Cynosure Logo

Лазерната епилация, която винаги сте търсили.
Без компромис във всеки детайл.

Прекомерното или нежеланото окосмяване е проблем, с който се сблъскват както жени, така и мъже. Почти всеки има опит в използването на различни методи, за съжаление не достатъчно ефективни и трайни – бръснене, кола маска, електроепилация, както и непрофесионални епилатори, използващи флаш лампи със съмнителен резултат.

Лазерната епилация е метод, който е доказал своята безспорна ефикасност. Качествената лазерна епилация превъзхожда всички методи, като предлага медицински доказано ТРАЙНО решение за премахване на нежеланите косми. Нещо повече – този метод е по-бърз, по-безболезнен, по-комфортен. Резултатът е видим още след първата процедура, а след няколко проблемът вече остава в миналото. Кожата е гладка и мека.

Какво представлява лазерната епилация?

Принципът, на който е базирана лазерната епилация се нарича  „селективна фототермолиза”, осъществявана чрез високо прецизна технология – лазер  /„LASER” – стимулирано излъчване на светлина с висока енергия. Лазерът произвежда светлина, концентрирана в тънък, кохерентен оптичен лъч с единична дължина на вълната, т.е. с частици, които се движат в една посока. Ефектът на тези лъчи е прецизно премерен и излъчената енергия остава стабилна. Дължината на вълната позволява светлината да се абсорбира от пигмента меланин, съставна част на космения фоликул, а не от околната тъкан, като фокусира енергията на лазера към конкретната цел. Енергията, от своя страна разрушава термично фоликула.

Видове лазери за лазерна епилация

Изборът на правилния вид лазер от доказаните производители на такъв вид апаратура е от първостепенно значение за постигане на добрите резултати от процедурата лазерна епилация. Съществуват няколко вида лазерни системи, които доставят светлина с определена дължина на вълната и продължителност на импулса за абсорбция от меланина на фоликула. Дължината на вълната и продължителността на импулса имат определяща роля за прецизността на метода и ефективността на процедурата.

Александритният лазер е “тежката артилерия” в лазерната епилация – най-малък брой необходими процедури и недостижим краен резултат – до 97%. След създаването му в САЩ през 1997г. и патентоването му през 2001г. от американската компания Cynosure за лазерна епилация, този вид лазер се утвърди като най-широко използвания вид лазер и синоним на процедурата “лазерна епилация” в най-големите пазари на естетични услуги в света – САЩ, Великобритания, Италия, Германия и др. С ефективните александритни лазери от ново поколение се постига най-кратко време за единична процедура, тъй като не се налага нанасяне на гел преди процедурата и почистване след нея. Това е единствения лазер , който постига успешни резултати при третиране дори и на светли, фини и тънки косми. Той е подходящ за процедури при всеки тип кожа, с изключение на тъмна кожа и кожа с тен (1-4 фототип). Поради специфичната дължина на вълната 755nm, която се абсорбира в най-голяма степен от меланина в космите, Aлександритният лазер успява да постигне най-добри резултати при най-ниски нива на енергия, поради което и процедурите с него са най-безболезнени.

Неговата дължина на вълната кореспондира с инфрачервената зона от светлинния спектър, излъчва стабилна енергия. Предимство на Nd:Yag е възможността да идентифицира разликата в концентрацията на меланина в косъма и кожата, което го прави ефективен за всички типове кожа, но неефективен при фини и тънки косми. Той успешно третира и по-тъмна кожа (фототип 5 и 6). Използва се за лазерна епилация най-често когато Александритният лазер не е в състояние да третира зоната – при най-тъмните типове кожа – V и VI фототип. Като недостатък може да се посочи по-болезното усещане по време на процедурите.

Диодният лазер е генерално различен от всички останали, съставен е от диоди или полупроводници, които в комбинация осигуряват източника на светлина на лазера. Тази система е специално проектирана и насочена към масовия потребител – най-често козметични центрове. Тези лазерни системи се характеризират с по-слаба мощност, не изискват медицинско образование на оператора, което прави процедурите много безопасни и слабо ефективни. Диодните лазери обхващат всички типове кожа (от 1 до 6). Той е ефективен при третиране на твърди и дебели косми (обикновено първите процедури лазерна епилация) и неефективен в зоните на лицето и при фини и тънки косми.

Той e първият лазер, който е вече в историята. Възможностите му са доста ограничени до третиране на тъмни косми и светла кожа (фототип 1 и 2).

