Отстраняване на разширени капиляри

Отстраняване на разширени капиляри с Nd:YAG лазер (1064nm) и IPL

Капилярите са най-малките кръвоносни съдове – техният диаметър е едва между 4 и 40µm, но представляват съществена част от кръвоносната система. Именно те обособяват периферията на общата артериална система, снабдяваща всяка клетка в тъканите ни с кислород и хранителни вещества. Макар да са толкова малки по размер, капилярите могат да създадат сериозни притеснения в естетичен план, ако се разширят или спукат.

Капиляри по лицето - локация, причини и видове

В медицината аномалията разширени или спукани капиляри се среща и с термина купероза. Това състояние причинява особен дискомфорт, когато признаците му се локализират по лицето. В следващите редове ще разгледаме по-обстойно причините за възникването му и съвременното лечение с най-добри резултати за всеки от тях.

Хемангиоми, съдови звезди

Хемангиомите са доброкачествени туморни образувания, произхождащи от кръвоносните съдове. Новообразуванията нарастват бавно или не нарастват въобще. Лесно се влияят от лечение и са с добра прогноза. „Съдовите звезди” са често единични и не са свързани с друго заболяване.

Състоят се от един или няколко капиляра и множество разклонения и затова придобиват форма на звездички или паяжина. Хемангиомите и съдовите звезди се третират с Nd:YAG (1064 nm) лазер или IPL (Intense Pulsed Light). Често се повлияват още след първата процедура. Терапията трае кратко време и не предизвиква какъвто и да е дискомфорт. Рядко има възстановителен период. Необходимо е след процедурата да се използва подходящ според типа кожа слънцезащитен продукт.

Капиляри

Телангиектазии

Телеангиектазиите представляват трайно разширени капиляри на кожата. Те са от линеарен тип, а специфичното при тях е че сформират мрежести структури. Образуват се на откритите части на тялото при интензивно излагане на слънце или са проява на кожно заболяване.

Повлияват се от терапия с Nd:YAG (1064 nm) лазер. Често е необходимо неколкократно третиране. Важно е между процедурите да има почивка в рамките на поне 3-4 седмици.

Телангиектазии

Съдови малформации – “port-wine”, “cherry”

Съдовите малформации представляват доброкачествени, червени до тъмновиолетови полусферични съдови образувания на кожата. Рядко са единични. Те са силно забележими, защото са изградени от множество разширени капиляри в обширна зона и с напредване на възрастта размерите и броят им се увеличават, поради което значително могат да понижат самочувствието на засегнатия. Port-wine петната са родилни петна в светло до тъмночервен цвят, които могат да бъдат видими още в бебешка възраст. Могат да се третират успешно с различни лазерни технологии.

Благодарение на съвременните лазерни терапии, отстраняването на чери ангиомите става безболезнено и лесно. Третират се с Nd:YAG (1064 nm) лазер. Портвайн петната могат да бъдат третирани с IPL. Често се налага повторно третиране, като процедурите са през интервал от 3-4 седмици.

Телангиектазии

Как протича процедурата?

Капиляри по тялото – какво са и къде се появяват?

Разширени и спукани капиляри могат да се появят не само по лицето, но и по цялото тяло. Обикновено не са причина за дискомфорт, защото не се забелязват, когато са локализирани на различни места, тоест отдалечени са един от друг. При гъсто разположени разширени или спукани капиляри обаче се образуват споменатите вече съдови звезди. Такива се появяват най-вече по крайниците и особено често по краката. Естетическият проблем настъпва, когато няколко звезди са гъсто разположени една до друга, както и при много бледа кожа.

Третирането на капиляри по краката или други части на тялото е сходно с подходите за лице. Няма никакви рискове или противопоказания, не са съпроводени с никаква болка или дълъг възстановителен период. Процедурите протичат по идентичен начин. Същото важи за последващата профилактика, препоръчвана от експерт, когато такава е необходима.

Разширени и спукани капиляри могат да се появят не само по лицето, но и по цялото тяло. Обикновено не са причина за дискомфорт, защото не се забелязват, когато са локализирани на различни места, тоест отдалечени са един от друг. При гъсто разположени разширени или спукани капиляри обаче се образуват споменатите вече съдови звезди. Такива се появяват най-вече по крайниците и особено често по краката. Естетическият проблем настъпва, когато няколко звезди са гъсто разположени една до друга, както и при много бледа кожа.

Третирането на капиляри по краката или други части на тялото е сходно с подходите за лице. Няма никакви рискове или противопоказания, не са съпроводени с никаква болка или дълъг възстановителен период. Процедурите протичат по идентичен начин. Същото важи за последващата профилактика, препоръчвана от експерт, когато такава е необходима.

