Лечение на синдрома сухо око с Lumenis или Lumecca IPL

Единственото бързо и ефективно лечение, одобрено от FDA

Когато мигате, клепачите ви разнасят филм от сълзи по очите ви. Сълзите поддържат повърхността на очите ви не само чиста и влажна, но и осигурява ясно зрение. Ако чувствате очите си сухи и зрението ви е замъглено или имате усещане за чуждо тяло в очите, най-вероятно страдате от синдрома на сухото око.  Заболяването накратко се нарича сухо око и е най-често срещаното състояние, което специалистите по очни болести се сблъскват. В 86% от случаите синдромът сухо око е причинен от дисфункция на мейбомиевите жлези.

Какво е синдром на сухото око

Заболяването синдром на сухото око или накратко сухо око, е често срещано състояние, което се наблюдава от специалистите по очни болести. То оказва значително въздействие върху качеството на живот, като симптомите са усещане за чуждо тяло, болка, замъглено зрение, сухота или сълзене на очите. Рисковите фактори включват кожни патологии, имунен или хормонален дисбаланс, условия на околната среда и лоша хигиена.

Светлиннно решение за сухо око

Лечението на синдрома сухо око с Lumenis или Lumecca IPL включва прилагане на нежни светлинни  импулси върху бузите, носа и под долните клепачи. При всяка процедура обикновено се правят две сесии импулси с различни настройки. Конкретните настройките на IPL зависят от типа кожа и при всяка сесия таргетират различни проблеми. Графикът на процедурите се състои от 3 до 4 сеанса с интервал от 2 до 4 седмици. Обикновено след 6 до 12 месеца се налага едно поддържащо лечение.

Как работи лечение на синдрома сухо око с Lumenis или Lumecca IPL

Лечение на синдрома сухо око с Lumenis или Lumecca IPL е вид лечение със светлина, което използва прецизна, интензивна широкоспектърна светлина за справяне с признаците на заболяване сухо око, дължащо се на дисфункция на мейбомиевите жлези. Лечението е насочено към възпалението, което е един от основните фактори при заболяването. Lumenis или Lumecca IPL са специално разработени технологии, които достигат до третираната зона нежно, ефективно и безопасно. При синдрома сухо око, IPL терапията се използва за подобряване на функцията на мейбомиевите жлези, което спомага за намаляване на изпарението на сълзите и подобряване стабилността на слъзния филм. Терапията включва прилагане на нежни светлинни импулси в краищата на клепачите, които отблокират запушените мейбомиеви жлези и подобряват качеството на маслото, произвеждано от тях. Това, от своя страна, спомага за намаляване на симптомите на сухо око, като дискомфорт, сърбеж и парене.

Лечението на синдрома сухо око причинено от дисфункция на мейбомиевите жлези е най-бързо и ефективно с помощта на Lumenis или Lumecca IPL и е единственото одобрено от FDA  лечение. Lumenis или Lumecca IPL лекуват синдрома сухо око по следният начин:

Премахва анормални кръвоносни съдове

IPL унищожава анормалните кръвоносни съдове. Тези кръвоносни съдове причиняват възпаление.

Намалява нивото на възпалителните медиатори

IPL намалява нивото на възпалителните медиатори и по този начин блокира възпалението.

Подобрява времето за разкъсване на сълзите

IPL подобрява времето за разкъсване на сълзите. Той също така намалява осмоларитета.

Възстановява мейбомиевите жлези

IPL подобрява функционалността и морфологията на мейбомиевите жлези.

Намалява популацията на Demodex

IPL елиминира демодексовите акари в очите и намалява количеството бактерии по клепачите.

Лечение на синдрома сухо око с Lumenis или Lumecca IPL

Как протича лечението на синдрома сухо око с IPL?

Лечението с Lumenis или Lumecca IPL е неинвазивна процедура, при която вашият лекар прилага нежно интензивна пулсова светлина по краищата на клепачите ви.

По време на лечението вашият лекар ще покрие очите ви със защитни очила и ще нанесе тънък слой контактен гел върху зоната на лечение.

Възможно е да изпитате топлина или парене, когато светлината се прилага върху кожата. Процедурата е нежна и с минимален дискомфорт.

Лечението е разделено на 4 процедури през интервал от 2-4 седмици. Всяка процедура обикновено отнема само 10-15 минути.

В повечето случаи можете незабавно да се върнете към ежедневните си дейности и да се гримирате веднага.

Пациентите обикновено съобщават за подобрение още след първата процедура.

За дългосрочни резултати, лечението може да продължи с поддържащи сесии на всеки 6-12 месеца.

Рискове и странични ефекти при лечението на синдрома сухо око с Lumenis или Lumecca IPL

Потенциалните рискове и странични ефекти от използването на Lumenis или Lumecca IPL върху кожата ви могат да включват болка и дискомфорт, увреждане на естествената структура на кожата, промяна на пигментацията, белези, прекомерен оток, крехка кожа, синини, изгаряния, сърбеж и ксероза. Трябва да се консултирате с Вашия лекар относно тези рискове и дали лечението с Lumenis или Lumecca IPL е подходящо за Вас.

