Д-р Томова за лазерна епилация

Д-р Томова, дерматолог в Skin Line, отговоря на въпроси, даващи по-голяма яснота за постигане на добрите резултати от Лазерна епилация

Д-р Томова

По повод много и отчасти противоречивата информация за процедурата лазерна епилация, д-р Томова, лекар-дерматолог в клиника Skin Line, дава отговор на въпроси, най-често задавани от пациенти, подлагали се на лазерна епилация с различни видове лазерни системи и с незадоволителни резултати.

Д-р Томова има голям опит в лазерната и естетична дерматология, с дългогодишна практика с Александритен, Nd:YAG, Er:YAG, Диоден и CO2 лазери за извършване както на лазерна епилация, така и на лазерни процедури за премахване на разширени капиляри, кожни образувания, лазерен рисърфисинг и лазерно подмладяване както и третиране на пигментни лезии и татуировки.

Д-р Томова, има ли нужда да задаваме редовните въпроси относно лазерната епилация – боли ли, през какъв интервал се извършват процедурите, как трябва да бъдат подготвени зоните преди процедура и т.н.

Едва ли. Тези въпроси бяха актуални за пациентите ни преди 6-7 и повече години. Напоследък в световен мащаб се извършват милиони процедури лазерна епилация годишно и в тази връзка е описано и обяснено много и пациентите вече са добре запознати с отговорите на тези въпроси както и със спецификите на процедурата.

В последно време наблюдаваме, че пациентите търсят не просто „лазерна епилация“, а услугите на център с постигнати и доказани добри резултати и конкретен вид лазер или марка лазерно оборудване. Това означава две неща: първо, че интересът към процедурата нараства и второ, че правилите тази процедура търсят по-добър резултат.

Какви са последните тенденции в лазерната епилация и оборудване?

Лазерната епилация работи на принципа на селективната фототермолиза открит в САЩ в началото на 90те години на 20 век. Посредством светлина със специфична дължина на вълната и внимателно подбрани дължина и сила на импулса се цели максимално увреждане на космения фоликул или по-скоро на меланина в него, при минимално увреждане на околните тъкани. От първото експериментално приложение на метода до днес, американските производители на лазерна апаратура са водещи и това няма да се промени в близко време, тъй като зад тях стоят научните и клинични изследвания на десетки университети и болници в страната. След създаването на александритен лазер за епилация през 2001 година до момента няма съществени нововъведения в тази област. Расте скоростта и качеството на апаратите, но само толкова. В последно време много нашумяха рекламите на безболезнена, студена и друг вид епилация, при които с диоден лазер се извършва постепенно натрупване на енергия в космения фоликул. С оглед естеството на метода, за съжаление комфортната и безболезнена процедура само временно забавя растежа на космите и в крайна сметка пак се стига до традиционните медицински лазерни платформи за постигане на истински траен резултат.

Какви са реалните резултати, които можем да очакваме след извършване на препоръчителните 5-6 процедури лазерна епилация?

Това е много хубав въпрос! Имайте предвид, че лазерната епилация не е просто обработване на зоната с някаква машина. Резултатът зависи основно от лазерното оборудване и възможностите, с които то разполага. Голямо значение също така има и компетенцията и опита на специалиста, който преценява точните настройки на лазера и планира оптимално датите на следващите процедури – периодичността на извършване на процедурите също има огромен принос за добрите резултати.

Зоната на третиране също има значение за постигнатите резултати. Например при нас, след 3 процедури на зона подмишници резултатите са невероятни – повече от 60-70% редуциране на окосмяването. Това е зоната с най-бързи резултати.

Фактори като хормонално състояние, прием на медикаменти и не на последно място индивидуалността на всеки пациент също оказват влияние върху резултатите.

В общия случай, за зони на тялото смятам, че резултати над 80% след 5-6 процедури са реално постижими и напълно задоволителни.

Д-р Томова, как се избира най-подходящия лазер и център при толкова голямо предлагане на лазерна епилация?

Лазерната епилация е единственият метод, даващ трайно решение на проблема, затова и интересът към нея се увеличава, а с нарастване на търсенето, расте и предлагането на тази услуга.

Изборът на правилната апаратура е от първостепенно значение. Все повече са пациентите, подложили ли се на 10 и повече процедури без да постигнат дори 50% намаляване на окосмяването. Това не е добър резултат и в тази връзка ако забележите, че след няколко процедури резултатът не е задоволителен, помислете за смяна на лазерния център и система.

Както знаете, идеалната комбинация за извършване на ефективна процедурата, са светла кожа и тъмен и плътен косъм – при тези условия, ще забележите ефект от почти всички лазерни системи, разбира се, при някои от тях, резултатът е по-добър. След няколко процедури, окосмяването не само се разрежда, но космите променят и структурата си – започват да израстват по-фини и по-слабо пигментирани, т.е. по-светли и по-незабележими.

Това е предизвикателство за почти всички лазерни системи. Важно е да се знае, че за ефективно третиране на по-фино и по-светло окосмяване, лазерната система е нужно да излъчи голямо количество енергия за много кратко време, а това е непостижимо за повечето лазери.

Eдинствено Александритният лазер може да излъчи енергия с мощност над 30J при изключително къс импулс – 3-5ms, което е напълно достатъчно за ефективно третиране и на най-фините косми. Това обикновено са зоните на лицето, краката и ръцете – зони, които повечето жени са третирали до момента с епилатор, пинсета или кола маска. Това са и зоните, на които най-често клиентите са направили много процедури без добър резултат. Това в случая се дължи на неподходящия избор на лазер.

В световен мащаб не са много лазерните системи, които се отличават със своята мощност, което способства за по-добрият ефект с по-малък брой процедури – най-познатите и доказани са американските марки Cynosure и Candela. Именно затова, в нашите клиники сме избрали да работим с една от тях – Cynosure и лазерната система Cynosure Elite+.

Един последен въпрос. Какво бихте посъветвали хората, които са се подлагали на лазерна епилация, но не са доволни от постигнатите резултати?

Лазерната епилация е една от най-често прилаганите естетични процедури в света. Тя е съвършено безопасна, без никакви странични ефекти и дава изключителни резултати, ако се прави от опитен специалист и с добра апаратура. Ако резултатите които сте получили са незадоволителни, значи не сте попаднали на подходящото място. Доверете се на опитни специалисти в реномиран център с история и няма да сгрешите повторно.

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

запиши консултация