В клиники Skin Line избрахме американските марки лазерни системи Cynosure Elite PLUS и Candela GentleMax Pro PLUS

Брой и периодичност на извършване на процедурите лазерна епилация

Растежът на космите е цикличен и асинхронен. Съществуват 3 различни фази на растеж – анагенна, катагенна и телогенна. Лазерната епилация унищожава фоликула само когато той е във активна фаза на растеж (анаген). Ето защо, за да се постигне траен и добър ефект и да бъдат обработени всички косми в тази фаза (анаген), е необходимо извършването на няколко процедури. Те се извършват през 3 до 5 седмици. Броят им има индивидуален характер. Още след първата процедура значителен брой космени фоликули се унищожават, а останалите атрофират. Освен редуциране на окосмяването, след процедурата лазерна епилация космите стават все по-тънки и слабо пигментирани (светли) и значително забавят растежа си. Със всяка процедура растежът е все по-бавен, което води до постепенно увеличаване на периода между процедурите лазерна епилация до достигане на поддържащите процедури един до два пъти годишно. От изключително значение е спазването на интервалите между процедурите, за да могат максимален брой косми да бъдат обработени в тяхната активна фаза. По-дълъг период между процедурите би увеличил броя на необходимите процедури, които за трайна епилация са между 6-8 процедури за зони от тялото и 8-10 процедури за лице.

От кого се извършва лазерна епилация?

Лазерната епилация е медицинска процедура и при работа с Александритен и Nd:YAG лазери се извършва от обучен и опитен медицински специалист. В клиники Skin Line Варна и София процедурата лазерна епилация се извършва единствено от медицински лица.

Подходяща ли е ЛАЗЕРНАТА ЕПИЛАЦИЯ за мен?

Подходящи типове кожа

лазерна епилация - подходящи типове кожа

Подходящи цветове на космите

лазерна епилация - подходящи цветове на косата

Зони на третиране и продължителност на процедурата лазерна епилация

Преди и след процедурата процедурата лазерна епилация

 • космите да не се отскубват с пинсета, коло-маска, епилатор и др. 2-3 седмици преди първата процедура
 • космите трябва да бъдат избръснати на предния ден за зоните на тялото или скъсени с ножичка за зоните на лицето, така че и в двата случая да има дължина около 1мм по време на процедурата. За зоните на лицето НЕ използвайте бръснач, тример или депилатоарен крем, т.като те биха задебелили и стимулирали растежа на космите.
 • няколко дни след процедурата ще забележите окосмяване в третираната зона. Това НЕ е растеж, а следствие от процедурата и НЕ следва да бъде третирано. Косъмчетата ще опадат сами след няколко дни.
 • през целия период между процедурите е препоръчително космите да не бъдат премахвани, освен в деня преди процедурата посредством самобръсначка или тример за зоните от тялото и ножичка за зоните от лицето. НЕ използвайте пинсета, епилатор или кола-маска между процедурите лазерна епилация, т.като това нарушава растежа на косъма и довежда до неефективни процедури.
 • да се използва фотозащитен крем с максимален фактор на защита (SPF 50+) след процедурата през няколко часа в продължение на поне 2 седмици
 • да се избягва излагането на слънце, използването на солариум, автобронзиращи продукти, избелващи, пилинг продукти, киселини, медикаменти, които повишават фоточувствителността

Странични реакции от лазерната епилация

 • Понякога, непосредствено след процедурата е възможно да се появи леко зачервяване, оток или парене в третираната зона, което преминава от няколко минути до часове или 1-2 дни и не изисква специфично лечение
 • Повърхностно изгаряне
 • Възможна е поява на временна хипо- или хиперпигментация, която е временна и не изисква специфично лечение

Противопоказания на лазерната епилация

 • Бременност и кърмене
 • Херпесна инфекция
 • Епилепсия
 • Витилиго
 • Открити рани, инфекции
 • Използване на фотосенсибилизиращи лекарства
 • Провеждано лъчелечение в третираната зона

Най-често задавани въпроси за лазерната епилация

Основната разлика между лазерната епилация и фотоепилацията, използвани за намаляване на окосмяването, е главно в технологията – и при двете се произвежда светлинен лъч, който при лазерните системи е концентриран и излъчва точната дължина на вълната, необходима за обработка на окосмяването, докато при фотоепилацията се произвежда широк спектър от дължини на вълните, които са по-малко ефективни.