Контраиндикации при лечението на синдрома сухо око с Lumenis & Lumecca IPL

Лечението с Lumenis или Lumecca IPL е противопоказано за пациенти със следните състояния в зоната на лечение: Очна операция или операция на клепачите или невропарализа в рамките на 6 месеца преди първото лечение; Неконтролирани очни нарушения, засягащи очната повърхност; Предракови лезии, рак на кожата или пигментни лезии в планираната област на лечение; Неконтролирани инфекции или неконтролирани имуносупресивни заболявания; Скорошни очни инфекции; Предишна анамнеза за студени рани или обриви в периоралната област, включително: херпес симплекс 1 и 2, системен лупус еритематозус и порфирия; Употреба на фоточувствителни медикаменти и/или билки, които могат да предизвикат чувствителност в рамките на 3 месеца преди първата IPL сесия; Скорошна лъчетерапия на главата или шията или планирана лъчетерапия; Скорошно лечение с химиотерапевтично средство или планирана химиотерапия; Анамнеза за мигрена, припадъци или епилепсия.

Какво е синдромът сухо око

Синдромът сухо око е често срещано състояние, при което сълзите ви не осигуряват достатъчно смазване и почистване на очите ви. Сълзите могат да бъдат недостатъчни като количество и с лошо качество по много причини. Това състояние може да предизвика възпаление или увреждане на повърхността на очите.

Ако страдате от сухи очи ще се чувствате некомфортно. Ще усещате постоянно парене или дори горене в очите си. Може да чувствате сухота в очите си в определени ситуации, като например в самолет, в климатизирана стая, докато карате колело или след като сте гледали екрана на компютъра в продължение на няколко часа.

Синдормът сухо око е лечимо състояние. Понякога е достатъчно да направите промени в начина си на живот или да ползвате капки за очи, които ще ви помогнат да се чувствате по-комфортно. В други случаи, когато заболяването е напреднало ще са необходими няколко на брой процедури за справяне със синдрома сухо око.

Как работят сълзите

Когато мигате, клепачите ви разстилат слой от сълзи върху очите ви. Те поддържат повърхността на очите ви гладка и чиста. Слъзният филм е изключително важен за вашето добро зрение и се състои от три слоя, като всеки един от тях има определена функция:

Мазният слой е външната част на слъзния филм. Той прави повърхността на сълзите гладка и предпазва сълзите от прекалено бързо изсъхване. Този слой се образува в мейбомиевите жлези на окото.

Воднистият слой е средата на слъзния филм. Той съставлява по-голямата част от това, което виждаме като сълзи. Този слой почиства окото, като отмива частиците, които не принадлежат на окото и идва от слъзните жлези в клепачите.

Слоят слуз е вътрешният слой на слъзния филм. Той спомага за разпределянето на водния слой по повърхността на окото, като я поддържа влажна. Слузта се образува в конюнктивата – прозрачната тъкан, покриваща бялото на окото и вътрешността на клепачите.

Очите ни постоянно произвеждат сълзи, за да останат влажни. Когато очите ни не произвеждат достатъчно количество сълзи или балансът между един или повече слоеве на слъзния филм е нарушен се получава сухота в очите.

Най-често срещаните симптоми на синдрома сухо око

 • Имате чувството, че очите ви парят, горят или бодат
 • Имате замъглено зрение, особено при четене
 • Имате усещане за чуждо тяло в очите ви
 • Имате нишки от слуз в очите ви или около тях
 • Имате зачервени или раздразнени очи
 • Болезнено е да носите контактни лещи
 • Имате повишена чувствителност към светлината
 • Имате много сълзи с влошени качества в очите си

Най-често срещаните причинители на сухо око

Сухотата в очите се дължи на различни причини, които нарушават здравословния слъзен филм. Причините за дисфункция на слъзния филм са много, включително хормонални промени, автоимунно заболяване, възпаление на жлезите на клепачите или алергично заболяване на очите. При някои хора причината за сухите очи е намаленото производство на сълзи или нарушение във функцията на мейбомиевите жлези.

Намалено производство на сълзи

Сухите очи могат да се появят, когато не сте в състояние да произвеждате достатъчно течни сълзи.Причина за това могат да бъдат множество фактори като стареене, някои медицински състояния, дефицит на витамин А, приемане на определени лекарства, включително антихистамини, деконгестанти, хормонозаместителна терапия, антидепресанти и лекарства за високо кръвно налягане, акне или противозачатъчни средства.

