Skin Line

ВАРНА
0888 614 914

СОФИЯ
0886 614 714

Лазерна епилация

Ефективна и безопасна лазерна епилация – нещо повече от професионална грижа

Прекомерното или нежеланото окосмяване е проблем, с който се сблъскват както жени, така и мъже. Почти всеки има опит в използването на различни методи, за съжаление не достатъчно ефективни и трайни – бръснене, кола маска, електроепилация, както и непрофесионални епилатори, използващи флаш лампи със съмнителен резултат.

Лазерна епилация

Лазерната епилация е метод, който е доказал своята безспорна ефикасност. Качествената лазерна епилация превъзхожда всички методи, като предлага медицински доказано ТРАЙНО решение за премахване на нежеланите косми. Нещо повече – този метод е по-бърз, по-безболезнен, по-комфортен. Резултатът е видим още след първата процедура, а след няколко проблемът вече остава в миналото. Кожата е гладка и мека.

Принципът, на който е базирана лазерната епилация се нарича  „селективна фототермолиза”, осъществявана чрез високо прецизна технология – лазер  /„LASER” – стимулирано излъчване на светлина с висока енергия. Лазерът произвежда светлина, концентрирана в тънък, кохерентен оптичен лъч с единична дължина на вълната, т.е. с частици, които се движат в една посока. Ефектът на тези лъчи е прецизно премерен и излъчената енергия остава стабилна. Дължината на вълната позволява светлината да се абсорбира от пигмента меланин, съставна част на космения фоликул, а не от околната тъкан, като фокусира енергията на лазера към конкретната цел. Енергията, от своя страна разрушава термично фоликула.

Изборът на правилния вид лазер от доказаните производители на такъв вид апаратура е от първостепенно значение за постигане на добрите резултати от процедурата лазерна епилация. Съществуват няколко вида лазерни системи, които доставят светлина с определена дължина на вълната и продължителност на импулса за абсорбция от меланина на фоликула. Дължината на вълната и продължителността на импулса имат определяща роля за прецизността на метода и ефективността на процедурата.

Видове лазерни системи

Рубинов лазер (с дължина на вълната 694nm)

Той e първият лазер, който е вече в историята. Възможностите му са доста ограничени до третиране на тъмни косми и светла кожа (фототип 1 и 2).

Александритен лазер (с дължина на вълната 755 nm)

Александритният лазер е “тежката артилерия” в лазерната епилация – най-малък брой необходими процедури и недостижим краен резултат – до 97%. След създаването му в САЩ през 1997г. и патентоването му през 2001г. от американската компания Cynosure за лазерна епилация, този вид лазер се утвърди като най-широко използвания вид лазер и синоним на процедурата “лазерна епилация” в най-големите пазари на естетични услуги в света – САЩ, Великобритания, Италия, Германия и др. С ефективните александритни лазери от ново поколение се постига най-кратко време за единична процедура, тъй като не се налага нанасяне на гел преди процедурата и почистване след нея. Това е единствения лазер , който постига успешни резултати при третиране дори и на светли, фини и тънки косми. Той е подходящ за процедури при всеки тип кожа, с изключение на тъмна кожа и кожа с тен (1-4 фототип). Поради специфичната дължина на вълната 755nm, която се абсорбира в най-голяма степен от меланина в космите, Aлександритният лазер успява да постигне най-добри резултати при най-ниски нива на енергия, поради което и процедурите с него са най-безболезнени.

Nd:Yag лазер (с дължина на вълната 1064nm)

Неговата дължина на вълната кореспондира с инфрачервената зона от светлинния спектър, излъчва стабилна енергия. Предимство на Nd:Yag е възможността да идентифицира разликата в концентрацията на меланина в косъма и кожата, което го прави ефективен за всички типове кожа, но неефективен при фини и тънки косми. Той успешно третира и по-тъмна кожа (фототип 5 и 6). Използва се за лазерна епилация най-често когато Александритният лазер не е в състояние да третира зоната – при най-тъмните типове кожа – V и VI фототип. Като недостатък може да се посочи по-болезното усещане по време на процедурите.

Диоден лазер (с дължина на вълната между 800 и 810nm)

Диодният лазер е генерално различен от всички останали, съставен е от диоди или полупроводници, които в комбинация осигуряват източника на светлина на лазера. Тази система е специално проектирана и насочена към масовия потребител – най-често козметични центрове. Тези лазерни системи се характеризират с по-слаба мощност, не изискват медицинско образувание на оператора, което прави процедурите много безопасни и слабо ефективни. Диодните лазери обхващат всички типове кожа (от 1 до 6). Той е ефективен при третиране на твърди и дебели косми (обикновено първите процедури лазерна епилация) и неефективен в зоните на лицето и при фини и тънки косми.

