Стрии – същност и подходящи терапии

Стриите са дерматологичен и естетически проблем, с който са се сблъскват милиони души по цял свят. За разлика от целулита, той не засяга предимно жени. Напротив – често се среща и при мъже.

Въпреки че мнозина се примиряват със стриите, компромиси вече не са необходими, а митът, че те не могат да се премахнат, е напълно погрешен. В съвременната естетична медицина съществуват редица методи за заличаването им.

В Skin Line разполагаме с надеждна апаратура и екип от специалисти за справянето с това козметично несъвършенство. Можете да разчитате на нашата професионална експертиза и индивидуален подход в премахването на стрии от различни части на тялото.

Какво представляват стриите?

Стриите представляват вид белези, дължащи се на дисфункция в колагеновото производство. Макар появата им да не се дължи на механично увреждане, на практика те също са нежелано изменение по кожата от атрофичен тип. Имат вид на бели линейни белези и могат да се появят на много места по тялото – седалище, бедра, корем, гърди и др.

Първоначално са с изразен оттенък – лилав или розов. Това е началният стадий на образуването на стриите и много често дори притежателят им не е наясно на какво се дължи тази промяна по кожата. Ако се пристъпи към терапия именно в тази фаза, благоприятните резултати настъпват много по-бързо и лесно. Това съвсем не означава, че и т.нар. стари стрии в своята крайна фаза не могат да бъдат заличени.

За разлика от други видове белези, тези не могат да се премахнат с локални средства, поради което и отстраняването им изисква по-драстични методи.

Стриите могат да бъдат червени, розови, или лилави ивици по кожата, които избледняват до бели или сиви. Могат да бъдат също групи от вдлъбнати линии, обикновено по корема, бедрата, гърдите, раменете или горната част на ръцете. По-често срещани са при жени и могат да се появят по време на бременност. Стриите могат да засегнат и други групи хора, чието тяло е претърпяло скоростни промени – пубертет, растеж, качване на мускулна маса при спортисти.

Причини за поява на стрии

Стриите се образуват вследствие на разкъсване на основните влакна в епидермиса (горния слой на кожата) – колагеновите и еластиновите. На практика те представляват съединителна тъкан, загубила изцяло своята гъвкавост и естествена способност при разтягане да се върне в изходната си позиция и структура.

Най-често стрии се образуват при:

 • Бременност;
 • Рязко покачване или сваляне на килограми;
 • Хормонални проблеми, които са пряко обвързани и с промяна в теглото;
 • Прием на определен тип лекарства и наличие на някои заболявания (стероиди и нарушения в секрецията на адреналните жлези);
 • Твърде бързо появили се изменения по тялото при усилени тренировки;
 • Динамичен скок в растежа по време на пубертета;

От гореописаното става ясно, че стриите съвсем не се причиняват само при бременност –  могат да се появят дори при деца, а освен това здравословният начин на живот невинаги е гаранция за тяхната превенция. При вече появяващи се стрии във вид на лилави или розови петна, навременната реакция значително увеличава шанса за тяхното елиминиране. Същото важи и за профилактиката при наличие на изброените рискови фактори.

Стриите са причинени от разскъсвания в дермисът, средният слой на кожата, който се състои от колаген, еластин и фибрилин – протеини, които дават на кожата нейната сила и еластичност. Хормоналните промени при бързо качване на тегло също могат да причинят стрии. Други фактори, причиняващи стрии са лекарства (орални или локални стероиди)или медицински състояния (проблеми с адреналните жлези).

Белези

Белезите са естествена част от процеса на лечение на кожата, но често могат да причинят болка, неудобство, или естетични проблеми. Повечето малки белези стават почти невидими, ако имат необходимото време за възстановяване, но големите, плътни или вдлъбнати белези могат да бъдат третирани, за да се подобри видът им. Белезите могат да бъдат причинени от всяко нараняване на кожата. Ако раната е по-дълбока обаче, времето за лечение се увеличава, а белегът става по-видим. Повечето белези подлежат на третиране, а вашият дерматолог ще ви препоръча най-подходящата терапия спрямо нараняването, причинило белега.

Решения при стрии в Skin Line

В Skin Line възприемаме индивидуалния подход към разрешаването на естетични проблеми като ключов за крайния успех. Положителните резултати от процедурите при стрии се дължат главно на персоналното отношение към отделния казус. В нашата естетична клиника внимателно подбираме терапевтичните методи за всеки пациент според състоянието и фазата на типа несъвършенство, както и очакванията му за неговото заличаване.

