Пигментни петна - същност и лечение

Независимо на каква възраст сте, в определен момент може да забележите, че на места кожата ви е по-тъмна или са се появили малки петънца с цвят, по-различен от този на цялото тяло. Подобни участъци са известни като пигментни петна, или хиперпигментация.

От характерното за тях неравномерното оцветяване на кожата и пигментация по лицето, ръцете и тялото се оплакват много хора и макар че в общия случай наличието на хиперпигментация не е опасно, се възприема като естетическо несъвършенство. За щастие, днес съществуват изключително ефикасни начини за премахване на пигментация на кожата.

Ако ваш близък или вие се сблъсквате с проблем като хиперпигментация на лицето, следващите редове ще ви помогнат да научите повече за пигментните петна и как се третират те.

пигментни петна

Какво представляват пигментните петна и защо се появяват?

Ако сте запознати донякъде със структурата на кожата, сигурно знаете, че пигментът меланин я защитава от UV лъчите. На него дължим и тъмния тен, с който се сдобиваме след слънчеви бани. Синтезът на меланин се извършва от меланоцитите. Тези клетки започват да произвеждат повече меланин като защитна реакция, ако се изложите прекалено дълго на слънце. Именно така се образуват пигментни петна, в които всъщност се натрупва излишния пигмент. Освен дългото излагане на слънце, има и други фактори, предизвикващи появата на пигментни петна. Наричани още „меланодермии”, те могат да се дължат на вътрешни причини, поради които меланинът се синтезира в по-голямо количество, или изкуствено внесен пигмент посредством различни медикаменти, химични вещества и багрилата от татуировки.

Сред най-често срещаните причини за появата на пигментни петна са:

  • хормонални промени, често наблюдавани при бременни, жени след менопауза или използващи контрацептиви на хормонална основа;
  • кожни възпаления и наранявания като акне, псориазис, изгаряне, атопичен дерматит, порязване и др.;
  • някои заболявания – стомашно-чревни, автоимунни, метаболитни нарушения;
  • определени медикаменти – използвани за превенция на припадъци, антибиотици, при химиотерапия;
  • напредване на възрастта, придружено с нерегулиран клетъчен метаболизъм и увеличено производство на меланин;
  • наследствеността също се отнася към факторите, водещи до образуването на хиперпигментация. Хората с по-тъмен цвят и с лунички са генетично предразположени към нея;
  • 2 отделни случаи пигментни петна могат да се получат и при козметични интервенции.

Хиперпигментацията се изразява както в малки петна, така и под формата на по-големи участъци в различни зони на тялото. Обикновено се наблюдават най-много пигментни петна по лицето, но не са редки случаите на пигментация под мишниците, пигментация по краката и дори пигментация на интимните части.

Макар че невинаги е възможно хиперпигментацията да бъде предотвратена, има някои неща, които свеждат до минимум риска от появата ѝ. Най-важното е излагането на слънце да бъде за кратки периоди, като целогодишно използвате подходящ слънцезащитен продукт.

Друго, което може да помогне, е да се консултирате незабавно с лекар, ако забележите, че предписаните ви медикаменти или козметика причиняват пигментни петна, за да ви бъде предписана адекватна алтернатива.

Най-простите, безвредни, но без особен ефект депигментиращи средства за локално третиране са повърхностният пилинг и скрабовете.

Ако обаче превантивните мерки и домашните методи не са предотвратили появата на пигментни петна, доверете се на съвременните методи за лечение.

Как се третира хиперпигментацията в Skin Line?

Със средствата на естетичната дерматология днес е възможно заличаването на пигментните петна по напълно безопасен и безболезнен начин. В естетични и дерматологични клиники Skin Line обучени специалисти третират проявите на хиперпигментация с актуални методи и апаратура от висок клас.

Hydrafacial - за третиране на пигментни петна

Hydrafacial

Процедурата Hydrafacial е подходяща за третиране на леки форми на хиперпигментации, тъй като тя извършва лек химичен пилинг и ексфолиация на повърхностния слой на кожата. Тя осигурява дългосрочно здраве на кожата и може да бъде адаптирана към специфичните нужди на всички типове кожа. Предлага незабавни, забележими резултати без възстановителе период или дразнене. Процедурата Hydrafacial премахва мъртвите кожни клетки и извлича замърсяванията, като едновременно с това насища новата кожа с почистващи, хидратиращи и овлажняващи серуми. Терапията е успокояваща, освежаваща, не предизвиква дразнене и има незабавен ефект.

