фракселен пилинг с CO2 лазер?

Лазерен фракселен пилинг с Er:Yag (IR, 2940 nm)

Лазерен фракселен пилинг

Er:Yag(IR, 2940 nm) лазер на Fotona e високотехнологичен фракционен и хирургичен лазер с възможности за излъчване на енергия както във фракциониран режим, така и във фокусиран режим за извършване на  дерматохирургични интервенции

Видове лазерен фракселен пилинг

Възстановяването след процедура с фракселен лазер Er:Yag (IR, 2940 nm) е сравнително кратко – до няколко дни.

ResurFX Logo White

Какво е неаблативен рисърфисинг с Lumenis ResurFX?

Фракционният лазер ResurFX е най-съвременната технология за неаблативен рисърфисинг на кожата. Фракционният лазер ResurFX стимулира производството на нов колаген и еластични влакна в по-дълбоките слоеве на кожата. Стимулирането на производството на нов колаген е ключът към по-сияйна и младежка кожа. ResurFX е лазерна процедура за обновяване на кожата (resurfacing), която може да реши множество често срещани проблеми. Тя може да изравни тена и текстурата на кожата; да подобри хиперпигментацията, като премахне слънчеви или старчески петна, мелазма и други форми на обезцветяване; да изглади бръчките и фините линии; да изглади стрии и леки белези от акне. Неаблативния рисърфисинг с Lumenis ResurFX дава предсказуеми и естествени резултати благодарение на прецизно, хомогенно и равномерно доставяне на енергия от микролъчи, и на изключителните възможности за сканиране.

Как работи лазерния пилинг

Дерматологичните лазери излъчват тънък сноп от светлина с голяма енергия и плътност, която изпарява водата в кожата и по този начин причиняват контролирано увреждане (аблация) на кожата. В зависимо от вида на лазерите и дължината на вълната, която излъчват, могат да бъдат постигнати различни резултати:

Видове лазерен пилинг

Пълна аблация

Това е класическият вариант на процедурата, при който се отстранява повърхностния слой на кожата на цялото лице. При него се получават най-драматични резултати с цената на дълъг възстановителен период и значителни рискове от пост-оперативни усложнения. При пълният лазерен пилинг се използва СО2 лазер. В естетични клиники Skin Line не се използва класически лазерен пилинг, поради наличието на по-щадящи алтернативи.

Фракселен лазерен пилинг

При него, с помощта на СО2 , Er:YAG или ResurFX лазери се правят микроскопични колонни изгаряния в кожата с различна дълбочина и плътност, според ефекта който се преследва. Най-често при фракселният пилинг се уврежда от 20% до 50% от кoжата. В процеса на възстановяване, незасегната кожа помага на увредената от пилинга да се възстанови. Повърхностният слой на кожата се излющва и под него се появява нова, гладка и мека кожа без несъвършенства.

Фракселният пилинг може да бъде направена в няколко варианта:

лазерен пилинг

Колко процедури лазерен пилинг са необходими?

Броят процедури лазерен пилинг, които са необходими за коригиране на даден естетичен проблем зависи от няколко фактора:

 • От вида и тежестта на увреждане на кожата;
 • От състоянието на околната здрава кожа;
 • От възрастта и здравният статус на пациента;
 • От грижата, която пациента полага за възстановяване.

Например за общо освежаване кожата на лицето, премахване на фини линии, бръчки и леки пигментни петна, получени в следствие на прекомерно излагане на слънце на 40 годишна жена, която не пуши и води активен и здравословен начин на живот е достатъчна една процедура повърхностен фракселен лазерен пилинг с СО2 лазер или неаблативен лазерен пилинг с ResurFX. За постигане на подобен ефект, но при по-тежки форми на пигментации в следствие слънчево увреждане при 60 годишна пушачка, която види заседнал начин на живо ще са необходими 3 процедури дълбок или утра дълбок фракселен лазерен пилинг с СО2 лазер. За да разберете колко процедури са необходими за отстраняване на вашият кожен проблем е необходимо да направите преглед при нашите дерматолози.

