Стрии

Стриите са вид белези, които могат да бъдат червени, розови, или лилави ивици по кожата, които избледняват до бели или сиви. Могат да бъдат също групи от вдлъбнати линии, обикновено по корема, бедрата, гърдите, раменете или горната част на ръцете. По-често срещани са при жени и могат да се появят по време на бременност. Стриите могат да засегнат и други групи хора, чието тяло е претърпяло скоростни промени – пубертет, растеж, качване на мускулна маса при спортисти.

Стриите са причинени от разскъсвания в дермисът, средният слой на кожата, който се състои от колаген, еластин и фибрилин – протеини, които дават на кожата нейната сила и еластичност. Хормоналните промени при бързо качване на тегло също могат да причинят стрии. Други фактори, причиняващи стрии са лекарства (орални или локални стероиди) или медицински състояния (проблеми с адреналните жлези).

Белези

Белезите са естествена част от процеса на лечение на кожата, но често могат да причинят болка, неудобство, или естетични проблеми. Повечето малки белези стават почти невидими, ако имат необходимото време за възстановяване, но големите, плътни или вдлъбнати белези могат да бъдат третирани, за да се подобри видът им. Белезите могат да бъдат причинени от всяко нараняване на кожата. Ако раната е по-дълбока обаче, времето за лечение се увеличава, а белегът става по-видим. Повечето белези подлежат на третиране, а вашият дерматолог ще ви препоръча най-подходящата терапия спрямо нараняването, причинило белега.

Стрии

Подходящи терапии