Каква е разликата между Интензивна пулсова светлина (IPL) и Лазерна епилация?

Наясно сме, че има известно колебание и объркване за пациентите в разбирането им за разликата между лазерна епилация и интензивна пулсова светлина (IPL) за трайно намаляване на нежеланото окосмяване.

И двата вида се практикуват още от средата на 90-те години. Те представляват производство на светлинна енергия, която след като се абсорбира в тъмния пигмент на косъма, довежда до увреждане на космения фоликул. Растежът на космите в последствие се намалява без да се уврежда околната тъкан.

Основните предимства от използването на лазерна епилация, а не IPL, са:

Основните разлики между лазерната епилация и интензивната пулсова светлина, използвани за намаляване на окосмяването, са главно в технологията – и двете произвеждат светлинен лъч, който обаче действа по различен начин.

Лазер

Лазерните системи произвеждат единична дължина на вълната на светлината (чистата светлина се състои от един единствен цвят и форма), която има много концентриран лъч и специална цел (меланина в космения фоликул).

Типът/цветът на косъма и кожата определя настройките на лазерната система, които ще бъдат обсъдени с Вас по време на консултацията преди процедурата. Лазерните системи се настройват, за да излъчат точната дължина на вълната, необходима за 0бработка на окосмяването.

Интензивна пулсова светлина (IPL)

IPL-ите не са лазери. Тези машини произвеждат широк спектър от дължини на вълните (като крушка) и не могат да бъдат насочени в концентриран лъч. Тъй като редица различни дължини на вълните са разпръснати в различни дълбочини, само някои от тях ще бъдат ефективни в намаляване на окосмяването.

По-повърхностното проникване в сравнение с лазера означава, че по-дебелите косми не могат да бъдат третирани ефективно. В допълнение, част от светлината може да се абсорбира в околната тъкан, което да доведе до нагряване на пигмента на кожата. Ето защо има риск от изгаряне при по-тъмен тип кожа.

Лазерните системи работят с енергия, в пъти по-силна от тази при IPL и респективно постигат по-добри резултати. Тъй като топлината се абсорбира от фоликула, а не от кожата, има намален риск от изгаряне при използване на лазерни системи. Това прави лазера по-безопасна опция за хора с по-тъмна кожа.

Лазерните процедури са по-скъпи от тези с IPL, но значително по-ефективни.

Вашият коментар

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Banner запиши консултация