Skin Line

ВАРНА
0888 614 914

СОФИЯ
0886 614 714

Най-често задавани въпроси за Лазерна епилация

Лазерна епилация

Най-често задавани въпроси за лазерна епилация

1. Каква е разликата между лазерната епилация и фотоепилацията?

Основната разлика между лазерната епилация и фотоепилацията, използвани за намаляване на окосмяването, е главно в технологията – и при двете се произвежда светлинен лъч, който при лазерните системи е концентриран и излъчва точната дължина на вълната, необходима за обработка на окосмяването, докато при фотоепилацията се произвежда широк спектър от дължини на вълните, които са по-малко ефективни.

Лазерните системи работят с енергия, която е в пъти по-силна от тази при фотоепилацията. Тъй като топлината се абсорбира от фоликула, при лазерната епилация рискът от изгаряне е минимален, докато при фотоепилацията има риск светлината да се абсорбира от околната тъкан, което да доведе до нагряване на пигмента на кожата и изгаряне при по-тъмен тип кожа.

2. Защо да избера лазерната епилация, като метод за трайно обезкосмяване?

Нежеланото или прекомерното окосмяване е проблем, с който се сблъскват както жени, така и мъже. За съжаление повечето познати методи за обезкосмяване – бръснене, кола маска, електроепилация, както и непрофесионални домашни фотоепилатори или домашни уреди за лазерна епилация не са трайно решение на проблема.

Професионалната лазерна епилация превъзхожда всички методи, като предлага ТРАЙНО решение за премахване на окосмяването

 • Прави кожата гладка и мека
 • Предотвратява врастването на косми
 • Спестява време в чести процедури бръснене, кола маска, епилиране и т.н.
 • Създава удобство и комфорт
 • Позволява поддържане на добра хигиена

3. Безопасна ли е лазерната епилация?

Изключително важно е да знаете, че лазерната епилация е медицински метод, който задължително се извършва от обучено и квалифицирано медицинско лице. В тази връзка се уверете, че специалистът, който извършва процедурата има нужните познания и опит преди да му се доверите.

В ръцете на компетентен специалист и спазвайки неговите инструкции преди и след процедура, а евентуалните рисковете от лазерна епилация ще бъдат сведени до минимум – дискомфорт, зачервяване, подуване.

4. Болезнена ли е процедурата лазерна епилация?

При по-старите лазерни апаратури и фотоепилацията, процедурите бяха по-болезнени, което налагаше нанасянето на обезболяващ гел при по-чувствителни пациенти. С напредването на лазерните технологии, това вече не е необходимо.

При тях лазерната епилация е съпроводена с минимален дискомфорт. Повечето пациенти усещат леко парене. Обикновено в допълнение към / вградена в лазерната система функционира и охладителна система, която допринася за по-комфортна процедура.

Изключително бързите съвременни лазерни системи и респективно бързите процедури правят процедурите неусетни и достъпни дори за хора с изключително нисък праг на болка.

6. Какъв е интервалът между отделните процедури лазерна епилация?

До постигане на траен ефект от лазерната епилация процедурите следва да се извършват на всеки 3 до 5 седмици, а след постигане на крайния резултат – трайно намаляване на окосмяването, се правят поддържащи процедури – веднъж или два пъти годишно. Спазването на времевия интервал между отделните процедури лазерна епилация също оказва влияние върху общия брой процедури – удължаването на интервала може респективно да увеличи броя необходими процедури лазерна епилация.

5. Колко процедури лазерна епилация е необходимо да направя за траен резултат?

Лазерната епилация унощожава космения фоликул единствено когато той е във фаза на растеж (анагенна фаза). В даден период, до 20-25% от космите са в тази активна фаза. Ето защо се налага да се извършат няколко процедури като броят им има индивидуален характер. Още след първата процедура, значителен брой космени фоликули биват унищожени, но за траен резултат са необходими средно 5-6 процедури. Зони като пубис и подмишници и други зони по тялото се повлияват по-бързо, докато финото окосмяване на лицето изисква повече процедури.

7. Как да се подготвя за процедура лазерна епилация?

Преди процедурата, зоната е необходимо да се подготви в зависимост от вида на лазерната система – при лазерните системи като Александритен и Nd:Yag лазери зоната трябва да бъде избръсната предния ден или в деня на процедурата като в деня на процедурата е препоръчително да има дължина на косъма около 1- максимум 2 мм.

Независимо от вида на използваната лазерна система, 2-3 седмици преди процедурата лазерна епилация, космите не трябва да бъдат отскубвани (премахвани с пинсета, кола маска или епилатор), за да бъде възможно обработването на космения фоликул по време на процедурата.

2 седмици преди лазерната епилация зоната следва да не се излага активно на слънчева светлина или солариум, за да се избегне зачервяване или изгаряне.

8. Колко време продължава една процедура лазерна епилация?

Продължителността на процедурата лазерна епилация зависи на първо място от големината на третираната зона – обикновено от няколко минути за малките зони на лицето до 40-60 минути за по-големите зони на тялото – крака, гръб и т.н.

Видът на лазера и опитът на специалиста, който извършва процедурата, също могат да намалят или респективно да увеличат времетраенето на лазерната епилация.

9. Как протича процедурата лазерна епилация?

