Фиброми или папиломи - каква е разликата и начините за премахването им?

SKIN LINE | Май 2024

Всеки човек носи по тялото си различни кожни образувания. Някои от тях са малки и безобидни, а на други трябва да се обърне повече внимание поради естетични или медицински съображения. Измененията могат да се различават както по големина, така и по цвят, форма и повърхност и да се появят в различни зони.

Разнообразието от видове кожни образувания е причина някои от тях често да се бъркат, като например фибромите и папиломите поради визуалната прилика между проявленията им. Въпреки че и едните, и другите са доброкачествени и се издигат над кожата, закачени на т. нар. „краче“, те притежават и специфични характеристики.

По какво се различават фибромите и папиломите?

Появата на папиломи се свързва с активността на HPV – човешкия папиломен вирус. Той има около 100 щама, като всеки от тях може да причини различни видове брадавици, включително папиломи. Появата на фибромите често погрешно се свързва с вирусна инфекция, но за подобна връзка няма медицински данни.

Различията между фибромите и папиломите могат да се наблюдават в няколко посоки:

Големина и форма на образуванието

Фибромите са бледорозови на цвят или по-тъмни и ясно се разграничават от останалата кожа. По големина могат да варират – от размери на слънчогледова семка до грахово или бобено зърно. Повърхността им по-често е неравна, но може и да е гладка. Обикновено са кръгли, от меки на допир до с умерено твърда консистенция. Твърдите в повечето случаи са с по-голяма контактна повърхност.

Папиломите са малки по размер (рядко надвишават 1 см височина), бледорозови до светлокафяви и често се забелязват едва при одраскване или почесване на зоната. За разлика от фибромите, тяхната основа е твърда и прилича на стъбло. Имат неравна повърхност, която е дребно или едрозърнеста и с власинки.

В кои зони на тялото най-често се появяват

В голяма част от случаите фибромите се появяват главно при жени в зряла възраст, но и в периода на бременност. Според учените растежът им може да е свързан с производството на полови хормони в организма. Локализират се най-вече в областта на шията, слабините, гънките под мишниците, по гърдите и гънките под млечните жлези.

Кожните папиломи се срещат и при двата пола, масово след 50-годишна възраст. Появата им се наблюдава навсякъде по тялото, но предимно в гънките на подмишниците, зоната под гърдите и по шията. За разлика от фибромите, могат да се появят и по клепачите и лигавиците на тялото.

Брой и групиране на образуванията

В повечето случаи фибромите се срещат единично до няколко на брой. Папиломите са по-скоро множествени и не е изключено в съответната зона да достигнат над 10. Това е отнася главно за областта на шията, където могат да се разпространят от носенето на колие или синджирче.

Освен от човешки папиломен вирус, тенденция за образуването на повече папиломи се наблюдава при наднормено тегло, диабет тип 2, по-рядко са признак на хормонален дисбаланс или проблем на ендокринната система. Рисков фактор е и фамилната предразположеност.

Като предразполагащи фактори за образуването на фиброми също се смята фамилната обремененост, хормонални или ендокринни смущения и затлъстяване. Честа е появата им по време на бременност или менопауза.

При формации като папиломи може да възникне дразнене, ако се търкат в бижута, дреха, друга кожа или при изпотяване. Съществува потенциална опасност от онкогенност, ако се наранят или увредят.

Фибромите нямат склонност към трансформиране в злокачествени образувания, не са заразни и представляват само козметичен дефект.

Съвременната естетична дерматология непрекъснато разработва нови и по-съвършени методи и днес разполага с различни ефикасни начини за отстраняване на подобни образувания.

Начини за премахване на фиброми и папиломи?

Макар че фибромите и папиломите не са болезнени, те могат да бъдат естетичен проблем, а ако често се раздразват и възпаляват, да предизвикат дискомфорт. В такива случаи е добре да се потърси помощта на специалист дерматолог.

За да се изследват доброкачествените лезии и да се проследява развитието им, се използва скрининговия метод дерматоскопия. С помощта на уреда дерматоскоп кожните образувания се изследват в дълбочина и след диагностицирането им се избира подходящ метод за тяхното отстраняване.

Сред най-използваните начини за отстраняване на папиломи и фиброми са:

Електрокоагулация

При този метод с помощта на електрокоагулатор се концентрира електрическа енергия върху малка площ. Достигнатата висока температура предизвиква коагулация (съсирване, прекъсване на достъпа до кръв) и следва умъртвяване на кожните образувания. Те се премахват окончателно без необходимост от повторно третиране. Процедурата е съпроводена само с леко парене.

Лазерно премахване

Отстраняването на папиломи и фиброми с лазер е напълно безболезнен съвременен метод. Предимството му е, че след обработката с термична енергия не се получава топлинна травма и съответно няма риск от усложнения след процедурата.

Тъй като топлинният ефект е ограничен, зачервяването и дискомфортът след третиране са минимални. Броят на процедурите е от една до няколко съобразно вида на образуванието и размерите му.

Криотерапия

Методът криотерапия е често прилаган при кожни проблеми като фиброми и папиломи. При него се използва течен азот, с който образуванието се замразява. Впоследствие то отпада само, без външна намеса, тъй като настъпва коагулиране на изхранващите го кръвоносни съдове.

С лекарства

Папиломите могат да бъдат отстранени с лекарства, приложени външно или вътрешно. Лекарствената терапия се назначава от специалист и представлява прием на антивирусни средства с цел подобряване функциите на имунната система. Дозировката и времето на приложението са индивидуални. При по-често травмирани и ясно изразени кожни образувания може да се наложи хирургично отстраняване.

Може ли да се предотврати появата на фиброми и папиломи?

Както всички кожни образувания, фибромите и папиломите се появяват в резултат на видоизменени клетки под въздействието на външни и вътрешни фактори. За да не бъде провокирана появата на фиброми и папиломи, добре е да се провежда редовна профилактика.

Сред нещата, които могат да се направят, е да не се допуска отслабване на имунитета, особено след тежко боледуване.

От значение е също спазването на добра лична хигиена, като се използват индивидуални вещи, за да се предотврати заразяването с HPV. Не бива да се докосват образуванията на друг човек, а хората с прекомерно потене трябва да го лекуват, защото влажната кожа създава условия за развитие на HPV и съответно на папиломи.

Каквито и образувания да имате по тялото си, само опитен дерматолог може да определи дали става въпрос за фиброми или папиломи. Макар че те са доброкачествени образувания и обикновено не се нуждаят от лечение, все пак отстраняването им може да се наложи най-малкото от естетична гледна точка или при дискомфорт от триенето в засегнатата зона.

За най-подходящото време за премахване на фиброми и папиломи се смята есенно-зимния период, а също и началото на пролетта, особено ако те са по откритите части на тялото. Отстраняването им не стимулира растежа на други, но тъй като някои хора са предразположени към появата им, периодично може да се появяват нови, затова се препоръчва своевременното им отстраняване.

Сподели с приятел:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Banner запиши консултация