КАК СЕ ЛЕКУВА ИНКОНТИНЕНЦИЯ ПРИ ЖЕНИТЕ?

SKIN LINE | МАЙ 2023

Състоянието инконтиненция се причинява от различни фактори и засяга милиони хора по света. Наблюдава се по-често при жените, но се проявява и при немалко мъже с напредване на възрастта и при налични проблеми с простатата.

incontinence blog

Какво представлява инконтиненцията?

Търсейки информация какво е инконтиненция, ще откриете, че се има предвид неконтролираното изпускане на урина. Този проблем – инконтиненция на урина – влияе изключително негативно върху качеството на живот, а също и върху социалните и професионалните контакти.

За поява на инконтиненция при жените като основни причини могат да се изтъкнат анатомичните особености на тазовата област, както и различните промени, породени от бременността и раждането, когато настъпва разтягане на връзките, поддържащи пикочния мехур.

Менопаузата също е рисков фактор поради загуба на хормони, играещи роля за добрия мускулен тонус на перинеума.

Други провокиращи инконтиненция причини могат да бъдат:

  • наднормено тегло;
  • пушене;
  • диабет;
  • злоупотреба с алкохол и кофеин;
  • неврологични заболявания;
  • хронична кашлица и др.

Често водят до инконтиненция лекарства за високо кръвно и сърце, седативи и други, както и прекомерната консумация на диуретици като газирани напитки, хранителни добавки с голямо количество витамин С, напитки и храни със захар и киселина като цитруси и др.

Временна инконтиненция може да се причини и от уринарна инфекция, цистит, от запек, от камъни в пикочните пътища и др.

Какви са характерните за инконтиненция симптоми?

Макар че основният симптом, характерен за инконтиненция, е само един, проявата му според вида инконтиненция има различни вариации.

При стрес инконтиненция

Проблемът изпускане на урина се наблюдава, когато върху пикочния мехур е оказано повишено налягане след физически усилия като смях, кашляне или кихане, а също и спорт.

При поривна инконтиненция

Позивите за уриниране са внезапни и силни и са последвани от неволно изпускане, включително и нощем. Може да се дължи на инфекция или друго леко състояние, както и на по-сериозно – например диабет или неврологично разстройство.

При преливна инконтиненция

При нея пикочният мехур е пълен постоянно поради физическа обструкция като наличие на камък или тумор. Характерно е често или постоянно прокапване на урина.

При функционална инконтиненция

Урина се изпуска поради физически увреждания, деменция, нарушено зрение, трудна подвижност и други подобни, при които пациентът не осъзнава необходимостта да посети тоалетната.

При смесен тип инконтиненция

Обикновено комбинира симптомите на два типа инконтиненция: стресова и поривна.

Когато уринарната инконтиненция е хронична, може да доведе до различни усложнения като дерматологични проблеми, уринарни инфекции и, като цяло, влошено качество на живот.

Много хора се смущават да посетят лекар, ако страдат от неволно изпускане на урина, но ако подобно състояние зачести, наруши ритъма в ежедневието или касае възрастни хора, при които ще увеличи риска от падане поради бързане за тоалетната, консултацията с лекар е наложителна.

Как се лекува инконтиненция при жените?

За назначаването на правилно лечение, с диагностицирането лекарят ще установи от какъв вид е инконтиненцията според характерните особености на симптомите. След изследване на урината, провеждане на ултразвук на таза и допълнителни прегледи, се предприема лечение, съобразно индивидуалните особености и сериозността на състоянието.

Обикновено се започва с по-щадящи терапии и се преминава към по-сериозни, ако резултатът от първите не е задоволителен.

Поведенчески техники

Наборът от тези терапевтични мерки обикновено включва тренировки за пикочния мехур, представляващи отлагане на уринирането с увеличаване на интервала. Може да се приложи също планирано уриниране и управление на приема на храни и напитки.

Упражнения на Кегел

Кегеловите упражнения са за укрепване мускулите на тазовото дъно с цел да се повиши контролът на уринирането. Особено ефективни са при стрес инконтиненция, но и при поривна също.

Лекарствена терапия

Предписанията на лекаря може да са лекарства със съдържание на вещества за успокояване на свръхактивен пикочен мехур от рода на антихолинергици, локална употреба на доза естроген и други.

Лечение с FORMA V

Един от най-ефективните иновативни начини за лечение на уринарна инконтиненция е прилагане на неаблативна радиочестотна енергия с помощта на апарата Forma V. Това е революционен метод, който използва силата на радиочестотната енергия за загряване на тъканите на вагиналната лигавица и външните устни в продължение на до 30 мин. Постига се стягане и подмладяване на вагиналния канал и външните полови органи, укрепват се мускулите на тазовото дъно, което подобрява контрола при инконтиненция.

Още след първата процедура с Forma V се забелязва освен по-стегнат вагинален канал, и намаляване на стрес инконтиненцията при уриниране, като резултатите се подобряват при следващите процедури. Лечението с Forma V е безболезнено, вграденият в апликатора сензор следи точното количество изходна енергия в хода на процедурата, а вградените функции за безопасност следят температурата на тъканите.

Forma V може да бъде идеалното лечение за уринарна инконтиненция за всички жени, които страдат от този проблем, като в същото време ще подобрят и вагиналното стягане.

Медицински изделия

Едно от тях е уретралната вложка, предотвратяваща изтичането на урина и предназначена за еднократна употреба. Друго изделие е песарът, който, поставен във вагината, оказва опора за уретрата през целия ден, като по този начин изтичането на урина се предотвратява.

Интервенционални терапии

Те могат да включват инжектирането на импланти в тъканта около уретрата и ботокс в мускулната тъкан на пикочния мехур. Прилага се и невростимулация чрез имплантиране на устройства във вагината и под кожата на задните части, чрез които се стимулират сакралните нерви, за да се овладее свръхактивния пикочен мехур, ако няма успех с други методи.

Хирургия

При неуспех с консервативните терапии се предприемат различни видове хирургически процедури. Те могат да включват поставяне на слинг под уретрата за поддържането й в естествена позиция, хирургично лечение на пролапс, имплантиране на изкуствен уретрален сфинктер и др.

Желателно е мерките за преодоляване на симптомите на инконтиненция от самото начало да включват и промени в диетата. Свежите плодове и зеленчуци, билковите чайове и суровите ядки трябва да заместят полуфабрикатите, пикантните подправки, бързите храни, всичко мазно и пържено.

Спортуването и ежедневната физическа активност също биха подпомогнали лечението, особено при хора, страдащи от затлъстяване, защото свалянето на килограми и подобряването на общия физически тонус облекчава натиска върху пикочния мехур.

С адекватно лечение и всички придружаващи помощни мерки може да бъде постигнат  контрол върху състояние като уринарна инконтиненция и дори пълно отстраняване на проблема.

 

Сподели с приятел:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Banner запиши консултация