Лечение на алопеция - всичко което трябва да знаете

Много от причините за алопеция могат да се лекуват успешно с правилна и навременна диагноза

Медицинският термин за косопад е „алопеция“. Алопециятa може да засегне само скалпа или цялото тяло и може да бъде временен или постоянен. Той може да е резултат от наследственост, хормонални промени, медицински състояния или нормална част от стареенето, както и прекарана COVID-инфекция. Всеки може да загуби косата на главата си, но това е по-често срещано при мъжете. Плешивост се нарича прекомерната алопеция от скалпа. Наследствената алопеция с възрастта е най-честата причина за оплешивяване.

Лечимо заболяване ли е алопецията?

Въпреки че много от причините за алопеция могат да се лекуват успешно, ключът към ефективното лечение е да се открие причината за алопецията. Без точна диагноза лечението често е неефективно. Каквато и да е причината за вашата алопеция и независимо от препоръчаното ви лечение, можете да започнете с превантивни мерки за опазване на косата ви.

Страдате от косопад? Можем да помогнем

Превенция на алопецията

Повечето случаи на оплешивяване се дължат на генетични причини (оплешивяване по мъжки и оплешивяване по женски модел). Този вид алопеция не може да бъде предотвратен.

Тези съвети могат да ви помогнат да избегнете предотвратимите видове алопеция:

  • Бъдете нежни с косата си. Използвайте разресващи средства и избягвайте дърпането при четкане и разресване, особено когато косата ви е мокра. Гребенът с широки зъби може да помогне за предотвратяване на издърпването на косата. Избягвайте груби процедури, като например горещи ролки, преси за къдрене, третиране с горещи масла и трайни продукти. Ограничете натоварването на косата при прически, при които се използват ластици, барети и плитки.
  • Посъветвайте се с Вашия лекар за приеманите от Вас лекарства и хранителни добавки, които могат да причинят алопеция.
  • Защитете косата си от слънчева светлина и други източници на ултравиолетова светлина.
  • Спрете да пушите. Някои проучвания показват връзка между пушенето и оплешивяването при мъжете.

Лечение на алопецията

Нито едно лечение за алопеция не е подходящо за всички случаи. След като Вашият дерматолог открие причината за вашата алопеция, той ще Ви каже дали се препоръчва лечение. Понякога косата ви ще израсне сама, което прави лечението ненужно.

Кога можете да очаквате, че косата ви ще израсне сама?

Това може да се случи, ако наскоро:

  • сте родили бебе
  • сте се възстановили от тежко заболяване или сте претърпели операция
  • сте приключили лечение на рак
  • сте отслабнали с 20 или повече килограма
  • сте развили лек случай на алопеция ареата
  • сте се отървали от псориазис по скалпа си

Вашият дерматолог може да ви каже дали косата ви може да започне да расте отново от само себе си. Някои прически и навици за грижа за косата могат да увредят косата и да доведат до алопеция. Ако вашият дерматолог установи, че това може да е причина за алопецията, той може да ви препоръча промени, които ще ви помогнат да спрете да увреждате косата си.

Кога дерматолозите препоръчват лечение на алопеция?

Макар че косата ви може да израсне сама, нашите дерматолози може да препоръчат лечение, за да помогне за по-бързия ѝ растеж. Понякога лечението е от съществено значение, за да се предотврати по-нататъшен косопад.

Ние в Skin Line Aesthetic Clinics разполагаме с над 15 години опит в естетиката за скалп. Специализирани сме в естетичните процедури за стимулиране на растежа на коса при различните видове алопеция.

Планът за лечение на алопеция може да включва едно или повече от следните действия:

Прием на витамини, минерали и други добавки

Ако кръвният ви тест покаже, че не получавате достатъчно биотин, желязо или цинк, дерматолозите в Skin Line Aesthetic Clinics може да ви препоръчат да приемате подходящи хранителни добавки. Ако не получавате достатъчно протеини, дерматологът може да ви каже как да увеличите приема им. Трябва да приемате биотин, желязо или цинк само когато кръвния ви тест покаже, че имате недостиг. Ако нивата ви са нормални, приемането на добавка може да бъде вредно. Например, ако приемате твърде много желязо, може да развиете желязно натравяне.