Лазерните системи работят с енергия, която е в пъти по-силна от тази при фотоепилацията. Тъй като топлината се абсорбира от фоликула, при лазерната епилация рискът от изгаряне е минимален, докато при фотоепилацията има риск светлината да се абсорбира от околната тъкан, което да доведе до нагряване на пигмента на кожата и изгаряне при по-тъмен тип кожа.

Нежеланото или прекомерното окосмяване е проблем, с който се сблъскват както жени, така и мъже. За съжаление повечето познати методи за обезкосмяване – бръснене, кола маска, електроепилация, както и непрофесионални домашни фотоепилатори или домашни уреди за лазерна епилация не са трайно решение на проблема.

Професионалната лазерна епилация превъзхожда всички методи, като предлага ТРАЙНО решение за премахване на окосмяването

 • Прави кожата гладка и мека
 • Предотвратява врастването на косми
 • Спестява време в чести процедури бръснене, кола маска, епилиране и т.н.
 • Създава удобство и комфорт
 • Позволява поддържане на добра хигиена

Изключително важно е да знаете, че лазерната епилация е медицински метод, който задължително се извършва от обучено и квалифицирано медицинско лице. В тази връзка се уверете, че специалистът, който извършва процедурата има нужните познания и опит преди да му се доверите.

В ръцете на компетентен специалист и спазвайки неговите инструкции преди и след процедура, а евентуалните рисковете от лазерна епилация ще бъдат сведени до минимум – дискомфорт, зачервяване, подуване.

При по-старите лазерни апаратури и фотоепилацията, процедурите бяха по-болезнени, което налагаше нанасянето на обезболяващ гел при по-чувствителни пациенти. С напредването на лазерните технологии, това вече не е необходимо.

При тях лазерната епилация е съпроводена с минимален дискомфорт. Повечето пациенти усещат леко парене. Обикновено в допълнение към / вградена в лазерната система функционира и охладителна система, която допринася за по-комфортна процедура.

Изключително бързите съвременни лазерни системи и респективно бързите процедури правят процедурите неусетни и достъпни дори за хора с изключително нисък праг на болка.

До постигане на траен ефект от лазерната епилация процедурите следва да се извършват на всеки 3 до 5 седмици, а след постигане на крайния резултат – трайно намаляване на окосмяването, се правят поддържащи процедури – веднъж или два пъти годишно. Спазването на времевия интервал между отделните процедури лазерна епилация също оказва влияние върху общия брой процедури – удължаването на интервала може респективно да увеличи броя необходими процедури лазерна епилация.

Лазерната епилация унощожава космения фоликул единствено когато той е във фаза на растеж (анагенна фаза). В даден период, до 20-25% от космите са в тази активна фаза. Ето защо се налага да се извършат няколко процедури като броят им има индивидуален характер. Още след първата процедура, значителен брой космени фоликули биват унищожени, но за траен резултат са необходими средно 5-6 процедури. Зони като пубис и подмишници и други зони по тялото се повлияват по-бързо, докато финото окосмяване на лицето изисква повече процедури.

Преди процедурата, зоната е необходимо да се подготви в зависимост от вида на лазерната система – при лазерните системи като Александритен и Nd:Yag лазери зоната трябва да бъде избръсната предния ден или в деня на процедурата като в деня на процедурата е препоръчително да има дължина на косъма около 1- максимум 2 мм.

Независимо от вида на използваната лазерна система, 2-3 седмици преди процедурата лазерна епилация, космите не трябва да бъдат отскубвани(премахвани с пинсета, кола маска или епилатор), за да бъде възможно обработването на космения фоликул по време на процедурата.

Продължителността на процедурата лазерна епилация зависи на първо място от големината на третираната зона – обикновено от няколко минути за малките зони на лицето до 40-60 минути за по-големите зони на тялото – крака, гръб и т.н.

Видът на лазера и опитът на специалиста, който извършва процедурата, също могат да намалят или респективно да увеличат времетраенето на лазерната епилация.