Процедурата лазерна епилация се извършва в помещение, специално предназначено за лазерни процедури и протича в 10 стъпки:

 1. Обсъждат се резултатите, реакцията на кожата и удовлетвореността от предходната процедура
 2. Попълва се формуляр от пациента, за да се уверим, че не се е излагал на слънце, солариум и не е приемал медикаменти, които да увеличат фоточувствителността на кожата му.
 3. Проверява се дали зоната, която ще бъде третирана, е гладко избръсната или има необходимата дължина на косъма според изискванията на лазерната система както и дали има тен
 4. Зоната, която ще бъде третирана се почиства и дезиннфекцира
 5. Пациентът ляга и поставя предпазни очила, които са задължителни за всички в помещението
 6. Задават се параметрите на лазерната система, които се съобразяват с тена на кожата и данни от предходната процедура – използвани параметри, реакцията на кожата, удовлетвореността от резултата
 7. Лазерът обработва стъпка по стъпка желаната зона, а специалистът следи внимателно реакцията на кожата по време на лазерната епилация
 8. В случай, че кожата е по-чувствителна се нанася успокояващ крем, а за зоните на лицето – задължително слънцезащитен крем с максимален фактор на защита SPF 50+
 9. Параметрите от процедурата се записват
 10. Лазерът се почиства и дезинфекцира преди процедурата

10. Има ли период на възстановяване след процедурата лазерна епилация?

Не! Лазерната епилация не изисква време за възстановяване. Понякога, непосредствено след лазерна епилация е възможно да се появи леко зачервяване, парене или лек оток в третираната зона, което отшумява от няколко минути до 1-2 часа, в редки случаи повече ако кожата е по-чувствителна, което не изисква специфично лечение.

Като изключим това, повечето хора се връщат към всекидневните си занимания веднага след лазерната епилация.

11. Трябва ли да полагам специална грижа за третираната зоната след лазерна епилация?

Грижата за кожата след процедура лазерна епилация е изключително важна. Около седмица след процедурата е препоръчително третираната зона да не се излага на силна и продължителна слънчева светлина или солариум.

Задължително е нанасянето на фотозащитен крем с максимален фактор на защита SPF 50+ на откритите на пряка слънчева светлина зони в период от 2 седмици след процедурата. По този начин се елиминира риска от поява на пигментации след процедурата лазерна епилация.

12. Кога ще забележа ефекта от лазерната епилация?

Резултатите от лазерната епилация са индивидуални при всеки пациент. Цветът и дебелината на косъма, третираната зона, видът на лазера както и типът кожа оказват влияние върху резултатите от лазерната епилация.

Най-често можете да очаквате максимум 20-25% намаляване на окосмяването след първата процедура – обработените във фаза на растеж косми са умъртвени и обикновено падат между 7 и 20 дни след процедурата.

Освен намаляване на окосмяването се забелязва и значително забавяне на растежа му.

13. Как мога да третирам окосмяването между отделните процедури лазерна епилация?

Растежът на космите между отделните процедури значително се забавя, а с всяка следваща окосмяването намалява. Междувременно то може да бъде премахвано чрез бръснене, депилатоарен крем или друг метод, който намалява дължината на косъма до нивото на кожата. Изключва се прилагането на методи, които премахват косъма с космения фоликул – кола маска, епилатор, отскубване с пинсета и др.

С напредването на процедурите и забавения растеж на космите, премахването ще се налага единствено преди самата процедура лазерна епилация, поради изискванията на лазерните системи за дължина на косъма.

14. Колко е продължителността на ефекта от лазерната епилация?

Лазерната епилация, в сравнение с всички други методи, единствена предлага ТРАЙНО решение за премахване на нежеланото окосмяване, но не гарантирано при всички пациенти и на 100%. Влияние върху крайния резултат и броя необходими процедури оказват фактори като възраст, цвят и дебелина на косъма, типа кожа, хормонален баланс, прием на медикаменти и др.

При повечето пациенти се постига трайно редуциране или дори изчезване на окосмяването, което може да продължи 1-5 години ако се провеждат 1-2 поддържащи процедури годишно.

Освен гарантиране на постигнатия резултат, поддържащите процедури повлияват новите фини косми, които поради физиологията на космения растеж се появяват за да заместят старите.

15. Как да избера клиника/център за лазерна епилация?

Въпреки че цената е от съществено значение при избора на клиника/център за лазерна епилация, тя не трябва да бъде водещ фактор!

Тук е мястото да споменем съмнителните обекти за лазерна и фотоепилация с подвеждащи реклами за „качествена апаратура“, „ниски цени“ и „добри специалисти“, които заблуждават хората като ги оставят с грешни впечатления и нереалистични очаквания, които компрометират процедурата лазерна епилация.

Най-важно е да останете доволни от качеството на обслужване и ефекта от процедурата.

В тази връзка се доверете на клиника/център с традиции в извършване на лазерната епилация и специалисти с медицинско образование, доказали своята компетентност.

ЦЕНИ →ПРОМОЦИИ →ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ →ЛАЗЕРНА СИСТЕМА CYNOSURE →ЗОНИ ЛИЦЕ →ЗОНИ ТЯЛО →СНИМКИ ПРЕДИ СЛЕД →СТАТИЯ Д-Р ТОМОВА →

назад

Странична навигация

Странична навигация