Какво трябва да знаем за дермалните филъри?

[/fusion_title][fusion_text columns=““ column_min_width=““ column_spacing=““ rule_style=“default“ rule_size=““ rule_color=““ class=““ id=““]

Инжектирането на дермални филъри придава по-младежки вид на зоните от лицето, отколкото традиционният фейслифтинг. Обикновено процедурата отнема около 30-45 минути, усещането е свързано по-скоро с дискомфорт от убожданията отколкото с болка, като в повечето случаи се поставя упойка под формата на анестезиращ крем. Резултатите са с трайност от 4 месеца до повече от година.

Дермалните филъри запълват фини линии, бръчки или други кожни депресии за разлика от ботулиновия токсин (ботокс), който отпуска мускулите чрез блокиране на импулсите, произведени от лицевите нерви и в резултат на това бръчките стават по-малко видими или напълно изчезват.

Дермалните филъри са и средство за придаване на обем в областта на брадичката и повдигане на скулите, контуриране и уплътняване на устните.

Процедурата е бърза и лека, но все пак крие и някои рискове като всяка медицинска манипулация. В повечето случаи те се свеждат до алергична реакция или леки хематоми (синини) след процедурата, в някои случаи и мигриране на част от продукта на едно място, което се усеща като подутина под кожата.

Нежеланите странични реакции се получават най-вече при филърите, характеризиращи се с по-голяма трайност на резултатите.

Важно е да се знае, че за всеки вид бръчки има различни по структура дермални филъри. Минимален риск и оптимални резултати се постигат след  правилния избор на продукт и коректното му поставяне.

Ето защо инжектирането на филър трябва да се извършва единствено от квалифициран и обучен лекар-дерматолог или пластичен хирург с опит и преминати обучения.

Съществуват няколко групи дермални филъри в зависимост от тяхното съдържание и структура,  начина на действие, зоните, в които се инжектират, както и предимствата и недостатъците им. Заедно с Вашия лекар можете да изберете най-подходящия за Вас продукт.

Хиалуронови дермални филъри

Най-популярните дермални филъри са тези, на базата на хиалуронова киселина. Всяка компания предлага хиалуронови филъри с различна плътност и структура на хиалуроновата киселина, както и гама от продукти, всеки от които има различно приложение според зоната, в която се инжектира.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=“1_1″ layout=“1_1″ spacing=““ center_content=“no“ link=““ target=“_self“ min_height=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ id=““ background_color=““ background_image=““ background_position=“left top“ background_repeat=“no-repeat“ hover_type=“none“ border_color=““ border_style=“solid“ border_position=“all“ padding_top=““ padding_right=““ padding_bottom=““ padding_left=““ margin_top=““ margin_bottom=““ animation_type=““ animation_direction=“left“ animation_speed=“0.3″ animation_offset=““ last=“true“ border_sizes_top=“0″ border_sizes_bottom=“0″ border_sizes_left=“0″ border_sizes_right=“0″ first=“true“][fusion_text columns=““ column_min_width=““ column_spacing=““ rule_style=“default“ rule_size=““ rule_color=““ class=““ id=““]

Хиалуроновата киселина е естествения овлажнител на кожата и именно ефекта й в увеличаването на обема и хидратацията е използван в създаването на дермалните филъри.

Нежеланите странични реакции при хиалуроновите филъри са редки и се свеждат до зачервяване, подуване или посиняване на мястото на инжектиране. Филърът  може да образува малки подкожни подутини. Тези реакции най-често отминават от няколко дни до няколко седмици.

Тялото има собствена система за разграждане на хиалуроновата киселина и по тази причина резултатът от хиалуроновите филъри постепенно се загубва с времето. Продължителността на дермалните хиалуронови филъри варира средно от няколко месеца до около година – година и половина. Някои проучвания сочат, че последващите инжектирания могат да подпомогнат  естественото стимулиране на производство на колаген. Като резултат от този процес се  редуцират много от фините линии и бръчици. Доказано е, че при повторно инжектиране, в повечето случаи е необходимо по-малко количество продукт за постигане на същия резултат.

Доказани марки дермални хиалуронови филъри:

 

 • Juvederm

 • Restylane

 • Stylage

 • Surgiderm

 • Perlane

 • Princess

Синтетични дермални филъри

Тази малка категория дермални филъри включватизкуствени лабораторни съставки, които не се съдържат и произвеждат в организма по естествен път. Всички филъри от тази група имат сходни нежелани странични реакции като зачервяване или подуване в третираната зона.

Предимствата на тези дермални филъри са по-дълготрайния резултат, но това крие и по-голям риск от нежелани странични реакции – в случай че не са поставени добре, те могат да предизикат по-трайни асиметрии в зоната на поставяне.

Доказани марки синтетични дермални филъри :

 

 • Radiesse

 • Sculptra

 • Силикон

Колагенови дермални филъри

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. За първи път учените направиха дермални филъри от пречистена форма на колаген, извлечен предимно от кравите. Въпреки че с тях се работи добре и се постигат естествено изглеждащи резултати, те не се отличават с дълготраен ефект. Повечето колагенови филъри се резорбират един месец след процедурата. Поради факта, че това са дермални филъри от животински произход, съществува по-висок риск от алергични реакции и в тази връзка могат да бъдат проведени предварителни тестове. Иновативните методи за обработване на колагена намаляват рисковете от алергии. Поради естествено изглеждащите резултати които постигат, новите форми на синтетичен колаген правят инжектирането му по-безопасно и  предпочитано от голяма част от хората, въпреки краткотрайните резултати. Колагеновите филъри крият и някои рискове, особено тези, които са с животински произход, като подуване или  зачервяване в зоната на инжектиране.

Доказани марки колагенови дермални филъри:

 • ArteFill
 • Cosmoderm
 • Evolence
 • Fibrel
 • Zyderm
 • Zyplast

Автоложни дермални филъри

Тази група дермални филъри включва субстанции, обикновено мазнини, извлечени от собственото тяло. Собствените мазнини са извличат от бедрата, седалището и корема, след което се инжектират в проблемните зони за запълване на фини линии и бръчки. Това са две отделни процедури – една за премахване на мазнините и още една за инжектирането им, които могат да бъдат проведени в рамките на едно посещение. Допълнителното пречистване в лабораторни условия изисква повече време и още  разходи.Резултатите могат да бъдат почти постоянни като за тази цел е възможно да се наложи провеждането на няколко процедури.

Минималните рискове и добрите резултати превръщат дермалните филъри в най-предпочитаните и безопасни естетични процедури познати днес. За да минимизирате рисковете от процедурата и да я направите още по-безопасна, имайте в предвид следните съвети:

Не оставяйте цената да бъде водеща.  Ако Ви бъде предложен продукт, който струва много по-малко от стандартните филъри, най-вероятно това е свързано с компромис – било то с умението на специалиста или с качеството на продукта. Не правете „сделка“ с лицето си.Процедурите, направени вкъщи, в хотели, SPA центрове и неподходяща обстановка, различна от медицинската среда, независимо от кого се извършват, крият рискове. Трябва да сте наясно с продукта, който ще Ви инжектират и дали този филър е закупен директно от производителя или официален представител на производителя. Ако специалистът не Ви предостави достатъчна информация, не му позволявайте да извърши процедурата. Ежедневно използвайте слънцезащитен крем, който да способства за запазването на резултата от филъра и да предпази кожата от поява на  пигментации.

 

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Banner запиши консултация