Д-р Милена Генчева, дерматолог в Skin Line, за естествените резултати, етиката в работата, нежеланите реакции и новостите в сферата на естетичната медицина

Д-р Милена Генчева

Д-р Генчева е един от водещите лекари-дерматолози в България, с над 15 години опит в областта на лазерната и естетичната дерматология, специалист в цялостното неоперативно скулптуриране на лице. Д-р Генчева е участвала в редица обучения и научни форуми в България и чужбина и има изключителен опит в съчетаването на инжекционни методи като дермални филъри, ботокс, мезотерапии, плазмолифтинг, мезоконци, с апаратните неаблативни процедури като лазерни пилинги, радиочестота, механо-стимулация и др. за постигане на естествено изглеждащи естетични резултати на лицето.

Пълна биография

Д-р Генчева, в средата на Февруари 2017г., в Прага, се проведе най-мащабното и значимо международно събитие на Allergan Medical Institute по естетична медицина, организирано досега, на което присъствахте и Вие! Каква беше темата на обучението?

Да, наистина имах възможността да присъствам на едно от най-грандиозните събития в тази сфера, на което участваха над 950 лекари – експерти в областта на естестичната медицина, дерматолози и пластични хирурзи от общо 45 страни.

Акцентира се на различни аспекти от клиничната практика като анатомични особености, индивидуален подход на лечение, избягване на усложнения, избор на продукти. Мотото на събитието бе “Real Vision, Real Lives” – избор на подходящи продукти за постигане на реални резултати (Real Vision) с цел постигане на емоционално удовлетворение в реалния живот (Real Lives).

Допълнително пред участниците бяха представени официално и двата иновативни продукта на Allergan: Belkyra – иновативен метод за стопяване на натрупаната под брадичката мастна тъкан; и Juvederm Volite – продукт на основата на кръстосаната хиалуронова киселина за дълбока хидратация и лифтинг, с ефект до 6 месеца, устойчив на увреждащото действие на оксидативните радикали и стреса.

В какво се състои уникалността на хиалуроновите филъри на Juvederm Vycross

Обикновено желанието на пациентите е чрез средствата на естетичната дерматология да постигнат по-младежки вид, тъй като с напредване на възрастта, в лицевите структури се натрупва мастна тъкан, а цялостното излъчване е тъжно и изморено. Хиалуроновите филъри на Juvederm Vycross са преди всичко уникален „инструмент“ за цялостен и индивидуален подход към лицето. В тази връзка консултацията и правилната оценка на състоянието на лицето е от изключително значение. Тя често започва с обсъждане на бръчките по лицето, запълването на които не води до краен задоволителен резултат.

Предимството на Vycross филърите на Juvederm се състои в това, че те не променят структурата на кожата, но подобряват динамиката по ненатрапващо забележим, но ефективен начин.

Какви са най-честите желания на Вашите пациенти?

Много често пациенти идват с желанието „ нещо“ да се направи на лицето в момент, когато не само виждат, но и усещат нуждата от промяна. Младостта не може да се върне, но може да се подобрят цвета, структурата и еластичността на кожата, което я прави гладка и здрава. Здравата кожа и жизненият блясък придават красотата на изражението.

Не е рядкост , когато пациенти ни посещават не за консултация, а с искане за конкретен продукт и процедура. Проучили са мнения от форуми или познати и са избрали сами кое е най-доброто за тях. Много често желаната от пациента процедура не отговаря на пропорциите на неговото лицето. Ако едно лице е с отпусната и вяла кожа, с изражение, което излъчва умора, тъга или гняв, би ли било то по-привлекателно с хубави, сочни, подчертани устни? Не, разбира се! Много често се случва да откажа извършването на процедура когато знам, че при конкретното лице, тя няма да доведе до задоволителни резултати.

В тази връзка неизвършената процедура може да се окаже най-добрата. Първоначалната стъпка може да е процедура, съвсем различна от очакваната. Имайте търпение. Красотата не е само външност, тя е цялостно излъчване и израз на вътрешната емоционалност.

В нашата клиника консултациите са безплатни, с цел да бъдат достъпни и да се вземе най-правилното решение.

Както вече ни информирахте, част от предмета на обучение са и появата и превенцията на евентуални усложненя. Какво е необходимо да знаят пациентите в тази връзка?

Обучението, на което имах възможността да присъствам , както и на други срещи от подобно ниво, задължително се обръща внимание и на появата на вероятни усложнения и на това как да се предпазим и справим с тях. Това е свързано с изключително прецизно извършване на инжектирането, винаги съобразяване с индивидуалните анатомични особености, както и поддържане на контакт и последващи консултации след процедурата. Ние постоянно апелираме нашите пациенти да ни уведомяват за всеки смущаващ симптом, извън очакваното. Обръщам внимание на това, че има усложнения, които могат да бъдат разпознати веднага по време на процедурата, но има и такива, които се развиват месеци след инжектирането на продукта. Наличието на съпътстващи заболявания и състояния, касаещи други органи и системи, могат да бъдат отговорни за това. Затова е важно предварително да се съобщават всякакви инциденти и заболявания, тъй като това, което според пациента не е от значение, може да се окаче истински значимо за резултата от процедурата. В тази връзка е препоръчително пациентите да запазват информация за извършените предходни процедури при посещение на нов център или лекар (вид на продукта, дата на поставяне и т.н.), което би го улеснило в избора на подходящ продукт както и за избягване на евентуални странични реакции.

Такива могат да се получат. Важно е да се поддържа контакт с лекаря, извършил процедурата, да не се предприемат своеволни мерки. Добре обученият лекар, може да реагира своевременно и адекватно.

Кое е най-важно за Вас, в работата Ви с пациентите?

Доверието! То трябва да бъде постигнато при първоначалната консултация и да остане взаимно. Принцип на работата ни е да се поддържа баланс между етиката в работата и взаимоотношенията с нашите пациенти. Когато се излезе извън пропорциите на естетиката е неетично, но и рисковано! Затова е необходимо пациента да има доверие в лекаря, за да се вслуша в съветите, които ще получи, след което да помисли и да прецени. Добрият резултат от процедурите е въпрос на отговорност и от двете страни.

Какво бихте посъветвали пациентите с оглед постигането на оптимални резултати?

Моят съвет към пациентите е да не насочват вниманието си към конкретна зона или процедура, защото добрият и естетичен вид както и естествено изглеждащите резултати се постигат с комбинация на различни процедури – дермални филъри, мезотерапии, ботокс, радиочестота, механо-стимулация и тяхното последователно съчетаване.

Много често се налага първо скулптуриране или намаляване на обемите и мастните натрупвания с радиочестота в определени зони на лицето, след което лека инжекционна корекция и лифтинг с дермални филъри в друга.

Моят съвет към пациентите е да насочат вниманието си към реномиран център и опитен лекар-дерматолог, който може да Ви предложи по-широк набор от методи и процедури и да спечели доверието Ви!