Екзозомите – нови хоризонти в естетичната и регенеративна медицина

Д-р Михаил Михайлов, д.м.

Д-р Михаил Михайлов, д.м. е дерматолог, медицински управител на клиники Skin Line и key opinion leader на Merz Aesthetics. Той е един от пионерите на регенеративните процедури в естетичната медицина у нас, прилагайки процедури с автоложна плазма по собствени протоколи както за лице и тяло така и в интимните зони повече от 8 години. Прилага ги както самостоятелно, така и в комбинация с други инжекционни и апаратни процедури. Опитът му в регенеративната медицина позволява и да подобрява възстановяването и резултатите след други естетични манипулации, както и да използва регенеративните терапии, за да се справя с усложнения след такива. Днес той ще ни разкаже повече за екзозомите – нашумяла в световен мащаб терапия, която все още не е твърде позната у нас.

Екзозоми фон

Д-р Михайлов, какво всъщност са екзозомите?

Екзозомите са малки везикули обгърнати от мембрана, които биват създавани от клетките. Съдържат протеини, липиди, нуклеинови киселини и имат множество функции в тялото – междуклетъчна комуникация, пренос на вещества между клетките и други. Екзозомите играят важна роля в имунния отговор, клетъчния растеж и възстановяването на тъканите.

Безопасни ли са процедурите, след колко време се вижда ефектът и колко време продължава той?

Процедурите са безопасни, тъй като активната съставка е от естествен произход. Разбира се, както при всяка медицинска процедура, трябва да обсъдите вашите индивидуални рискове и съображения с вашия лекар. Един от големите плюсове на екзозомите е бързото развитие на ефекта – пациентите забелязват подобрение още след няколко седмици. Продължителността на резултатите зависи от третирания проблем и начина на живот на пациента, но генерално е дълга – от няколко месеца до няколко години.

д-р Михайлов за приложението на екзозомите

Къде могат да бъдат приложени екзозомите и с каква цел?

Обикновено използвам екзозомите като терапия за лице – за да възстановя бляскавия, младежки вид на кожата и да стимулирам естествените регенеративни процеси в нея, намалявайки признаците на стареене и фотоувреждане. Третирам и белези с тях – те модулират екстрацелуларната матрица и възстановяват тъканите. Любимото ми приложение обаче е при косопад, особено в комбинация с PRP процедури и мезотерапия. Пациентите могат да очакват по-бързо възстановяване на тъканите, намалено възпаление и болка (когато използваме екзозомите за лечение на белези или възстановяване след други процедури), по-добро функциониране на тъканите при дегенеративни състояния, по-добър козметичен вид и здраве на кожата.

д-р Михайлов за зоните на инжектиране с екзозоми

Как протича една процедура с екзозоми?

Има три основни метода, по които прилагаме екзозоми в нашите клиники. Първият е и предпочитан от мен – инжектиране на продукта в зоната с много тънка игла, по техниката на мезотерапията. Така те проникват директно в желаната зона. Процедурата е комфортна, използваме локални обезболяващи средства, и изключително бърза – около 15-20 минути. Вторият е топикално приложение на екзозомите след апаратна процедура като СО2 лазер или Morpheus8. В този случай продукта прониква в кожата чрез микроканалите създадени от апарата, подобрявайки ефекта от процедурата, намалявайки шанса от поява на постинфламаторни хиперпигментации и скъсявайки значително възстановителния период. Третия метод е предпочитан от колегите ми – специален протокол с Dermapen4 и техния патентован MG-EXO-SKIN бустер, който доставя над 806 милиона екзозоми в минута по време на микронидълинг процедурата за подобряване на цялостния вид и здраве на кожата на лицето. Съобразяваме протокола спрямо индивидуалните нужди и желаните резултати на всеки пациент.

Защо препоръчвате процедурите с екзозоми?

Регенеративните процедури са ключът към концепциите prejuvenation (prevention+rejuvenation, превенция и подмладяване) и longevity, те използват естествените ресурси на тялото ни, за да създадат по-здрава и красива кожа. Екзозомите са още едно оръжие в нашия арсенал от такива процедури. Те изпращат сигнали на клетките, които подсилват лечебните процеси, увеличават потенциала за възстановяване на кожата без да са инвазивни, стимулират синтеза на колаген и еластин – основните „строителни материали“ на кожата, асистират в зарастването на рани, за да минимизират възможността от поява на белези и да подобрят техния вид. Дават и решение на много кожни проблеми, които не са в сферата на анти-ейджинга – пигментации, розацея, алопеция.

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Banner запиши консултация