Процедурата лазерна епилация се извършва в помещение, специално предназначено за лазерни процедури и протича в 10 стъпки:

 1. Обсъждат се резултатите, реакцията на кожата и удовлетвореността от предходната процедура
 2. Попълва се формуляр от пациента, за да се уверим, че не се е излагал на слънце, солариум и не е приемал медикаменти, които да увеличат фоточувствителността на кожата му.
 3. Проверява се дали зоната, която ще бъде третирана, е гладко избръсната или има необходимата дължина на косъма според изискванията на лазерната система както и дали има тен
 4. Зоната, която ще бъде третирана се почиства и дезиннфекцира
 5. Пациентът ляга и поставя предпазни очила, които са задължителни за всички в помещението
 6. Задават се параметрите на лазерната система, които се съобразяват с тена на кожата и данни от предходната процедура – използвани параметри, реакцията на кожата, удовлетвореността от резултата
 7. Лазерът обработва стъпка по стъпка желаната зона, а специалистът следи внимателно реакцията на кожата по време на лазерната епилация
 8. В случай, че кожата е по-чувствителна се нанася успокояващ крем, а за зоните на лицето – задължително слънцезащитен крем с максимален фактор на защита SPF 50+
 9. Параметрите от процедурата се записват
 10. Лазерът се почиства и дезинфекцира преди процедурата

Не! Лазерната епилация не изисква време за възстановяване. Понякога, непосредствено след лазерна епилация е възможно да се появи леко зачервяване, парене или лек оток в третираната зона, което отшумява от няколко минути до 1-2 часа, в редки случаи повече ако кожата е по-чувствителна, което не изисква специфично лечение.

Като изключим това, повечето хора се връщат към всекидневните си занимания веднага след лазерната епилация.

Грижата за кожата след процедура лазерна епилация е изключително важна. Около седмица след процедурата е препоръчително третираната зона да не се излага на силна и продължителна слънчева светлина или солариум.

Задължително е нанасянето на фотозащитен крем с максимален фактор на защита SPF 50+ на откритите на пряка слънчева светлина зони в период от 2 седмици след процедурата. По този начин се елиминира риска от поява на пигментации след процедурата лазерна епилация.

Резултатите от лазерната епилация са индивидуални при всеки пациент. Цветът и дебелината на косъма, третираната зона, видът на лазера както и типът кожа оказват влияние върху резултатите от лазерната епилация.

Най-често можете да очаквате максимум 20-25% намаляване на окосмяването след първата процедура – обработените във фаза на растеж косми са умъртвени и обикновено падат между 7 и 20 дни след процедурата.

Освен намаляване на окосмяването се забелязва и значително забавяне на растежа му.

Растежът на космите между отделните процедури значително се забавя, а с всяка следваща окосмяването намалява. Третиране на окосмяването между процедурите не е препоръчително, но в случай че се извършва следва да бъде посредством бръснене, депилатоарен крем или друг метод, който намалява дължината на косъма до нивото на кожата. Изключва се прилагането на методи, които премахват косъма с космения фоликул – кола маска, епилатор, отскубване с пинсета и др.

С напредването на процедурите и забавения растеж на космите, премахването ще се налага единствено преди самата процедура лазерна епилация, поради изискванията на лазерните системи за дължина на косъма.

Лазерната епилация, в сравнение с всички други методи, единствена предлага ТРАЙНО решение за премахване на нежеланото окосмяване, но не гарантирано при всички пациенти и на 100%. Влияние върху крайния резултат и броя необходими процедури оказват фактори като възраст, цвят и дебелина на косъма, типа кожа, хормонален баланс, прием на медикаменти и др.

При повечето пациенти се постига трайно редуциране или дори изчезване на окосмяването, което може да продължи 1-5 години ако се провеждат 1-2 поддържащи процедури годишно.

Освен гарантиране на постигнатия резултат, поддържащите процедури повлияват новите фини косми, които поради физиологията на космения растеж се появяват за да заместят старите.

Въпреки че цената е от съществено значение при избора на клиника/център за лазерна епилация, тя не трябва да бъде водещ фактор!

Тук е мястото да споменем съмнителните обекти за лазерна и фотоепилация с подвеждащи реклами за „качествена апаратура“, „ниски цени“ и „добри специалисти“, които заблуждават хората като ги оставят с грешни впечатления и нереалистични очаквания, които компрометират процедурата лазерна епилация.

Най-важно е да останете доволни от качеството на обслужване и ефекта от процедурата.

В тази връзка се доверете на клиника/център с традиции в извършване на лазерната епилация и специалисти с медицинско образование, доказали своята компетентност.

Лазерна епилация извършват

Други публикации за лазерна епилация

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Banner запиши консултация