За кого е подходящ лазерният пилинг

Лазерният пилинг е процедура, която може да бъде направена на всеки, без значение от пол, възраст и цвят на кожата, когато имаме наличие на някой от следните проблеми:

 • Фини линии и бръчки;
 • Повърхностни пигментации или фотоувреждане;
 • Активно акне;
 • Мазна или акнеична кожа;
 • Уголемени пори и други нарушения в тургора на кожата;
 • Атрофични или хипетрофични белези;
 • Отпусната кожа;
лазерен пилинг

За кого лазерният пилинг не е подходящ - контраиндикации

Лазерният пилинг е процедура, която не е подходяща за всеки и крие някои рискове. Лазерният пилинг не е подходящ, когато имате активни инфекции, вирусни, гъбични или бактериални заболявания, възпалителни състояния на кожата или рак на кожата; Бременност или кърмене; Лица с електронен имплант, като глюкозен монитор, пейсмейкър или дефибрилатор или постоянен имплант в третираната зона; Рак или история за ракови заболявания; Имуносупресивни заболявания като СПИН и ХИВ или употреба на имуносупресивни лекарства; Сърдечни заболявания, епилепсия, неконтролирана хипертония и чернодробни или бъбречни заболявания; Херпес симплекс в областта на лечение; Активни язви, псориазис, екзема или обриви; Неконтролирани ендокринни нарушения като диабет или дисфункция на щитовидната жлеза; Инжектирани в зоната биологични филъри през последните 6 месеца или Botox през последните 2 седмици; Употреба на изотретиноин (Accutane) в рамките на 6 месеца преди лечението.

Не забравяйте да уведомите Вашия лекуващ лекар, ако страдате от някое от гореизброените състояния, преди да започнете това лечение.

Възстановяване след лазерен пилинг

Лазерният пилинг в повечето си разновидности е аблативна процедура, което означава че се нарушава целостта на кожата и е необходимо време за нейното възстановяване.

Рисковете могат да включват: зачервяване, подуване, белези или промяна на пигментацията. Непосредствено след лазерния пилинг може да се появи известно зачервяване и подуване в зависимост от персонализираните настройки на лечението. Подуването може да намалее след няколко часа, а зачервяването – на следващия ден или през следващите няколко дни. Повечето пациенти са в състояние да се върнат към ежедневните си дейности още същия ден.

Обикновено лекарят трябва да ви посъветва да не се излагате на пряко слънце в продължение на няколко дни след лечението и да използвате слънцезащитен крем.

Как протича процедурата лазерен пилинг?

Както всяка друга естетична процедура в Skin Line, лазерният пилинг започва с естетична консултация с цел пациентът да бъде запознат в детайли какво предстои и какви могат да бъдат крайните резултати. По време на консултацията вие и вашият дерматолог решавате дали това е най-подходящата процедура за вас и дали очакваните от вас резултати могат да бъдат постигнати.

Пациентът се запознава със съдържанието и подписва Информирано съгласие за извършване на инжекционна процедура.

Следва подготовка на пациента за процедурата – почистване и дезинфекциране на зоната която предстои да бъде третиране.

Обезболяване на зоната която предстои да бъде третирана с анестетичен крем, който съдържа лидокаин.

Следва същинската процедура.

лазерен пилинг

В рамките на първите 24 часа след лазерния пилинг

Третираните зони не трябва да се мият с цел да не се замърсят;

Не спортувайте и избягвайте физически натоварвания;

Избягвайте прекомерно гореща среда (солариум, турска баня, сауна и др.)

Избягвайте консумацията на алкохол и тютюнопушенето;

Не се излагайте на пряка слънчева светлина;

Консумирайте обилно вода.

Често срещани странични ефекти включват еритема, оток, болка, чувствителност и сърбеж. Реакциите на мястото на терапията обикновено отзвучават в рамките на 24-48 часа, а отоците – в рамките на седмица

Какви рискове крие лазерния пилинг?

Рисковете от лазерния пилинг са сравнително ниски, но е важно да сте наясно с тях преди да се подложите на процедурата.

Ето някои от най-честите рискове от лазерния пилинг:

Зачервяване, подуване и сърбеж: Тези симптоми обикновено са леки и изчезват в рамките на няколко дни.

Суха или лющеща се кожа: Това може да продължи няколко седмици след процедурата.

Инфектиране: Рискът от инфекция е малък, но е важно да следвате инструкциите на вашия лекар, за да намалите риска.

Хиперпигментация: Това е състояние, при което кожата става по-тъмна от нормалното. Хиперпигментацията може да се появи като резултат от лазерния пилинг, но обикновено изчезва в рамките на няколко месеца.

лазерен пилинг

Виж цените на процедурите лазерен пилинг в Skin Line или купи онлайн:

Запиши консултация за лазерен пилинг в Skin Line:

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Banner запиши консултация