Дисфункция на мейбомиевите жлези

Масленият филм, произвеждан от мейбомиевите жлези, не може да стигне до повърхността на окото поради запушване на каналчетата им. В произведените сълзи преобладава водният слой, който има склонност бързо да се изпарява. Дисфункцията на мейбомиевите жлези е най-често срещаната причина за синдрома на сухото око. Това е състояние, при което жлезите не отделят достатъчно масло или отделяното от тях масло е с лошо качество. Често отворите на мастните жлези се запушват, така че от жлезите излиза по-малко масло. Маслото, което излиза от жлезите, може да бъде гранулирано (с корички) или по друг начин нездравословно и да предизвика дразнене. Понякога мейбомиевите жлези се запушват със сгъстен секрет. Хронично запушените жлези в крайна сметка стават неспособни да отделят масло, което води до трайни промени в слъзния филм и сухота в очите.

Кой най-често страда от синдрома сухо око

Вероятността да страдате от синдрома сухо око се увеличава ако:

 • Сте на възраст над 50 години. С напредването на възрастта производството на сълзи намалява. Сухите очи са по-често срещани при хора над 50 години.
 • Сте жена. Липсата на сълзи е по-често срещана при жените, особено ако при тях настъпват хормонални промени поради бременност, употреба на противозачатъчни таблетки или менопауза.
 • Храните се с бедна на витамин А диета. Витамин А се съдържа в черния дроб, морковите и броколите, или с ниско съдържание на омега-3 мастни киселини, които се съдържат в рибата, орехите и растителните масла.
 • Носите контактни лещи или имате анамнеза за рефрактивна хирургия.
Важно: Розацеята е основен фактор за дисфункцията на мейбомиевите жлези и болестта на сухото око

Един от основните рискови фактори за дисфункцията на мейбомиевите жлези (ДМЖ) и болестта на сухото око е кожната розацея. Предложени са няколко механизма на действие, които обясняват връзката между розацеята и ДМЖ. Първо, при розацеята абнормните кръвоносни съдове (телеангиектазии) освобождават провъзпалителни медиатори, които лесно могат да се разпространят към клепачите чрез орбиталните кръвоносни съдове. Второ, демодексите процъфтяват върху кожата, засегната от розацея. Тези паразити играят основна роля в причиняването на възпаление на клепачите.

Освен това демодексните акари са заразени с бактерии, особено Bacillus olerinus. Размножаването на тази бактерия не само допринася пряко за възпалението, но и повишава температурата на топене на мейбума, като по този начин сгъстеният мейбум блокира мейбомиевите жлези. Уплътненият секрет и блокираните жлези, или ДМЖ, водят до недостатъчно количество липиди в сълзите, което причинява нестабилност на слъзния филм и допълнително засилване на възпалението на очната повърхност.

Какви усложнения могат да бъдат причинени от сухо око

Очни инфекции.

Сълзите предпазват повърхността на очите ви от инфекции. Ако нямате достатъчно сълзи, рискът от очни инфекции може да се увеличи.

Увреждане на повърхността на очите.

Ако не се лекуват, тежката сухота в очите може да доведе до възпаление на очите, абразия на повърхността на роговицата, язви на роговицата и загуба на зрението.

Намаляване на качеството на живот.

Сухите очи могат да затруднят извършването на ежедневни дейности, като например четене, гледане на телевизия, работа с компютър или мобилен телефон.

Превенция на синдрома сухо око

Ако имате сухота в очите, обърнете внимание на ситуациите, в които изпитвате най-голям дискомфорт. След това намерете начини да избягвате тези ситуации, за да предотвратите симптомите на сухота в очите, например:

Не насочвайте към очите си сешоари за коса, автомобилни нагреватели, климатици или вентилатори.

Добавете влага във въздуха. През зимата овлажнител може да добави влага към сухия въздух в помещението.

Носете слънчеви очила или други защитни очила.

Правете почивки за очите по време на дълги задачи. Ако четете или изпълнявате друга задача, която изисква зрителна концентрация, правете периодични почивки за очите. Затворете очите си за няколко минути. Или мигайте многократно в продължение на няколко секунди, за да разпределите равномерно сълзите си по очите.

Съобразявайте се със заобикалящата ви среда. Въздухът на голяма надморска височина, в пустинните райони и в самолетите може да бъде изключително сух. Когато прекарвате време в такава среда, може да е полезно често да затваряте очите си за по няколко минути, за да намалите изпарението на сълзите си.

Разположете екрана на компютъра си под нивото на очите. Ако компютърният ви екран е над нивото на очите, ще отворите очите си по-широко, за да видите екрана. Разположете екрана на компютъра си под нивото на очите, за да не отваряте толкова широко очите си. Това може да помогне да се забави изпаряването на сълзите между миганията на очите.

Спрете да пушите и избягвайте дима. Ако пушите, обърнете се към Вашия доставчик на здравни услуги за помощ при изготвянето на стратегия за отказване от тютюнопушенето, която е най-вероятно да работи за Вас. Ако не пушите, стойте далеч от хора, които пушат. Димът може да влоши симптомите на сухите очи.

Използвайте редовно изкуствени сълзи. Ако имате хронична сухота в очите, използвайте капки за очи дори когато очите ви са добре, за да ги поддържате добре смазани.

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Banner запиши консултация