класическо почистване на лице

Химичен пилинг

Чрез подходящо избран химичен агент от лекарите дерматолози върху кожата се въздейства за около 30-45 мин. Освен че се регулира мастната секреция и порите се свиват, заедно със заглаждането на белези от акне и други кожни несъвършенства, се премахват и неестетичните пигментации. Средно дълбокият пилинг влияе изключително благоприятно върху петна, получени от слънчево изгаряне или травма, и да изравни тена.

PRP Centrifuge

PRP плазмотерапия

При иновативния метод плазмотерапия с помощта на плазма от пациента, обогатена с биологично активни компоненти, се активират стволовите клетки в епидермиса. Стимулира се образуването на нов колаген и нови кръвоносни съдове. По този начин подобрената кожна микроциркулация благоприятства възстановяването и образуването на нова тъкан. Постига се изравняване на тена и силно намаляване на хиперпигментацията.

третиране на пигментни петна с мезотерапия

Мезотерапия

При медицинския похват, наречен мезотерапия, на различна дълбочина в кожата се инжектира лечебен коктейл от различни активни вещества в зависимост от третираната зона и използваните продукти и техники. По този начин се подпомага клетъчният метаболизъм, стимулира се синтезът на колаген и еластин, а освен това се осъществява контрол върху пигменто образуването.

LASERfacial pict

Laser Facial

Едно от най-подходящите за хиперпигментация лечение е с лазер. Използваният в Skin Line Nd:YAG лазер е с 1064 nm дължина на лъча и само за 15 мин. успява да свие порите, да намали омазняването, третира фините линии, подобрява кожната текстура и намалява хиперпигментацията. Лазерното почистване е напълно безболезнено и безопасно, а след процедурата, освен всички други положителни ефекти, ще забележите незабавна промяна в пигментните петна. Лазерното почистване може да се използва заедно с традиционна ръчна екстракция, да се редува с нея или в комбинация с различни апаратни почиствания.

третиране на пигментни петна с Lumecca IPL

IPL Photofacial

Процедурата с Lumenis IPL или Inmode Lumecca IPL цели подновяване на кожата на повърхността и в по-дълбоките ѝ структури. Тя използва светлина с дължина на вълната, която се привлича от пигмента и повърхностните кръвоносни съдове в кожата. Тъмните петна, уврежданията от слънцето и нарушените капиляри абсорбират енергията от лазера. В резултат на това пигментните увреждания постепенно изсветляват, а спуканите кръвоносни съдове се затварят и накрая изчезват. Кожата ви остава по-чиста, по-равномерна и много по-светла!

третиране на пигментни петна с СО2 лазер

Лазерен фракселен пилинг

Процедурата с фракселен лазер цели подновяване на кожата на повърхността и в по-дълбоките ѝ структури. В процеса се включват естествените оздравителните сили на тялото благодарение на микролъчите от фракселния лазер. Те проникват в епидермиса и образуват микротермални зони, извършва се аблация и старият колаген, както и излишният пигмент се унищожават чрез термично въздействие. В допълнение на това фибробластите се стимулират за образуване на нови колагенови влакна. Използваният за пигментни петна лазер за фракселен пилинг е перфектен начин за премахване на хиперпигментация не само по лицето, но и по други зони. Макар че ефектът е видим и след първата процедура, препоръчва се серия от 3-4 с повторяемост през няколко седмици.

Специалистите в Skin Line прилагат съответните терапии съобразно спецификата на кожата и нейните нужди.

Различните видове пигментации изискват различен подход. Внимателното планиране на конкретни стъпки и назначаване на индивидуални терапии гарантира оптимални резултати, независимо дали става дума за хиперпигментация на лицето, или друга зона по тялото. Подходящо избраната терапия ще бъде от голяма полза за редуцирането на пигментни петна или за цялостното им премахване, наред с десетките други ползи за здрава и сияйна кожа.

Виж цените на процедурите за третиране на хиперпигментации в Skin Line или купи онлайн:

Запиши консултация с дерматолог в Skin Line:

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Banner запиши консултация