Ботокс или филър

Каква е разликата и коя процедура е подходяща за вас

Инжектирането на ботокс (ботулинов токсин) и хиалуронови филъри са най-често правените естетични корекции в света. Вероятността някоя от тях да бъде следващата ви процедура е огромна. Затова е добре да знаете каква е разликата и коя процедура е подходяща за вас.

botox
ботокс или филър
ботокс или филър

Какво е Botox?

Botox (Ботокс) е нарицателно за ботулиновият токсин използван в естетичната медицина. Ботулиновият токсин е невротоксичен протеин произвеждан от бактерията Clostridium botulinum и сродни на нея видове и има способността да причинява слаба парализа. В медицината ботулиновият токсин се ползва за лечение на редица заболявания на мускулите, мигрена, прекомерно изпотяване и някои алергични симптоми. В естетичната медицина ботулиновият токсин се използва за релаксиране мускулите на лицето и изглаждане на кожата и мимическите бръчки, както и за корекция на лицева асиметрия. Botox Cosmetic и Vistabel (в Европа) са търговски наименования на ботулинов токсин от тип А (onabotulinumtoxinA) на Американската фармацевтична компания Allergan.

филър
ботокс или филър

Какво е хиалуронов филър?

Хиалуроновата киселина е е важен структурен компонент на ставните хрущяли и основно градивно вещество на дълбокия слой на нашата кожа – дермата.  Отговорна е за гладкостта на кожата, поради способността си да свързва големи количества водни молекули. Хиалуроновата киселина е в състояние да свърже вода в количество, което представлява от 1000 до 4000-кратна стойност на собственото ѝ тегло. Това е много повече, отколкото могат да свържат другите природни или изкуствено получени вещества. В естетичната медицината хиалуроновите филъри се ползват за уголемяване на устни, оформяне на скули, запълване на бръчки, контуриране на брадичката, неоперативна ринопластика, както и за цялостно лифтиране на лицето. 

Зони на инжектиране на ботокс или филър

Ботулинов токсин

Хиалуронов филър

ботокс или филър

Ботулиновият токсин намалява бръчките, които се появяват при повдигане на веждите 

Ботулиновият токсин омекотява бръчките около очите когато се смеем

Ботулиновият токсин изглажда кожата в междувеждието, за да минимизира бръчките

Ботулиновият токсин изглажда бръчките на и около носа когато се смеем

Филърите могат да добавят обем за да коригират уморения вид или торбичките под очите

Филърите могат да добавят обем
в зоната на скулите за да оформят лицето

Филърите могат да омекотят дълбоките гънки около устата за по-младежки вид

Филърите могат да изгладят фините вертикални линии по устните или добавят обем за по-сочни и по-добре оформени устни

Директна съпоставка на ботулиновия токсин и хиалуроновият филър

Ботокс или филър - за каква възраст са подходящи?

Ботокс – ботулинов токсин може да започне да се поставя още на 20-25 години с цел превенция на мимическите бръчки. След 65 годишна възраст не се препоръчва инжектиране на ботулинов токсин за естетични цели.
Филър – няма възрастови ограничения при поставяне на хиалуронови филъри за естeтични цели

Ботокс или филър - коя е по-добрата процедура?

Ботокс – ботулиновият токсин блокира работата на мускулите в зoната на инжектиране. Използва се за релаксиране на мимическите бръчки (тези които се появяват когато се смеем например).

Ботокс – ботулиновият токсин блокира работата на мускулите в зoната на инжектиране. Използва се за релаксиране на мимическите бръчки (тези които се появяват когато се смеем например).

Ботокс или филър - в кои зони се инжектират?

Ботокс – ботулиновият токсин обикновено се поставя в горна трета част на лицето – бръчките „пачи крак“, между вежди и чело.
Филър – хиалуроновите филъри най-често се поставят в средна и долна трета част на лицето – за запълване на фини линии и бръчки, корекция на устни, при загуба на обем и лифтинг.

Ботокс или филър - подходящи ли са за третиране на бръчки?

Ботокс – ботулиновият токсин релаксира мускулатурата в зоната на инжектиране и изглажда мимическите бръчки, които се появяват когато се смеем, например.

Филър – хиалуроновият филърът попълва изконсумираната хиалуронова киселина в подкожните депресии, запълва и изглажда статичните бръчки по повърхността на кожата.

Ботокс или филър - подходящи ли са за eстетични корекции и добавяне на обем?

Ботокс – чрез релаксиране или блокиране на определени мускули с ботулинов токсин, опитните инжектори могат да повдигнат вежди, нос или да коригират някои асиметрични състояния на лицето.
Филър – хиалуроновият филър директно добавя обем в зоната на инжектиране. Ползва се за корекция или уголемяване на устни, оформяне на скули, контуриране на брадичка, цялостен лифтинг на лице или неоперативна ринопластика.

Ботокс или филър - каква е трайността на резултата?

Ботокс – резултатът от инжектиране на ботулиновият токсин се развива постепенно и след 14 дни той достига своя максимум. В зависимост от индивидуалните ви особености той се задържа за период от 3 до 6 месеца. 

Филър – резултатът от инжектирането на хиалуроновия филър е мигновен и според скоростта с която вашето тяло изконсумира хиалуроновата киселина се задържа между 6 и 12 месеца.

Ботокс или филър - каква е ролята на инжектора?

Естетичният дерматолог, който поставя ботулинов токсин или филър се нарича инжектор. Много е важно той да прецени правилно броя на единиците ботокс, за да се получи есествено изглеждащ резултат.
Инжекторът е „художник“ който „рисува“ по лицето ви с хиалуроновия филър. Добрият инжектор ще прецени цялостно лицето ви и знае къде да постави точното количество филър, за да постигне желаният ефект.

Ботокс или филър - каква е цената на процедурата?

Ботокс – инжектирането на една единица ботулинов токсин струва между 11 и 14 лева и за релаксиране на челото, например са нужни до около 20 единици. За най-често правените зони имаме и цена на една зона, която е 250 лв.
Филър – най-високия клас хиалуронови филъри са филърите на Juvederm от серията Vycross – между 600 и 700 лв, тъй като те се интегрират най-добре в кожата, като дават най-естествен и дълготраен резултат, благодарение на Vycross – технологията на кръстосване на хиалуроновата киселина.
На пазара има и по-евтини филъри, които не се интегрират толкова добре в кожата и могат да мигрират извън зоната на инжектиране.

Могат ли ботулиновият токсин и хиалуроновия филър да се прилагат заедно?

Всъщност най-добрите резултати при третиране на бръчки се постигат при съвместното използване на ботулинов токсин и хиалуронов филър в една процедура. С ботулиновият токсин се блокират мимическите бръчки, а с хиалуроновия филър се запълват вече съществуващите такива. Така се постига един цялостен и дълготраен резултат. 

Запиши час за консултация в:

Сподели на:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Запишете консултация в Skin Line Пловдив

Пловдив, бул.“Марица“ №91

Запиши час за консултация в:

Запишете консултация в Skin Line София Младост

София, Младост 4, бул. Александър Малинов 91

Запишете консултация в Skin Line София Център

София, бул.“Драган Цанков“ №12-16

Запишете консултация в Skin Line Варна

Варна, бул.“Княз Борис I“ № 53

Consent Management Platform by Real Cookie Banner запиши консултация