Прилагане на ботулинов токсин (ботокс)

Инжектирането на ботулинов токсин (ботокс) за изглаждане на бръчките по лицето е най-често извършваната естетична процедура в САЩ и е една от първите процедури, които специалистите започват да прилагат в практиката си.

Процедурите с ботокс най-често се прилагат в горната трета част на лицето заизглаждане на глабеларните бръчки (между веждите), които придават намръщен вид, бръчките пачи крак (около очите), както и хоризонталните линии на челото. Използването на ботулинов токсин за естетични цели е процедура, одобрена от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ, поради минималните си рискове, странични реакции и многобройните доволни пациенти.

Бръчките се появяват поради кожната атрофия и постоянните контракции на лицевата мускулатура. Ботулиновият токсин (ботоксът) е мощен невротоксин. Той блокира освобождаването на ацетилхолин, който активира мускулите и е основен невротрансмитер в автономната нервна система. Ботоксът в малки количества (единици), инжектиран в определени точки в свръхактивните лицеви мускули причиняват локална мускулна релаксация, която изглажда кожата и намалява видимо бръчките. Около две седмици е необходимото време за разкриване на пълния ефект от ботулиновия токсин (ботокса), а постигнатия ефект продължава между 4 и 6 месеца.

При динамичните бръчки, които се появяват при контракцията на мускулите се постигат много по-добри резултати, отколкото при статичните бръчки, които са видими в състояние на покой на лицевите мускули. Ботоксът е противопоказен при пациенти с келоидни белези, невромускулно разстройство, алергии към някои от съставките на ботулиновия токсин, както и дисморфично разстройство на тялото. Минимално зачервяване или синини могат да се получат след инжектирането на ботокс. Рядко срещани странични реакции са блефароптоза или птоза на клепача, които до голяма степен се дълждат на техниката на инжектиране и рисковете от тях биха били минимални, когато процедурата се извъшва от опитен специалист.

Преди прилагането на ботокс е препоръчително пациентите да избягват приемане на аспирин или други медикаменти или хранителни добавки, които са имат съдоразширяващо действие и могат да спомогнат за появата на хематоми.

Как действа ботулиновия токсин?

Както бе споменато по-горе, бръчките се появяват поради кожна атрофия и повторящо се свиване на мускулите. Инжектирането на ботокс в малки количества предизвиква релаксация на мускулите, която изглажда кожата и намалява видимо бръчките.

Ботоксът проявява своя ефект като отделя ацетилхолин, който предизвиква временна денервация.

Индикации

Показания

Ботулиновият токсин (ботоксът) се използва вече повече от 20 години за лечение на различни състояния като блефароспазъм, страбизъм, цервикална дистония, мигрена, хиперхидроза и мускулни спазми. През 2002г. използването на ботулинов токсин за естетични цели бе първоначално одобрен от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) за третиране на бръчките в глабеларните гънки (бръчките между веждите), а през 2013 за третиране на мускулите, които способстват появата на бръчките пачи крак. Процедурите с ботокс се превърнаха в едни от най-желаните процедури за премахване на бръчки в горната трета част на лицето (бръчки, хоризонталните линии на челото, глабела и пачи крак). Ботоксът се прилага и в долните две трети от лицето, но с особено внимание от опитен специалист.

4

Анатомия

Мускулите, които изразяват мимиките на лицето са уникални с това, че са свързани посредством мека тъкан към кожата чрез повърхностна мускулна апоневротична система. Когато лицевите мускули се движат, кожата също се движи, образувайки динамичните бръчки, перпендикулярни на мускулните движения.

11 e1462983647175

Бръчки на лицето

Глабеларните бръчки или т.нар. гневни бръчки представляват вертикални линии, които се появяват между веждите. За образуването на тези бръчки са виновни петте депресорни мускула между веждите, които причиняват смръщен и тъжен вид. За да се изгладят гневните бръчки в повечето случаи ботоксът е достатъчен. В случай че те са прекалено дълбоки няколко седмици след прилагането на ботокс може да се постави дермален филър, с който те да бъдат попълнени. Пациенти с динамични бръчки показват най-голямо подобрение след инжектирането на ботокс и са идеалните кандидати за извършване на процедурата. Пациенти със статични бръчки, които са видими в състояние на покой са също подходящи за процедура с ботокс, но резултатите при тях са по-бавни и могат да бъдат нужни две или три последователни процедури. Дълбоките статични бръчки може да не бъдат напълно изгладени след процедурата с ботокс и да се наложи комбинирана терапия с дермални филъри или друга естетична процедура за постигане на оптимални резултати. По време на консултацията опитният специалист ще Ви информира какъв резултат можете да очаквате след процедура с ботулинов токсин.