Стрии

Третиране на стрии с СО2 лазер

CO2 е класически фракционен лазер. Спецификата на този вид технологии е, че успява да „изпари“ целия повърхностен епидермален слой. Именно в тази част на кожата се образуват и стриите. CO2 лазерът работи на принципа на топлинното въздействие. Освен че заличава, той и активира – лазерът доказано стимулира производството на нови и здрави еластинови и колагенови влакна. И тъй като CO2 лазерът има свойството да изглажда кожата, а разгръщащият се ефект ѝ придава по-висока степен на плътност, терапията се справя с дълбоките деформации на релефните стрии. Основното предимство на технологията е, че постига универсално ремодулиране на засегнатата част от кожата. Освен да ги скрие от погледа ви, лазерът подобрява общото състояние на дермата, а увеличавайки нейната еластичност и структура, подпомага и превенцията на последващи атрофии в тъканта, отпускане, признаци на стареене и т.н.

Lumenis ResurFX

Третиране на стрии с ResurFX

ResurFX също е вид терапия с лазер. Тя има не по-малко висока успеваемост в борбата срещу стриите. Често ResurFX се нарича „лазерът срещу дефекти“ и това е съвсем логично, имайки се предвид, че основната му функция е да елиминира създалото се несъвършенство из основи. ResurFX терапията има не толкова възстановително, колкото обновяващо действие. Също като С02 и този лазер е фракционен. Основната разлика е, че ResurFX е с неаблативна лазерна технология. С други думи, при нея също като при С02 се стига до максимална дълбочина на кожата, но не премахва външния ѝ слой. Това прави ResurFX терапията по-нежна от гледна точка на възстановителния период. Макар да е по-деликатният метод, ResurFX лазерът е оптимално решение при стрии в начален етап на поява, а не при стари и твърде големи като размер неравности.

PRP Centrifuge

Третиране на стрии с PRP

Съкращението PRP произлиза от термина Platelet Rich Plasma. В България този вид естетична терапия е позната като Плазмотерапия. Тя също е особено подходяща и ефективна при белези, включително стрии. PRP е сред най-новите козметични решения срещу широк кръг от проблеми по кожата. Той се базира на иновативна технология, позволяваща на самото тяло да се бори и регенерира. PRP използва личната плазма на пациента, за да се възстанови увреждане в засегнатите дермални тъкани. Методът е високо ценен и широко разпространен в медицинската сфера. Плазмотерапия се извършва в общата хирургия, в ревматологията и травматологията, което увеличава увереността на пациента при подлагане на процедурата. При PRP стриите се коригират, като в тяхната зона се инжектира собствената плазма на носителя им. Самата плазма се състои основно от вода, но и от ключови биологични компоненти с възстановителен ефект – витамини, аминокиселини, пептиди, хормони и т.н. Този коктейл от вещества активира естествения процес по регенерация на тъканите и едновременно с това засилва секрецията на основните структурни елементи в кожата – колаген и еластин. Не по-малко предимство на PRP терапията е, че подобрява микроциркулацията в кожата и така увеличава нейния тонус.

RRS Strimatrix

Мезотерапия RRS Strimatrix

Мезотерапията представлява минимално инвазивна процедура, която обикновено свързваме с антиейдж цели. Макар най-често тя да се прилага върху лицето, няма никакви пречки да постигне търсения резултат на изглаждане и подмладяване и върху тялото. Когато фокусът е заличаване на стрии, мезотерапията се прилага с RRS Strimatrix. Той представлява продукт с регенериращи свойства от ново поколение. Основната му функция е да стегне кожата и да ускори възстановяването на нейната еластичност. RRS Strimatrix е напълно безопасен и с изцяло натурална формула. Тя се състои от неомрежена резорбируема хиалуронова киселина, добавена към биостимулиращ разтвор и органичен силиций. Стягащите свойства на състава са доказани във времето не само по тялото, но и по лицето, където на практика кожата се възстановява по-трудно и по-бавно. Единственият недостатък на RRS Strimatrix мезотерапията срещу стрии е, че изисква поддържащи процедури напред във времето.

Профилактика и превенция срещу стрии

За да избегнете повторната поява на стриите, е препоръчително да следвате предписанията за профилактика и превенция. Нашите експерти ще ви дадат персонализирани насоки, които може да включват:

 • повишено внимание, ако сте доказано предразположени към появата на стрии: при вече третирани и заличени стрии е важно да следите за поява на нови, за да вземете своевременни мерки;
 • спазване на хранителен режим или назначена от лекар терапия, ако несъвършенствата са симптом на проблеми с щитовидната жлеза и хормонален дисбаланс;
 • поддържане на оптимална хидратация на тялото – и вътрешно, и външно;
 • локално третиране на кожата по време на бременност (особено в зоната на корема и гърдите, както и навсякъде, където се вижда покачване на телесната маса) с подходящи и доказано безопасни за плода продукти;
 • редовни тренировки, разработени конкретно за вас, вашето тяло и здравен статус, чийто ефект е съобразен с индивидуалните нужди на вашата кожа и мускулатура.

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Banner запиши консултация