IPL терапия при капиляри по лицето

IPL е една от последните иновации в ефективното третиране на различни несъвършенства по кожата. Напоследък специалистите горещо я препоръчват и при разширени капиляри – както по лицето, така и по цялото тяло. По своята същност тя е класическа фототерапия, тоест действието ѝ се базира на насочваната от високотехнологичен апарат светлинна и топлинна енергия. Обикновено уредът разполага с достатъчно режими и нива на интензитет, за да се използва избирателно само и единствено върху засегнатата зона.

Третирането с IPL апарат не уврежда дермата. Вместо това светлинният лъч се насочва директно към деформирания капиляр, който абсорбира енергията. Съпроводен с леко усещане за топлина, кръвоносният съд започва да коагулира и да се разлага. Резултатът е трайно разбиване на създадения капилярен пигмент или видимата червенина, предизвикваща естетичния дискомфорт от разширяването/спукването.

Предимството на IPL терапията при капиляри по лицето е, че е безболезнена и безопасна, но освен това обикновено се изисква само една процедура. В повечето случаи ефектът се забелязва веднага, но с времето той се развива, за да може червенината да избледнее напълно.

Розацея – какво представлява и на какво се дължи?

Розацея не е спонтанно появило се кожно несъвършенство вследствие на механично въздействие. Тя представлява заболяване, което е категоризирано като хронично. Има провъзпалителен характер и също се изразява в разширение на кръвоносните съдове. Типично нейно проявление е силното зачервяване по лицето.

Съществуват четири основни типа розацея. Те са със сходна клинична картина, но имат известни отличия в степента на зачервяване, засегнатите зони и допълнителни признаци – като например ситните пъпки, наподобяващи акне. Съществуват пациенти, които развиват повече от един тип розацея.

Ефективни терапии при розацея

Няма лечение, с което трайно да се излекува розацея. В съвременната естетична медицина обаче вече са установени немалко ефективни методи за облекчаване на нейните симптоми, включително и за повърхностното премахване на неестетичната червенина. В зависимост от начина на увреждане на кръвоносните съдове, както и мястото им по лицето, специалистът избира подходящият метод, като е особено важно да се спазват и препоръките за последваща профилактика.

Gentle Max Pro Plus / Cynosure Elite+

Gentle Max Pro Plus и Cynosure Elite+ са лазерни технологии, които успешно се прилагат за широк набор от естетични процедури. Те са еднакво ефикасни и за епилация, и за премахване на несъвършенства по кожата. Специфичното при тях е, че съчетават александритен 755 nm лазер и Nd:YAG 1064 nm лазер в една платформа, тоест притежават доказаните предимства и на двата вида технология.

Причината Gentle Max Pro Plus и Cynosure Elite+ да се избират толкова често за третиране на розацея е, че уредите могат да се прилагат върху всякакъв тип кожа. Известно е, че хроничното състояние розацея често бива изтъквано като противопоказание за широк кръг от естетични козметични процедури, включително базирани на лазерната технология, но за радост на пациентите, не и в този случай. Gentle Max Pro Plus и Cynosure Elite+ са особено ефективни при васкуларни дефекти и малформации като разширени капиляри, каквито всъщност се появяват при розацея.

Lumenis Stellar M22 / Lumecca IPL

Lumenis Stellar M22 и Lumecca IPL са едни от най-новите попълнения в индустрията с лазерна апаратура за третиране на естетични и медицински проблеми. Към днешна дата те успешно се прилагат за повече от 30 вида различни дерматологични състояния, включително и розацея.

Lumenis Stellar M22 и Lumecca IPL действат на принципа на свръхинтензивна пулсираща светлина. Въпреки това лъчът не уврежда дермата и въздействието му е напълно безопасно дори за чувствителна и реактивна кожа, каквато пациентите с розацея обикновено имат. Процедурите с Lumenis Stellar M22 и Lumecca IPL са подходящи за облекчаване на всякакъв тип зачервяване и пигментация, понеже чрез светлинните проблясъци на уредите се постига терапевтичен ефект върху самите капилярни увреждания.

Ето защо Lumenis Stellar M22 и Lumecca IPL се смятат за едни от оптималните способи за поставяне на заболяването в ремисия. Традиционно се прилагат минимум 4-6 процедури с IPL, като между тях е важно да има почивка от около един месец.

Виж цените на процедурите за разширени капиляри в Skin Line или купи онлайн:

Запиши консултация за лечение на разширени капиляри в Skin Line:

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Banner запиши консултация