Лазерни системи в клиника Skin Line

Клиника Skin Line разполага с 5 различни лазерни системи в центровете във Варна и София:

Cynosure Elite+ и Apogee+ – Alexandrite (755nm) и Nd:YAG (1064nm) - София, Варна

Dualis SP на Fotona – Nd:YAG (infrared, 1064nm) и Er:YAG (infrared, 2940 nm) - Варна

Диодна лазерна система Olive (810nm) на Samsung - Варна

CO2 лазерна система Ecomed CO2 Ultrapuls (10 600nm) – София

Брой и периодичност на извършване на процедурите

Растежът на космите е цикличен и асинхронен. Съществуват 3 различни фази на растеж - анагенна, катагенна и телогенна. Лазерната епилация унищожава фоликула само когато той е във активна фаза на растеж (анаген). Ето защо, за да се постигне траен и добър ефект и да бъдат обработени всички косми в тази фаза (анаген), е необходимо извършването на няколко процедури. Те се извършват през 3 до 5 седмици. Броят им има индивидуален характер. Още след първата процедура значителен брой космени фоликули се унищожават, а останалите атрофират. Освен редуциране на окосмяването, след процедурата лазерна епилация значително се забавя и растежа му. От изключително значение е спазването на интервалите между процедурите, за да могат максимален брой косми да бъдат обработени в тяхната активна фаза. По-дълъг период между процедурите би увеличил броя на необходимите процедури, които за трайна епилация са между 4-6 процедури за зони от тялото и 6-8 процедури за лице.

Лазерната епилация е медицинска процедура, тя се извършва от обучен и опитен специалист. Преди първата процедура се провежда консулт с лекар.

Преди и след процедурата

 • да не се отскубват космите с пинсета, коло-маска и др. 2-3 седмици преди първата процедура
 • космите трябва да бъдат избръснати на предния ден за зоните на тялото или скъсени с ножичка за зоните на лицето, така че и в двата случая да има дължина около 1мм по време на процедурата (за лазерна епилация с Cynosure Elite+/Apogee+ и Dualis на Fotona). За зоните на лицето НЕ използвайте бръснач, тример или депилатоарен крем, т.като те биха задебелили и стимулирали растежа на космите.
 • Няколко дни след процедурата ще забележите окосмяване в третираната зона. Това НЕ е растеж, а следствие от процедурата и НЕ следва да бъде третирано. Косъмчетата ще опадат сами след няколко дни.
 • През целия период между процедурите е препоръчително космите да не бъдат премахвани, освен в деня преди процедурата посредством самобръсначка, тример или депилатоарен крем за зоните от тялото и ножичка за зоните от лицето. НЕ използвайте пинсета, епилатор или кола-маска между процедурите лазерна епилация, т.като това нарушава растежа на косъма и довежда до неефективни процедури.
 • да се използва фотозащитен крем с максимален фактор на защита (SPF 50+) след процедурата през няколко часа в продължение на поне 2 седмици
 • да се избягва излагането на слънце, използването на солариум, автобронзиращи продукти, избелващи, пилинг продукти, киселини, медикаменти, които повишават фоточувствителността

Странични реакции

 • Понякога, непосредствено след процедурата е възможно да се появи леко зачервяване, оток или парене в третираната зона, което преминава от няколко минути до часове или 1-2 дни и не изисква специфично лечение
 • Възможна е поява на временна хипо- или хиперпигментация, която е временна и не изисква специфично лечение

Противопоказания

 • Бременност и кърмене
 • Херпесна инфекция
 • Епилепсия
 • Витилиго
 • Открити рани, инфекции
 • Използване на фотосенсибилизиращи лекарства
 • Провеждано лъчелечение в третираната зона
Лазерна епилация

Най-често задавани въпроси

ЦЕНИ →ПРОМОЦИИ →ЛАЗЕРНА СИСТЕМА CYNOSURE →СНИМКИ ПРЕДИ СЛЕД →ЗОНИ ЛИЦЕ →ЗОНИ ТЯЛО →НАЙ-ЧЕСТИ ВЪПРОСИ →СТАТИЯ Д-Р ТОМОВА →

Странична навигация