Как с естетични средства можем да постигнем млад и красив и едновременно с това естествено изглеждащ външен вид?

Светлана Кръстева – собственик и управител на верига клиники Skin Line – специалист с дългогодишен опит в сферата на естетиката дава отговори на въпроса.

Светлана Кръстева

Светлана, мотото на Вашите клиники е „Изкуството да създаваме естествена красота“ – нещо към което всички се стремим. Как, обаче, с естетични средства можем да го постигнем?

Всяко лице е индивидуално. Mладото лице има т.н. V-форма, която се характеризира с високи скули, гладък и добре оформен контур, добре изразена челюст и брадичка. С напредване на възрастта настъпват естествени изменения, които са свързани със загуба на обем в меките тъкани, с намаляване на еластичността на кожата и др. Тя загубва своята свежест, отпуска се , променя се овала на лицевия контур. Макар да са общ белег на възрастта, всички тези изменения в различните лица предизвикват индивидуални трансформации. Важно е специалистите да направят правилна оценка на лицето на конкретния пациент и да решат кои процедури са най-подходящи за него. За съжаление понякога сме свидетели на резултати след естетични процедури, които са меко казано неестествени и нехармонични – хиперкорекция, мигриране на продукт, асиметрии. Естетичните корекции не са самоцел, а индивидуален подход. Смисълът на коректната професионална естетична намеса е с помощта на нехирургични методи да върнем свежестта и максимално да се доближим до естественото младежко излъчване, без да променяме индивидуалността.

Спомена „нехерургични методи“, какви са те и равностоен противник ли са на скалпела?

В областта на естетиката постоянно се появява нова апаратура, прилагат се нови методи и се разработват нови техники на работа . Най- популярни и доказани във времето са гел-пълнителите, като най-масови и безопасни са тези на основата на хиалуронова киселина, продукти за мезотерапия, мезолифт и биоревитализация , резорбируеми конци, ботулинов токсин и разбира се различна апаратура. От опита ни с много и разнообразна техника, като най-ефективни бих посочила апаратура по метода на радиочестота и магнитни полета, механо-стимулация, както и качествени медицински лазери. България е страна с високо потребление на естетични и козметични услуги и поради това, пазарът е наситен с различна апаратура. За съжаление, често се срещат центрове, които работят с машини с ненадежден произход, а се обещават нереални и неизпълними резултати. Няма как с евтина апаратура да се постигне добър ефект. Много важно е да се подберат най-ефективните, на първо място безопасни продукти и методи, с които да се постигне желаната корекция. За мен като инвеститор и като отговорен пред пациентите си професионалист е много важно да купувам продукти и апаратура на доказани в световен мащаб компании, които гарантират качеството и успеха на работата ни.

По какъв начин се прилагат нехирургичните методи, самостоятелно или могат да се комбинират?

И двата варианта са приложими, но на-важна е първоначалната консултация с лекаря и правилната професионална оценка на лицето на конкретния пациент. В миналото фокусът на специалиста беше насочен към попълване на конкретна бръчка, например назолабиална или към устни, на които се придаваше обем. Днес иновативния подход изисква глобална оценка на лицето, на неговите пропорции и индивидуални особености, както и установяване на нуждите на конкретното лице. Следва изготвяне на индивидиална програма, съставена от последователни процедури,с които да се постигне най-желания естествен и хармоничен резултат.

Съвременният професионализмът на специалистите, които извършват естетични процедури не се измерва само с това да са добри инжектори, а в умението да направят правилна преценка на индивидуалния пациент и да познанават най-новите и модерни методи и апаратура. Необходимо е да разполагат и с качествена и многообразна техника и да умеят да си служат с нея. За да отговорят на индивидуалните потребности на пациентите. специалистите да трябва да еквилибрират с различни методи, и технологии, да знаят как и в каква последователност да ги прилагат.

В този смисъл, е добре да се доверим на клиники или специалисти, които работят със световно утвърдени компании, като гарант за качество, ефективност и предвидими резултати.

Много млади жени прибягват до филърите като спасение от първата поява на бръчици и признаци на стареене. Не винаги, обаче, ефектът е красив и изглежда естетично. Има ли неинванзивни методи, които са добра алтернатива на инжекционните?

