Ботулинов токсин (Ботокс)

Инжектирането на ботулинов токсин е най-често извършваната естетична процедура в световен мащаб по данни на ISAPS (International Society of Aesthetic Plastic Surgeons)

Ботулиновият токсин отпуска мускулите чрез блокиране на импулсите, произведени от лицевите нерви.

Той е невротоксин, който се синтезира и отделя от бактерията Сlostridium Botulinum. Това откритие е регистрирано през 1897г., а през 1992г. се появяват първите публикации относно използването му за естетични цели. Ботулиновият токсин блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. По този начин инжектираният мускул остава в трайно състояние на релаксация.

Зони на инжектиране на ботулиновия токсин (ботокс)

зони ботокс

Ботулинов токсин се прилага и в зоните на шията, около устните, за стягане на лицевия контур и оформяне на шията /Nefertiti Lift/. Ботулиновият токсин е в състояние да заличи уморения вид и да възстанови младежкото излъчване и естествения овал на лицето.

Популярна е и употребата му за контролиране на прекомерното изпотяване /хиперхидроза/ по длани, подмишници, ходила и др.

Инжекциите с Ботокс получиха широка популярност заради тяхната бързина на действие, надеждност и безопасност. Той е средство, което чудесно се комбинира с други подмладяващи процедури като Мезотерапия, Филъри, лазерно подмладяване, пилинги и други. В дългосрочен план процедурите с Ботулинов токсин намаляват появата на нови бръчки и могат да се използват като превенция при по-млади пациенти.

Продължителност и резултат

Манипулацията е кратка – отнема 10 – 15 минути и се извършва от обучен лекар.

Първоначалното действие на Ботулиновия токсин се проявява до 2 – 5 дни, а окончателният ефект се развива до 14 дни. След първото му поставяне периодът на релаксация продължава около 4-6 месеца. През това време той се разгражда от ензими в организма и нервните окончания възвръщат предишната си функция. Следващото инжектиране /не по-рано от 4 месеца/ гарантира удължен период на действие.

Усложненията при терапията с Ботулинов токсин са минимални и преходни.

Baby botox

Baby botox е нова инжекционна техника, при която се използват микроубождания с ниско концентриран ботулинов токсин за изглаждане на фини бръчки, намаляване на мастната секреция и свиване на порите.

Ботулинов токсин поставят

Виж цените на процедурите с ботулинов токсин в Skin Line или купи онлайн:

Запиши консултация за ботулинов токсин в Skin Line:

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Banner запиши консултация