СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО - КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА И КАК ДА СЕ СПРАВИМ?

SKIN LINE | МАРТ 2023

Синдромът на сухото око е хронично очно заболяване, което обединява различни състояния и проблеми, свързани с недостиг или липса на слъзна секреция. Наблюдава се най-често при жени в периода около или след настъпване на менопаузата, но може да засегне хора от всяка възраст.

В голяма част от случаите проблемът се неглижира, което предизвиква усложнения и по-трудно лечение. Ако изпитвате дискомфорт и усещате, че очите ви не се овлажняват достатъчно, ви съветваме да се консултирате със специалист. Не използвайте капки за очи без да сте потърсили лекарска помощ, тъй като това може да увреди роговицата или да влоши цялостното състояние.

Нашите естетични и дерматологични клиники Skin Line работят в много направления и предлагат на своите пациенти иновативни процедури, терапии и неинвазивни високотехнологични методи. При нас можете да се подложите на лечение на ,,сухото око’’ с Lumenis IPL, а в момента работим върху включване на още една услуга, изискваща апаратура от много висок клас. Следете нашия уебсайт и социални медии, за да научите повече за иновативната технология.

Тъй като смятаме, че добрата информираност е ключът към ранната диагностика и успешното лечение на ,,сухото око’’, в днешната статия ще отговорим на някои основни въпроси, свързани със същността на заболяването.

optilight webp

На какво се дължи появата на синдрома?

Какви са симптомите, които ще ви насочат към откриване на проблема?

Слъзният секрет е това, което овлажнява очите и ги защитава от различни външни влияния. Освен когато плачем, сълзи се отделят в по-малко количество непрекъснато. Те образуват т.нар. слъзен филм, който се разпространява равномерно при мигане.

Дисфункцията на слъзните жлези може да се дължи на много различни фактори, но най-често причините се обясняват с напредването на възрастта, приема на определени медикаменти и наличието на съпътстващи автоимунни заболявания. Промените в нивата на определени хормони също могат да доведат до поява на синдрома, затова бременните и кърмещите жени са уязвими, както и тези, приемащи противозачатъчни. Неправилното хранене също оказва голямо влияние върху очното здраве, затова се уверете, че приемате достатъчно витамини и включвате различни хранителни групи в режима си.

Въпреки че е силно препоръчително да посетите специалист, когато почувствате какъвто и да е дискомфорт, свързан с очите, има няколко основни симптома, по които можете да се ориентирате. В случай че често се оплаквате от сухота, сърбеж или парене, има голяма вероятност да страдате от синдрома на сухото око.

Ако трудно отваряте очи сутрин след ставане, също трябва да се консултирате с офталмолог възможно най-скоро. Чувството за чуждо тяло в окото е още един често срещан симптом, който не трябва да се неглижира. Пациентите, които прекарват много време в запрашена атмосфера или работят на компютър всекидневно, е препоръчително да направят промени в ежедневната си рутина, докато не се справят с проблема.

Кои са факторите, допринасящи за развитието на ,,сухото око’’?

Съвети за предотвратяване на състоянието:

Тютюнопушенето е основен фактор, който се свързва с развитие или задълбочаване на състоянието. Слъзният филм се разрушава от дима, което води до изсушаване на очите и поява на синдрома. Някои хора са по-чувствителни към вредните химикали, затова е препоръчително да откажете цигарите изцяло, а не да използвате капки или други медикаменти без лекарско предписание.

Нискокачествената козметика също може да доведе до ,,сухо око’’, затова трябва да сте внимателни при избора на спирали, очни линии и кремове. Ако използвате молив за очи например, който се прилага вътре в окото, има голяма вероятност симптомите да се влошат. В случай че забележите, че даден продукт не ви се отразява добре, незабавно преустановете употребата му и се консултирайте със специалист.

Въпреки че в голяма част от случаите синдромът на сухото око е хроничен, можете да направите някои промени в ежедневието, за да облекчите състоянието си. Ако работите пред компютър или прекарвате голяма част от времето си с електронни устройства, правете кратки почивки на всеки 20 минути. За да отпочинат очите, е достатъчно да погледнете извън екрана за около 20 секунди, докато мигате.

В случай че използвате контактни лещи всекидневно, ви съветваме да разполагате и с очила. Лещите понякога запазват доброто си състояние чрез издърпване на течност от вътрешността на окото. Това води до разрушаване на слъзния филм, което е и причината за поява на синдрома.

Какви са методите за лечение на болестта?

Тъй като синдромът на сухото око е комплексно заболяване, лечението е индивидуално и зависи от конкретните оплаквания. Съветваме ви да не предприемате нищо без консултация със специалист, защото това може да доведе до задълбочаване на състоянието. Единственото, което можете да направите, е да щадите очите си, да прекарвате по-малко време пред екраните и да не се застоявате в прашна или задимена среда.

В клиники Skin Line предлагаме иновативни и алтернативни методи за лечение на различни проблеми. Процедурите ни са неинвазивни и безболезнени, което премахва излишното напрежение и гарантира сигурен резултат. Можете да следите нашите информационни канали, за да бъдете в час с услугите, които предлагаме, свързани със синдрома на сухото око.

Сподели с приятел:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Bannerзапиши консултация