Както споменах вече, първоначалната оценка на лицето, на неговите индивидуални особености и пропорции е изключително важна. Умението на специалиста да подбере най-подходящите процедури за нуждите на конкретния пациент и да ги извърши в определена последователност е от изключително значение. Когато говорим за загуба на обем в меките тъкани, филърите са прекрасно средство. Те много добре попълват там, където има загуба на обем. Понякога се налага първо да се извършат няколко процедури с фракселиран лазер, който да изглади неравната кожна повърхност,да стегне отпусната кожа, да стимулира фибробластите да образуват нов колаген и след това да се добави хиалуронова киселина под формата на филър, скинбустър, биоревитализация. При по-обемни лица, с повече мастна тъкан и много отпусната кожа ,поставянето на филъри, обаче може да постигне обратен на подмладяване ефект. За този тип лице чудесна алтернатива е терапия с апарата Venus Legacy, който е синергична комбинация от мултиполярна радиочестота, пулсиращи магнитни полета и вари пулс. Тази процедура моделира и скулптурира цялостно лицето, като намалява мастните натрупвания в областта на бузите и двойната брадичка, подчертава скулите, стяга кожата и постига цялостен лифтинг ефект. Резултатът се вижда още след първата процедура, а след курс от няколко процедури, които се правят веднъж седмично, се наблюдават сериозни трансформации по отношение на контуриране на овала и скулите.

Какво е въздействието на Venus Legacy върху кожата на лицетo ?

По време на процедурата, тъканите в зоната, която се обработва, в случая лицето (тъй като тази апаратура третира и зони по тялото) се загряват при температура до около 42 градуса. Тази дълбока стимулация подобрява метаболизма, кръвообръщението и лимфния поток и активира производството на нови кръвоносни съдове и дермални фибробласти, които пък от своя страна увеличават колагеновите и еластиновите фибри. Именно новите колаген и еластин правят кожата по-гладка и по-стегната.

А какво е усещането, което има клиента по време на процедурата с Venus Legacy? Споменахте 42 градуса, усещаме ли загряване?

Процедурата не е болезнена в никакъв случай, напротив, релаксираща e, усеща се приятно затопляне, а ефектът се вижда още след първа процедура и се изразява в сериозно стягане на кожата на лицето, лифтинг ефект в зоната около очите, двойната брадичка и лицевия контур. Поради бързия резултат, който се наблюдава веднага след процедурата, тя е много подходяща да се извърши непосредствено преди някакъв специален случай.

Най-новите проучвания показват, че всъщност остаряването започва на 25-годишна възраст. Не знам дали ще се съгласиш. И в този ред на мисли, кога трябва да започнем с разкрасителните процедури, така че да имаме една превенция и да изглеждаме млади по-дълго време?

Целта на естетичната намеса е не само корекция, но и до голяма степен превенция. Най-общо – трябва да се погрижим за лицето си, тогава когато мимическите бръчки не станали стационарни. Колкото по-рано започне превенцията, толкова по-дълго ще се отложат във времето по-сериозните корекции. Разбира се грижата за кожата трябва да започне още в млада възраст, като усилията са насочени най-вече в това, тя да се поддържа чиста и добре хидратирана.

И за финал, какви са твоите съвети към всички бъдещи пациенти и клиенти на естетични процедури?

Това е вашето лице, затова избирайте внимателно и мъдро клиника и специалисти, на които можете да се доверите. Информирайте се преди да направите процедура- днес имаме неограничен достъп чрез глобалната мрежа и запознаването с най-нови и модерни методи е задължително. Разгледайте сайтовете на наши и чужди клиники, запознайте се къде у нас се работи с най-добра техника. Търсете клиники с опит, качествена апаратура и сертифицирани специалисти. Всяка добра компания-вносител осигурява първоначално обучение и поддържа нивото на професионалистите, които работят с съответните продукти и апаратура. Направете консултация със специалиста, който ще извърши процедурите. В нашите клиники, тези предварителни консултации са безплатни. По време на разговора със специалистите задавайте въпроси, на които да получите професионални отговори. Целта е да сте напълно запознати с цялостния план за естетична промяна и очаквания резултат, с процедурите, които ще ви бъдат извършени, с ефекта, който ще се постигне след всяка от тях, с нежелани реакции, които биха могли да се появят. Преди всяка процедура трябва внимателно да прочетете и попълните информирано съгласие, като по този начин се ангажирате да следвате стриктно указанията в него.

Изключително важно е да се постигне доверие между пациент и специалист, съответно пациент и екип на клиника.

И последно – Не се изкушавайте от ниските цени, с евтини продукти и машини трудно се постига задоволителен резултат.

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Banner запиши консултация