12 e1462983975545

Бръчки на лицето

На първата снимка се вижда идеалния кандидат за ботокс, с мимически бръчки в зоната между веждите, а на снимка B липса на статични бръчки в същата зона, когато мускулите са в състояние на покой. На втората снимка се вижда глабеларната бръчка при мимика, а на B статичната бръчка в същата зона при покой на мускулите.

Противопоказания за процедури с ботулинов токсин

 • Свръхчувствителност;
 • Инфекция на мястото на инжектиране;
 • Кръвно-мускулни заболявания /миастения и др./
 • Скоро употребявани аминогликозиди, холинестеразни инхибитори, сукцинилхолин, калциеви блокери, линкозамиди, полимиксини;
 • Бременност;
 • Кърмене;
 • Възпалителни /автоимунни заболявания/;
 • Възраст > 65г.
 • Алергии към лекарства и храни /яйца/;
 • Диагностицирани психиатрични заболявания;
 • Лесно посиняване, кървене, забавено зарастване на рани, уголемяване на белези;

Консултация със специалист

От първостепенно значение е консултацията със специалист, когато ще се извърши оценка на проблемните зони. Установяват се асиметрии като неравна височина на веждите, отвор на окото и др, след което се приоритизират проблемните зони и се обсъждат възможностите за третирането им. Предмет на консултацията са и очакваните резултати и възможните странични реакции. Ботоксът е единствения метод за третиране и изглаждане на мимическите бръчки, одобрен от Администрацията по храните и лекарствата. Протоколите за третиране на статичните бръчки включват и други процедури като лазерен пилинг, хиалуронови филъри, мезотерапии и др. Препоръчват се снимки преди и след всяка процедура. Снимките при динамични и статични бръчки обикновено се правят преди и две следмици след процедурата с ботокс, когато ефектът от него е окончателно проявен.

Преди процедура с ботулинов токсин

За да се минимизира риска от поява на хематоми се препоръчва преустановяване приема на аспирин и други медикаменти или хранителни добавки с антикоагулантно действие две седмици преди процедурата. Обикновено не е необходимо поставянето на упойка под формата на анестезиращ крем преди процедурата с ботокс.

13 e1463059403688

Инжектиране на ботокс

Определят се точките, в които ще се инжектира. Процедурата отнема около 15 минути. Извършва се с много тънка игла като пациента следва да бъде в полу-легнало или седнало положение.

След процедура с ботокс

В продължение на 4 часа след процедурата пациентите не трябва да заемат легнало положение. Минимим 48 часа след процедурата с ботулинов токсин зоната на приложение не бива да се масажира или търка. Трябва да се избягва поставянето на грим най-малко 4 часа след процедурата. Допълнително се преустановява навеждане напред и натоварващи физически упражнения, сауна в рамките на 7 дни след процедурата с ботулинов токсин.

14

Резултати и последващи действия

В рамките на около 3 дни след процедурата с ботокс се наблюдава частично намаляване функцията на мускулите в зоната на глабеларните гънки, а крайният резултат 2 седмици след процедурата. Възвръщането на функциите на мускулите се случва постепенно, обикновено около 3-4 месеца след процедурата. Последваща процедура с ботокс се препоръчва когато контракциите на мускулите станат видими, но преди да възвърнат първоначалното си състояние. След няколко процедури, ефектът на процедурата с ботулинов токсин обикновено се удължава, а при някои пациенти интервалите на инжектиране на ботокс се удължават с до 3-4 месеца. На снимката са показани динамични бръчки преди и 1 месец след извършване на процедура с ботулинов токсин (ботокс).

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Banner запиши консултация