Персонализиран състав на мезококтейла

Микронидлинг за алопеция

Устройството за микронидлинг съдържа множество малки игли. Няколко проучвания показват, че то може да помогне за стимулиране на растежа на косата. Други проучвания показват, че използването на микронидлинг заедно с друго лечение, включително ПРП (плазма, богата на тромбоцити плазма) или кортикостероид, които се прилагат върху изтънялата зона, спомага за подобряване на растежа на косата. 

Дерматолозите в Skin Line Aesthetic Clinics препоръчват процедурите с Dermapen. Повече за приложението на Dermapen в естетичната дерматология, можете да научите тук.

Dermapen for scalp

Трансплантация на коса

Ако имате прекалено изтънели или плешиви участъци (обикновено при мъжете), вашият дерматолог може да спомене трансплантация на коса като вариант. Това може да бъде ефективно и трайно решение. След всяка трансплантация дерматолозите в Skin Line Aesthetic Clinics препоръчват един курс лечение с нашата авторска процедура Signature PRP на Д-р Михаил Михайлов, д.м.

Тъй като всеки пациент е уникален, Signature PRP комбинира силата на регенеративната медицина и внимателно подбрани според конкретните нужди и цели активни вещества.

Signature PRP Dr Mihailov

Лазерна терапия за алопеция

Проучванията показват, че лазерната терапия е безопасна и безболезнена, но изисква повече лечебни сесии. За да видите растеж на косата, може да са необходимо лечение в продължение на няколко месеца.

Дерматолозите в Skin Line Aesthetic Clinics препоръчват лазерна терапия за стимулиране на растежа на космите с Lumenis ResurFX. Повече за възможностите на неаблативният лазерен ресърфисинг с Lumenis ResurFX можете да прочетете тук.

ResurFX scalp

Плазма, богата на тромбоцити (PRP)

Проучванията показват, че това може да бъде безопасно и ефективно лечение на алопеция. PRP включва взимане на малко количество кръв, поставяне на кръвта в машина, която я разделя на части, и след това инжектиране на една част от кръвта (плазмата) в областта с алопеция (обикновено предна и горна част на скалпа). Цялата процедура отнема около 10 минути и няма възстановителен период. Ще трябва да повторите лечението веднъж месечно в продължение на 3 месеца, а след това веднъж на всеки 3 до 6 месеца.

Повече за PRP процедурите в Skin Line Aesthetic Clinics можете да прочетете тук.

PRP Centrifuge

Мезотерапия за скалп

Мезотерапията на косата е метод на лечение, който се прилага чрез инжектиране на витамини, минерали и аминокиселини, необходими за косата, в скалпа. Този метод позволява на компонентите, които подхранват космените фоликули, да се установят лесно в косата. С този метод може да се лекува косопад, тъй като сгъстява изтънялата коса, спира косопада и прави косата по-силна и блестяща.

Дерматолозите в Skin Line Aesthetic Clinics препоръчват мезотерапията за скалп с подходящите продукти, като бърз и ефикасен и метод за лечение на различни видове алопеция. Повече за мезотерапията за скалп можете да научите тук.

Мезотерапия за скалп

Филър за коса при алопеция

Филърът за лечение на алопеция е разработен чрез иновативен пептиден комплекс за възстановяване растежа на косата и реконструкция на скалпа.
Формулата с хиалуронова киселина за постепенно освобождаване на пептидите подпомага циркулацията на кръв в скалпа и ревитализира космения фоликул. Индуцира се растежа на коса чрез увеличаване размера на космения фоликул и стопиране загубата на коса.
Dr.Cyj

Виж цените на процедурите за лечение на алопеция в Skin Line или купи онлайн:

Запиши консултация за лечение на алопеция в Skin Line:

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Banner запиши консултация